Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge que il·lustra l'economia durant la crisi sanitària de la Covid-19

L'economia catalana creix un 15,7% entre juliol i setembre respecte al segon trimestre

No obstant això, el PIB català va registrar una caiguda interanual del 9,1% durant el tercer trimestre

Imatge que il·lustra l'economia durant la crisi sanitària de la Covid-19
Paral·lelament, el PIB registra una caiguda del 9,1% durant el tercer trimestre | Cedida

L'economia catalana va créixer un 15,7% entre juliol i setembre respecte al segon trimestre, un punt per sota la mitjana al conjunt de l'Estat (+16,7%). No obstant això, el PIB català va registrar una caiguda interanual del 9,1% durant el tercer trimestre, segons l'estimació avançada de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), publicada aquest dijous. Durant el tercer trimestre, tots els sectors econòmics van presentar taxes de variació interanuals negatives, tot i que la intensitat de les caigudes va ser inferior respecte als valors registrats entre abril i juny. Segons l'Idescat, aquesta situació ha estat possible arran de «la normalització de l'activitat econòmica[...]i la finalització de l'estat d'alarma».

En el mateix període, l'economia espanyola va registrar una caiguda interanual del 8,7%, mentre que el PIB al conjunt de la Unió Europea va patir un descens del 3,9%.

L'economia a escala sectorial

Per sectors, la indústria catalana va mostrar una taxa interanual del -8,2% durant el tercer trimestre. Malgrat tot, la davallada és menor a la del segon trimestre, quan el PIB de l'activitat industrial va caure un 19,4%. De fet, segons la Generalitat, algunes de les activitats dins el sector com l'alimentació, la química o la farmacèutica, «pràcticament han recuperat la producció que tenien l'any anterior». L'automoció, per la seva part, «té previst recuperar parcialment la producció perduda els darrers mesos», mentre que altres activitats com la producció d'energia elèctrica o les arts gràfiques «presenten una tendència de recuperació més lenta».

Pel que fa a la construcció, aquesta va registrar una caiguda del 7,6% interanual entre juliol i setembre, millorant les xifres del trimestre anterior (-28%).En el sector serveis, el PIB es va reduir un 9,3% respecte a l'any anterior, tot i que la caiguda és menys accentuada que la del segon trimestre (-20,5%). La Generalitat destaca que la reobertura de fronteres va permetre reactivar «parcialment» el turisme i «recuperar lleugerament» algunes activitats com el tràfic aeri o les agències de viatges. En relació amb la restauració i l'hostaleria, la Generalitat apunta que es va detectar «una major activitat» gràcies al turisme domèstic.

Sector com el transport i el comerç també van registrar una millora respecte al trimestre anterior, tot i que encara no han assolit l'activitat del 2019. Per altra banda, les empreses enfocades en sectors com els serveis de telecomunicacions, correus i activitats relacionades amb la informàtica «van recuperar molt de pressa la seva activitat, fins i tot superant la que tenien un any abans». Finalment, l'agricultura manté la tendència negativa de trimestres anteriors després de registrar una caiguda del 2% interanual.