Un estudi d'ISGlobal va trobar que algunes vacunes per fer front a la Covid-19 podrien ser capaces de generar anticossos que reconeixen un antigen viral no inclòs en el vaccí.
En un percentatge elevat de persones immunitzades a través de les vacunes de Pfizer i Moderna, que tenen com a diana la proteïna Spike del SARS-CoV-2, s'ha detectat un increment d'anticossos que troben la presència d'una altra proteïna viral, la N.
Aquesta 'trobada' inesperada, podria provocar falsos positius de Covid-19, sobreestimant el nombre d'infeccions entre les persones vacunades.
A Europa hi ha un problema
Totes les vacunes administrades al vell continent emprenen com a antigen la proteïna Spike del SARS-CoV-2, fet que provoca la producció d'anticossos contra aquesta.
És per això que s'ha dut a terme un procés per saber si les persones vacunades estan infectades, on es mesuren anticossos contra altres proteïnes virals no incloses en el vaccí.
Una de les pioneres de l'estudi, Carlota Dobaño, creu que amb l'aparició de noves variants amb potencial per evadir la immunitat «cobra especial importància el fet de poder mesurar el nombre de persones vacunades que s'infecten».
Una hipòtesi d'augment d'anticossos
L'equip investigador, en col·laboració amb l'Institut Català de la Salut Catalunya Central, han seguit de prop la durada i l'efecte dels anticossos contra diferents antígens.
Però no va ser fins al procés de vacunació quan van adonar-se d'un augment significatiu d'anticossos capaços de reconèixer el fragment C terminal de la proteïna N en el 36% de les persones vacunades amb Moderna i en el 13% amb Pfizer.
No obstant això, Gemma Moncunill, autora sènior de l'estudi, ha assegurat que «aquest fenomen no sembla deure's a una reactivació de la immunitat adquirida prèviament per una infecció, ja que es va observar tant en persones amb infecció prèvia com en persones que no havien estat infectades».
D'aquesta manera, l'estudi ha analitzat que la hipòtesi més probable és que la vacunació amb Spike pot induir anticossos amb reactivitat creuada cap al fragment C terminal de la proteïna N.
Resultats que preocupen
Aquests resultats resulten molt importants en l'àmbit de la salut pública, ja que s'ha proposat usar la proteïna N per detectar infeccions en persones vacunades.
«Això podria resultar en una sobreestimació de fallades vacunals» que poden suposar com a conseqüència una subestimació de l'efectivitat de la vacuna enfront de les infeccions.
L'equip investigador recomana una combinació de múltiples antígens virals, per poder dur a terme una millor avaluació de l'efectivitat de les vacunes.