L'efecte Covid-19 ja es nota en les pensions

La caiguda es deu en part a el tancament d'oficines de la Seguretat Social a causa del confinament

Cartell de l'Ministeri de la Seguretat Social
El ministeri ha registrat una caiguda significativa de noves altes en les pensions. | cedida

L'alta mortalitat sobtada causada per la Covid-19, malaltia que afecta sobretot a les persones més grans de 65 anys, ha repercutit també en el sistema de pensions, ja que la nòmina mensual de pensions contributives de la Seguretat Social ha pujat a 9.852 milions d'euros l'1 de maig, un 0,27% menys que a l'abril.

Caiguda de la factura de les pensions

Es tracta d'un retrocés històric vinculat a la mortalitat causada pel virus, ja que la despesa dedicada al pagament dels més de 9,8 milions de prestacions creix mes a mes de manera quasi automàtica per efecte de l'envelliment de la població espanyola. Per primera vegada en la història, s'ha produït una retallada en aquesta partida.

El ministeri de la Seguretat Social confirma així que hi ha hagut una disminució de la despesa, associada a una disminució tant en el nombre de pensionistes com d'altes, a conseqüència del virus que s'ha acarnissat amb aquesta franja d'edat. El sistema de pensions va perdre 38.508 nòmines contributives i el nombre d'altes registrades a l'abril va baixar un 32,2% respecte al mateix mes de l'any passat, un 13,9% menys que el mes anterior.

Influència també del confinament i el tancament d'oficines

El descens de nombre de pensions i pensionistes es deu en part a el tancament d'oficines i a la situació de confinament, diu el ministeri, però reconeix que també ha influït la pandèmia de la Covid-19 en termes de mortaldat sobre el conjunt de la població i, en majoria mesura, sobre el col·lectiu de les persones de més edat. Segons dades de l'Institut Nacional de la Seguretat Social, en el que va d'any els expedients s'han reduït un 33,8% en comparació del mateix període de l'any anterior, i per exemple, al març i abril es van iniciar 32.512 expedients per jubilació, enfront dels 49.798 de l'any passat en les mateixes dates.

L'acumulat anual des de gener fins a l'inici de maig de 2020 registra 157.896 noves pensions donades d'alta, fet que suposa un descens del 22,1% respecte de el mateix període del l'any anterior, mentre que les baixes pugen a 205.638 pensions, que és un 17,5% menys que l'any anterior. Quan es va proclamar l'estat d'alarma, les oficines de la Seguretat Social van deixar de prestar atenció presencial i els ciutadans van haver de presentar les sol·licituds de prestacions i realitzar la resta dels tràmits amb l'organisme exclusivament per via telemàtica, fet que ha motivat que molts ciutadans optessin per retardar les seves gestions.


Comentaris

envia el comentari