Pere Aragonès

Economia ajusta el pressupost a les conselleries i fa una retallada del 6% a les empreses públiques

En queden exemptes les despeses de personal, serveis bàsics i les inversions ja previstes

El Departament d'Economia ha ordenat a les conselleries una contenció de la despesa exceptuant les partides de personal, els serveis bàsics – com per exemple l'educació, l'atenció primària de salut, les polítiques d'atenció a la immigració i les famílies – i les inversions que ja estaven compromeses. A les empreses públiques, que tenen autonomia financera, ordena un ajust pressupostari estimat del 6%. 

A més, l'ordre del vicepresident del Govern, Pere Aragonès – que va sortir publicada al DOGC dimarts passat – estableix que si hi ha alguna despesa inajornable, es pugui dur a terme, sempre que estigui autoritzada  pel Departament d'Economia. 

Les empreses només poden atendre «necessitats urgents i inajornables»

Pel que fa a les empreses públiques, que tenen autonomia financera, l'ordre assenyala que en cas que una entitat hagi d'atendre «necessitats urgents i inajornables»  i no pugui executar l'ajust, aquest es faci a  resta d'entitats del seu àmbit  d'actuacions.

Pere Aragonès, vicepresident del Govern i conseller d'Economia
Aquesta mesura «flexible» ve causada per un retard del govern espanyol en actualitzar la bestreta | ACN

 

Es pren la mesura perquè el govern espanyol no ha actualitzat la bestreta

Fonts del Departament d'Economia han explicat que es tracta d'un ajust «flexible» i han atribuït aquesta mesura pel fet que el govern espanyol  no hagi actualitzat la bestreta per a aquest any 2019 i s'hagi de treballar amb la del 2018 prorrogada, que és més baixa. La Generalitat també ha demanat els ingressos derivats de la modificació de la norma del Subministrament Immediat d'Informació de l'IVA corresponent al 2017 i a percebre el 2019. En cas de no resoldre's, adverteix Economia, suposaria «una pèrdua d'ingressos important».

L'executiu de Pedro Sánchez, actualment en funcions a l'espera de si finalment hi ha un acord per a la investidura,  no ha comunicat les quantitats a les comunitats. Per aquest motiu, la Generalitat ha publicat aquesta ordre davant el risc de no eixamplar el dèficit i  preservant els serveis bàsics.

També et pot interessar...