Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Els economistes alerten que la majoria de declaracions de la renda a Catalunya sortiran a pagar

El Col·legi d'Economistes de Catalunya aposta per allargar el termini màxim de presentació fins al setembre perquè els contribuents tinguin més liquiditat

Persona amb calculadora fent factures
Catalunya es diferencia de la resta de l'Estat en les seves rendes | CatalunyaDiari

El Col·legi d'Economistes de Catalunya  ha avisat que la majoria de declaracions de la renda  a Catalunya sortiran a pagar, ja que la tributació mínima és del 21,5%, a diferència d'altres comunitats, on és al voltant del 19%.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Tot i l'impacte econòmic que tindrà la pandèmia del coronavirus, l'Agència Tributària ha descartat allargar el termini  màxim del 30 de juny per presentar la declaració  al·legant que al 70% dels ciutadans els sortirà a retornar, una circumstància que no es donarà a Catalunya per aquest «decalatge», segons alerta l'experta fiscal del Col·legi d'Economistes, Carme Jover. Jover aposta per allargar el termini màxim de presentació de la declaració fins al setembre  perquè els contribuents tinguin temps d'aconseguir liquiditat.

La comunitat autònoma més cara de l'estat

L'experta fiscal recorda que la retenció dels rendiments al conjunt de l'Estat espanyol  està fixada entre el 19% i el 45%, en funció dels ingressos -excepte al País Basc i Navarra, on tenen el seu propi règim fiscal- i que després són les autonomies  les que marquen el seu tram en la tributació de l'IRPF. En algunes es replica l'escala de l'administració estatal, però d'altres opten per un percentatge mínim superior al 19% -com Aragó, Andalusia, Astúries i el País Valencià, entre d'altres amb un 19,5%-, i Catalunya, que amb el 21,5% és el més alt del territori espanyol.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Això fa que la diferència entre el 19% i el 21,5% a Catalunya, la declaració surti positiva en molts casos, a diferència de la resta de l'Estat. «En les rendes d'entre 20.000 i 30.000 euros som la comunitat autònoma més cara del territori espanyol, perquè en els trams baixos tenim l'escala més cara», explica Jover, que detalla que en aquesta franja és on hi ha la gran part dels contribuents.

Aquesta circumstància, en canvi, no es produeix a Madrid, on el tram autonòmic de l'IRPF es va rebaixar mig punt i a molts contribuents de la Comunitat  els surt a retornar. D'aquesta manera, Catalunya es concentrarà gran part dels ciutadans  que els tocarà pagar en un context de pandèmia  i d'aturada de l'activitat econòmica.

Es manté el 20 d'abril per liquidar l'IVA trimestral

Amb tot, l'experta fiscal del Col·legi d'Economistes aposta per allargar  el termini màxim habitual de l'Agència Tributària almenys fins al setembre, tenint en compte que l'agost probablement serà inhàbil. En aquest sentit, Jover apunta que altres països com Itàlia i Alemanya o Catalunya amb els tributs propis ja han anunciat una paralització per ara de la recaptació. Aquesta pròrroga permetria, segons Jover, guanyar temps als contribuents  per obtenir liquiditat. No obstant això, no creu que l'Agència Tributària cedeixi i més tenint en compte que manté el 20 d'abril com a termini per liquidar l'IVA  trimestral.

Per últim, Jover recomana que abans de confirmar l'esborrany, els ciutadans  comprovin que les dades que disposa Hisenda  són correctes, ja que per exemple l'administració pot no discriminar  aspectes com quin és l'habitatge habitual si se'n té més d'un, i fa descomptes que no pertoquen. «La gent es pensa si ho fa Hisenda  ho fa bé, però ho fa un programa informàtic», adverteix davant la pressa dels ciutadans per presentar la declaració  a tornar i obtenir així liquiditat de forma ràpida.

Rebaixa de l'impost del patrimoni a Catalunya

D'altra banda,l'experta fiscal ha demanat al Govern  que en la situació actual reconsideri el cobrament  de l'impost del patrimoni, que té un dels tipus impositius més alts de l'Estat  i que representa al voltant del 50% de la recaptació de tot el territori espanyol.

Segons argumenta, hi ha ciutadans que poden tenir patrimoni  però que és «improductiu» i no disposen de liquiditat per afrontar l'impost. «Si hem de pagar el patrimoni  que està sortint aquests últims anys, a Catalunya  és un impost car», afegeix.