Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
braille

Un centenar d'alumnes cecs de Tarragona aposten per l'educació ordinària

Educació i l'ONCE reivindiquen «l'aposta per un sistema educatiu únic que integri a tothom»

braille
El llenguatge braille és el que permet llegir a les persones cegues | TarragonaDigital

 

El repte de l'educació inclusiva real  és una de les grans ambicions del sistema educatiu públic de Catalunya any rere any. L'adaptació de necessitats específiques a un entorn comú, l'obertura dels centres i el trencament de barreres sota la idea ferma de la cohesió.  «L'aposta per un sistema educatiu únic que integri a tothom  i que ens permeti conèixer millor a les persones que conviuen amb alguna discapacitat», amplia la subdirectora d'Educació Inclusiva de la Generalitat, la tarragonina Imma Reguant, en declaracions a TarragonaDigital.com.

Actualment, el 99% dels alumnes cecs o amb una discapacitat visual greu de Catalunya estan matriculats en escoles ordinàries, segons confirmen les dades de l'ONCE i del Departament d'Educació de la Generalitat. En el cas de la demarcació de Tarragona, són un total de 103 els joves estudiants amb ceguesa que han iniciat el nou curs en aquestes aules ordinàries.  «És bàsic posar totes les eines disponibles sobre la taula per aconseguir una societat realment inclusiva, que és l'objectiu final», recorda Reguant.

L'educació inclusiva reivindica «el dret a rebre una atenció equitativa i de qualitat»  adaptada a les necessitats específiques de cada alumne

La visió inclusiva de l'educació pública reivindica «el dret de qualsevol alumne a rebre una atenció educativa equitativa i de qualitat,  i sempre respectant les necessitats específiques de cadascun d'ells», detalla l'organització. En aquest sentit, tant el Departament com l'ONCE destinen gairebé un centenar de professionals específics per atendre les necessitats addicionals d'aquests escolars arreu del país.

once
El material accessible per a alumnes cecs és bàsic per afavorir el seu desenvolupament | ONCE Catalunya

 

La directora de l'ONCE Tarragona, Raquel Saavedra, celebra que amb aquestes eines d'accessibilitat al seu abast,  «estem parlant d'alumnes plenament integrats en el seu entorn educatiu»,  d'igual manera que també lamentava que «el món digital encara no és plenament accessible per a tothom», en referència a les persones amb discapacitat visual, en una entrevista recent a aquest mitjà, motiu pel qual encara queda camí per recórrer.

Un dels eixos centrals de la ONCE gira al voltant de fomentar aquesta línia inclusiva des de l'educació infantil,  per tal de cohesionar un espai humà on crèixer i desenvolupar-se de manera transversal i evitant tota discriminació ni separació per raó de centres. Adaptar els serveis públics a les necessitats dels alumnes cecs, en lloc de fer adaptar-se a aquests alumnes cecs a unes característiques tancades.

Imma Reguant, sobre l'educació inclusiva: «És la nostra responsabilitat garantir que l'accés als drets de les persones amb discapacitat sigui real»

El repte és aconseguir fer de l'educació inclusiva en el sistema públic una realitat consolidada capaç d'adaptar-se a les discapacitats que pugui presentar qualsevol alumne,  i per tant disposar d'una xarxa d'eines molt més sòlida per tal que el model dels estudiants amb ceguesa es pugui ampliar a altres casos.

«Les persones amb discapacitat tenen els mateixos drets i deures que qualsevol altre ciutadà,  i és la nostra responsabilitat garantir que l'accés a aquests drets sigui real», exposa Reguant. A través de materials adaptats, de tecnologies específiques, de professionals qualificats a les escoles. «No oblidem que el nostre gran repte és ser capaços d'aconseguir que tothom tregui el seu màxim a l'aula  i es diverteixi i aprengui a parts iguals», resol la subdirectora, «perquè tots i cadascun de nosaltres som diferents i com a tal ens hem de reconèixer».

També et pot interessar