Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Gemma Carbó: «tindrem molta més força si anem junts, món educatiu i món cultural, que separats»

El Museu de la Vida Rural ha servit de punt de trobada entre el món dels museus i el de l'educació en una altra edició de les jornades aproPA'T

La clau és educar des de la cultura per tal de créixer en la cultura (valorant-la i consumint-la)
La clau és educar des de la cultura per tal de créixer en la cultura (valorant-la i consumint-la) | B.H.

 

Per tal que la cultura s'incorpori en la societat actual de manera activa, és necessari establir uns fonaments que serveixin de punt de partida. En aquest sentit, la implicació de l'educació i la pedagogia esdevé un aspecte fonamental. La clau és educar des de la cultura per tal de créixer en la cultura (valorant-la i consumint-la). A més, aquesta és una relació recíproca: si creixem en la cultura, també la cultura creix. Aquest és l'ideal de la jornada aproPA'T que s'ha celebrat avui, dissabte 10 de novembre, al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí.

La jornada ha servit perquè especialistes, professionals, amants i curiosos dels dos camps es reuneixin i puguin aprendre de les ponències programades així com opinar, debatre i compartir  durant les activitats de tertúlia. Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural, ha sigut una de les protagonistes de la jornada amb la seva xerrada 'Comunitats cultural d'aprenentatge'. Carbó s'ha mostrat molt satisfeta amb l'assistència: «tenim un 50% (d'assistents) del món educatiu i un 50% del món cultural».

Durant la jornada s'han format grups de tertúlia entre els diferents assistents
Durant la jornada s'han format grups de tertúlia entre els diferents assistents | B.H.

 

El paper dels museus en l'educació

Com a figura representativa del tot el museu, Carbó té molt a dir pel que fa a les polítiques d'actuació dels museus respecte del món educatiu. Per a ella «l'objectiu és obrir els museus i, realment, posar-los a disposició de la comunitat educativa.  És a dir que, més enllà de la típica visita o del típic taller; les escoles, els mestres, els pares i les mares sentin que el museu és seu. Que és un recurs fonamental per aprendre coses, tant en l'àmbit escolar com fora de l'escola; parlem d'educació en un sentit molt ampli».

Des del museu, diu la directora, s'ha de buscar «establir un diàleg molt sincer», en primer lloc, amb les escoles de la zona, i després amb altres escoles mitjançant jornades com aquesta. Sobretot, però, s'ha de parlar molt, «convidant molt els mestres a venir, a veure el museu i a parlar de com podem construir alguna proposta que els sigui útil».

La jornada ha servit perquè especialistes, professionals, amants i curiosos dels dos camps es reuneixin i puguin aprendre de les ponències programades
La jornada ha servit perquè especialistes, professionals, amants i curiosos dels dos camps es reuneixin i puguin aprendre de les ponències programades | B.H.

 

Durant les tertúlies, alguns dels grups d'assistents han parlat amb preocupació del «desinterès dels professionals» i la  importància dels museus de proposar activitats preparades per als diferents grups d'alumnes i, per part dels mestres, de saber motivar i preparar els seus alumnes. Resulta una llàstima que, sovint, els professionals del sector, no es trobin en la situació econòmica adequada com per poder dedicar tot el temps que caldria al món cultural-educatiu.

És cert que les solucions a aquestes problemàtiques són bastant complicades de trobar, i que requereixen temps, diners i ajuda pública en molts casos. Però el que està clar és que aquesta jornada ha servit, un any més, per posar preocupacions i preguntes sobre la taula sobre les que s'ha de reflexionar per poder-les respondre en un futur pròxim.  Sembla, això sí, que hi ha una convicció general que es resumeix perfectament en unes paraules de Gemma Carbó: «tindrem molta més força si estem junts, el món educatiu i el món cultural, que si estem separats».