Quan va esclatar la crisi financera de 2008, tots ens vam sorprendre perquè cap economista ho havia pronosticat. Però, realment, sí que ho van fer. L'economista espanyol Santiago Niño-Becerra, va pronosticar l'enfonsament amb dos anys d'antelació, i encara que tots pronosticaven que acabaria el 2010, ell va dir que ho faria més tard, el 2018, com va passar.
Diuen els experts que en l'economia tot és molt difícil de preveure, però el professor Becerra s'ha convertit en un dels economistes més influents de país. I en els últims dies, Becerra, ha donat la data en què es posarà fi a la pitjor crisi de totes. Santiago Niño-Becerra creu que la crisi d'ara no és més que la continuació de la crisi que va començar l'any 2007, una situació que compara amb l'època de la gran depressió dels anys trenta, la qual va acabar el 1947 després de disset anys de crisi. «En aquesta crisi, el 2024 arribarem a una situació semblant a la que teníem abans del coronavirus», avança el professor.
El capitalisme en fase d'esgotament
En tot cas, adverteix que la pandèmia només ha accelerat una situació que, tard o d'hora, esclataria. En la seva opinió, el coronavirus «el que ha fet és que siguem conscients de coses que ja se sabien, o d'eines que es tenien i no s'utilitzaven», i ha posat com a exemple el teletreball, que «ha arribat per quedar-se».
L'economista pronostica que la crisi actual acabarà l'any 2024. Però va més enllà. La seva teoria és que el capitalisme està en una fase d'esgotament que culminarà amb la seva desaparició, i creu que això succeirà en l'any 2064. «El 2050 ja res serà com ara, però el canvi ja es fa present», afirma en una entrevista a «La Voz de Galicia».
Una crisi després d'una altra
En el seu nou llibre «Capitalismo 1679-2065», Niño-Becerra analitza els cicles dels sistemes econòmics amb l'objectiu de pronosticar, amb lleis científiques, la fi del sistema capitalista. En aquesta anàlisi, l'aparició de la Covid-19 és crucial, perquè accelera un procés d'esgotament que ja està en procés i que, segons ell, porta a la desaparició del capitalisme.
Segons l'economista, la crisi actual es resoldrà en un període de dos a quatre anys, però té molt clar que la cosa no acabarà aquí, i en vindrà una de nova. L'economista compara l'actual crisi com la que va arrasar Europa el 1785: «Va ser un moment de crisi agrària forta, una aturada total de l'economia europea i una situació de gran incertesa, com la d'ara».
Niño-Becerra afirma que les següents generacions viuran molt pitjor que els que actualment tenen seixanta-cinc anys i que han pogut gaudir d'un sistema de protecció social, del qual no quedarà res. Hi ha futur? Sí, i segons explica, es pot trobar en la intel·ligència artificial: «L'humà està en retrocés, hi ha una espècie nova, evolucionada, que ha pres protagonisme».