L'economia creix a Catalunya un 2% el primer trimestre de 2019

Entre trimestres va creixer un 0.6% del PIB

Sectors importants com el de serveis, pugen de manera interanual | Catalunya Diari

L'economia catalana va créixer un 2% el primer trimestre del 2019 respecte al mateix període de l'any passat, segons l'estimació d'avanç elaborada per l'Idescat i el Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda. El creixement interanual del 2% és dues dècimes superior al del quart trimestre del 2018, que va ser del 18%.

Entre trimestres, l'economia catalana també manté la tendència a l'alça, amb un creixement del 0,6% del PIB, dues dècimes més que en els tres últims mesos del 2018. El sector serveis, que és el que té més pes a l'economia catalana, puja un 2,9% interanual, amb un comportament especialment dinàmic en els sectors de les activitats professionals, científiques i tècniques, el transport i l'emmagatzematge.

Pel que fa als indicadors turístics, l'arribada de visitants creix fins al febrer un 3,2% en comparació amb el mateix període de l'any passat, mentre que la despesa puja un 1,7%.

La construcció manté el creixement, d'un 5,9% interanual, i un augment del 5,8% en les afiliacions a la seguretat social. En canvi, la indústria retrocedeix, tot i que frena la caiguda dels últims trimestres. Així, baixa un 0,9%, molt menys que el -2,4% dels últims tres mesos del 2018. 

Estabilització de l'economia

Les dades de l'Idescat i Economia i Hisenda confirmen l'estabilització de l'economia catalana, després d'una desacceleració gradual durant tot l'any passat, causada sobretot per la situació fràgil en l'àmbit global. Entre els factors que més incidien en la desacceleració, hi havia el menor creixement a la zona euro, l'augment del proteccionisme comercial i les incerteses sobre el Brexit. 

L'atur es troba sis dècimes per sota de fa un any | Catalunya Diari

 

I és que Catalunya té una exposició al sector exterior especialment rellevant pels seus fluxos comercials intensos amb l'estranger, i això pot impactar en els números, tot i que les dades de l'últim trimestre suggereixen que l'alentiment global podria haver-se frenat. 

Així, a l'Eurozona i a Espanya, amb un augment del PIB de l'1,2% i el 2,4%, respectivament, els indicadors mostren una certa millora respecte a l'últim trimestre del 2018. 

Pel que fa a l'ocupació, segons l'EPA ha crescut un 2,7% interanual el primer trimestre. La taxa d’atur, de l'11,6%, disminueix de manera moderada, sobretot a causa del fort augment de la població activa (2% interanual) i se situa sis dècimes per sota de fa un any.


Comentaris

envia el comentari