Els efectes secundaris si barreges dues vacunes, com passarà aviat a Espanya

Un nou assaig clínic demostra que les reaccions lleus es tripliquen al combinar AstraZeneca amb Pfizer

Sanitat ha de prendre una decisió pel que fa als dos milions d'espanyols que esperen la segona dosi de la vacuna d'AstraZeneca. La Comissió de Salut Pública té diversos estudis sobre la taula i ja ha pres una decisió, que comunicarà la setmana que ve: aquestes persones rebran la segona dosi de Pfizer. Les autoritats sanitàries consideren que barrejar AstraZeneca i Pfizer és la millor solució. Un estudi revela que els efectes secundaris lleus i més comuns, com la febre, els dolors musculars i la fatiga poden arribar a triplicar-se si es combinen aquestes dues vacunes, però assenyala que no són greus i s'alleugen amb paracetamol.

L'aparició de reaccions greus en persones vacunades amb AstraZeneca va portar a suspendre aquest antídot i reformular l'estratègia de vacunació. Aleshores, investigadors del Regne Unit van posar en marxa un estudi per analitzar les conseqüències de barrejar vacunes. El director de l'assaig Com-Cov ho explicava així: «Si podem demostrar que aquests plans de combinació generen una resposta immune tan bona com les estratègies normals i sense un augment significatiu de les reaccions, això permetria que més persones completessin la immunització contra el coronavirus en menys temps». 

De moment s'han publicat els resultats preliminars de l'estudi. El primer que s'observa és que cada vacuna presenta unes reaccions diferents, amb diferent intensitat. Amb AstraZeneca, la majoria es produeixen amb la primera dosi, mentre que amb Pfizer apareixen sobretot amb la segona. Però el més significatiu és que els efectes secundaris es multipliquen quan es barregen les dues vacunes.

Reaccions més comunes

La reacció més comuna en aquest cas és la febre: el 41% dels participants que van rebre les dues vacunes van tenir febre, tot i que no gaire alta; tres vegades més que els que només van rebre la vacuna d'AstraZeneca. A més, els casos de febre es van donar més en els que es van vacunar primer amb Pfizer i després amb AstraZeneca que en els que van rebre primer AstraZeneca i després Pfizer. La febre no va superar els 39 graus en cap cas. Pel que fa al mal de cap, muscular o articular, les persones que barregen vacunes en tenen el doble. També passa amb els calfreds, el malestar general o la fatiga, però en menys casos. El dolor al braç es manté igual en tots els casos, i tampoc varia la incidència d'efectes secundaris poc comuns com nàusees i diarrea.

El més rellevant d'aquest estudi és que la majoria dels efectes secundaris que s'han registrat al combinar les dues vacunes són lleus, i cap de persones que els van patir van necessitar hospitalització. Finalment, l'assaig recomana prendre paracetamol per a alleujar els símptomes, ja que a la majoria dels participants els va anar bé. «Els resultats d'aquest assaig apunten que barrejar dosis podria augmentar el nombre de persones que no aniran a treballar el dia següent de la immunització», assegura el coordinador de l'estudi, però matisa que no han trobat ni un sol cas d'efectes secundaris greus, com trombes o reaccions al·lèrgiques. L'assaig s'ha fet en majors de 50 anys, així que no es pot assegurar el mateix per a persones fora d'aquesta franja d'edat.

Espanya, més a prop de combinar vacunes

Espanya segueix endavant amb el pla de vacunació, i des del Govern confien arribar al 70% de persones vacunades a finals d'agost. Trobar una solució per a les persones que esperen la segona dosi d'AstraZeneca és fonamental per a accelerar el ritme de vacunació, . Per aquest motiu, Sanitat ha pres la decisió de combinar AstraZeneca i Pfizer, i ho comunicarà la setmana que ve. Mentrestant, a Espanya també s'assaja la combinació de vacunes amb l'estudi CombivacS. Els primers resultats es publicaran la setmana que ve, segons ha avançat l'Instituto de Salud Carlos III. L'assaig compta amb 600 participants i analitzarà les possibles reaccions adverses en les persones que primer es van vacunar amb AstraZeneca i ara ho faran amb Pfizer.


Comentaris

envia el comentari