Els efectes de l'speed, la cocaïna dels pobres

Aquesta metamfetamina té uns efectes altament estimulants

La droga speed se comercializa en forma de pastillas.
L'speed és una droga comercialitzada en format pastilla | Wikimedia Commons

Hi ha qui l'anomena «la cocaïna dels pobres». Ara bé, a les zones de festa la gent coneix aquesta metamfetamina amb la denominació «speed» i, a causa dels compostos químics que porta, fa que costi menys diners que la cocaïna i en maximitza els efectes estimulants. Per aquesta raó, els joves cada vegada aposten més per l'speed que no per la cocaïna.

D'aquesta manera, n'ha augmentat exponencialment el consum i, avui, l'speed comença a deixar la cocaïna en un segon terme, tot i que continua al primer lloc dels estupefaents que més es venen. Tanmateix, els especialistes de l'àmbit de la medicina han fet sonar les alarmes perquè afirmen que aquesta droga té efectes tòxics importants que cal tenir en compte.

En què consisteix la droga speed?

Durant els darrers anys, un dels fenòmens més habituals és l'expansió de les drogues de disseny entre els consumidors i, sobretot, als ambients festius. Les drogues més noves van aportant un ventall molt ampli de sensacions i efectes, tot i que l'speed és l'únic que sembla fins ara que tindrà el poder de fer ombra al mercat de la droga a l'estupefaent per excel·lència: la cocaïna.

En concret, l'speed és una metamfetamina que té per funció estimular el sistema nerviós central del cos de les persones que la prenen i que, com a conseqüència d'aquesta estimulació, produeix una sensació enèrgica al consumidor, una mena de moment explosiu.

I no només és una droga que tingui més efectivitat que la cocaïna —que, com que sovint s'adultera, cada cop és de pitjor qualitat—, sinó que, a més, l'speed té un cost molt inferior, que se situa aproximadament en 20 euros per gram. Comparats amb els aproximadament 60 que costa el gram de la cocaïna, la diferència és molt important.

Aquesta metamfetamina, de fet, té molta antiguitat: fa uns 100 anys que s'utilitza i, al llarg de la seva trajectòria històrica, ha tingut funcions ben diverses. Entre altres coses, s'ha fet servir per donar energia a les persones que duien a terme feines físiques molt dures, per estimular els soldats que lluitaven a la guerra, per activar més el cervell entre els estudiants i per inhibir la gana de les persones que necessitaven aprimar-se.

Fins i tot, hi va haver una època en què l'speed es comercialitzava a les farmàcies. Ara bé, a partir de 1986 va prohibir-se al territori espanyol i, d'aquesta manera, va convertir-se en una substància il·legal.

Quins efectes produeix?

També conegut com a sulfat d'amfetamina, l'speed es comercialitza principalment en pols i, per aquesta raó, els seus consumidors habitualment l'esnifen. Ara bé, també pot vendre's en format pastilla que es pren per via oral. Un dels trets més característics d'aquesta droga és que es produeix amb mala qualitat, perquè sovint es barreja amb elements de l'estil de la lactosa, la cafeïna, l'efedrina, el mannitol, etc.

Després d'haver-lo esnifat, l'speed produeix diversos efectes ràpidament:

1. Dilata els vasos sanguinis

La paraula speed, en anglès, vol dir ràpid. Així doncs, aquest concepte ens denota una acceleració, que és la part central de la seva filosofia: provoca una acceleració de les funcions orgàniques bàsiques de l'organisme i activa el nostre sistema nerviós central per donar pas a un moment d'eufòria explosiu. A banda, també té la funció central de maximitzar els efectes produïts pel consum d'alcohol.

Quan es pren sulfat d'amfetamina, aquest compost immediatament fa que s'incrementi la pressió arterial i que es dilatin els vasos sanguinis. La persona que n'ha consumit nota aquests efectes perquè li augmenta la temperatura del cos i se li accelera la respiració.

2. Fa sentir eufòria

L'speed, juntament amb la ingesta de l'alcohol, fa que el consumidor tingui una sensació eufòrica i de gran excitació. Per aquesta raó, sovint la gent decideix prendre'n per tal de tenir una dosi d'energia extra i de poder fer que la festa duri més hores.

La persona que en pren sent com es redueix el seu cansament i com li augmenten les ganes de ballar, mantenir una comunicació social elevada o dur a terme activitats diferents. Per arribar a aquesta sensació, a l'individu sovint li cal una dosi més baixa d'aquesta droga que, per exemple, de cocaïna.

3. Produeix una sèrie de moviments que no són voluntaris

Això també passa en el cas de la cocaïna: quan es consumeix i s'arriba a tenir el moment més àlgid d'adrenalina, pot ser que provoqui diversos moviments que no es fan de manera voluntària, com ara la masticació amb la mandíbula de forma no voluntària.

Sigui com sigui, si l'speed es pren amb un dosatge normal i sense que es tinguin en compte els efectes que pot provocar l'alcohol, la persona que en pren sempre té consciència de les coses que fa i no pateix cap efecte al·lucinogen o psicotròpic.

4. Provoca una desacceleració

Un cop han desaparegut els efectes que causa l'speed, es produeix una desacceleració dels seus efectes, de manera progressiva. Les repercussions més clares d'aquesta fase de desacceleració són l'apatia, la sequedat a la boca i, finalment, el cansament a nivell psicològic i també físic.

El speed multiplica los efectos estimulantes de la cocaína.
L'speed maximitza l'estimulació de la cocaïna. | Greta Schölderle Møller

 

Aleshores, el consumidor d'aquesta droga se sent una mica deprimit perquè ja no té els efectes estimulants del començament i, a més, la seva freqüència cardíaca es redueix, els vasos sanguinis deixen d'estar dilatats i la respiració torna a produir-se amb el ritme habitual.

5. Causa insomni

Entre altres coses, un dels símptomes més habituals que produeix l'speed són problemes per dormir en els individus que en pateixen els efectes, cosa que no passa amb la cocaïna que té bona qualitat. Per dir-ho amb unes altres paraules, quan es deixa de consumir cocaïna de manera abrupta resulta més senzill adormir-se que després d'haver pres speed.

Quina és la durada dels efectes d'aquesta droga?

Els efectes de l'speed poden durar més o menys en funció de la quantitat que se'n pren, la constitució física de l'individu que en consumeix, si es barreja amb altres drogues o amb alcohol, etc. Ara bé, els seus efectes poden durar per sobre de les 12 hores, cosa que implica una durada més alta que la de la cocaïna, i roman al cos entre 1 i 3 dies.

Riscos associats al consum d'speed

Els especialistes de l'àmbit de la salut han advertit sobre els perills del consum d'speed, perquè està format per substàncies químiques adulterades amb diversos components que fan que sigui molt nociu per al cos humà. Entre altres, pot provocar aquests perjudicis:

1. Intoxicacions

Tot i que podríem pensar que l'speed pot arribar a tenir efectes bons en l'individu que el consumeix perquè li proporciona energia i eufòria, realment pot fer que se senti irritable i que tingui períodes caracteritzats per l'agressivitat.

Els individus que en prenen, com que senten una inhibició dels perills i de l'estrès, poden arriscar-se duent a terme accions o activitats que resulten perilloses. Igualment, l'speed fa que les persones puguin consumir més alcohol del normal i, per això, pot acabar provocant una intoxicació.

2. Taquicàrdies

Tal com hem comentat, aquesta droga té la facultat de revolucionar les funcions de l'organisme i d'alterar les constants vitals de manera immediata. En primer lloc, s'accelera el ritme del cor. Si es pren en dosis elevades, l'individu pot patir una taquicàrdia perillosa que pot anar de la mà de sudoracions i de crisis d'ansietat. 

En determinats casos, fins i tot, es poden arribar a produir atacs de cor i l'individu pot traspassar. Ara bé, aquests efectes tan greus sovint tenen lloc quan el consum de la droga es fa a través de la vena.

3. Addiccions

Juntament amb la cocaïna, l'speed és una droga altament addictiva i, de fet, tot i que s'estima que els seus efectes són d'una intensitat i d'una durada més gran que els de la cocaïna, no s'ha pogut demostrar que causi més addicció que aquesta última droga.

L'addicció que causa està provocada per la dopamina que allibera, que és el neurotransmissor més important de la dependència. Tot i que el seu consum sol limitar-se a les festes i fer-se d'una manera esporàdica, no quotidiana, no cal que se'n prenguin gaire dosis per acabar desenvolupant una gran dependència a nivell físic.

Si l'speed es pren d'una manera habitual, el cervell cada vegada voldrà consumir-ne dosis més i més altes, i un dels efectes principals que causa això és la depressió.

4. Depressió

Mentre que l'speed provoca una sensació de plaer a curt termini, els seus efectes perjudicials es manifesten essencialment a llarg termini.

Entre altres coses, la dopamina ajuda a produir plaer i, per aquest motiu, quan l'speed fa que aquesta substància s'activi tenim sentiments de felicitat, de satisfacció i de gratificació. Això no obstant, amb aquests sentiments només estem enganyant el nostre cervell.

Quan el cervell deixa d'obtenir la dopamina que li proporciona l'speed, es redueix considerablement la sensació de satisfacció i plaer, fins i tot quan duem a terme alguna activitat que ens agrada. Cada vegada sentim més frustració perquè no gaudim amb res, i és freqüent que s'acabi produïnt un quadre de depressió profunda. 

5. Ansietat i psicosi

A llarg termini, pot acabar-se produint una malaltia mental que guarda moltes semblances amb l'esquizofrènia i que s'anomena psicosi tòxica amfetamínica. L'individu que la pateix experimenta etapes de trastorn psicòtic: deliris, agressivitat, al·lucinacions, dissociació de la realitat, etc. 

En els casos lleus, quan desapareix el consum d'speed també ho fa la psicosi. Ara bé, en els casos més greus pot acabar-se convertint en un problema amb caràcter crònic.

Igualment, en altres casos, el fet de consumir speed pot derivar en quadres d'ansietat en què l'individu es troba paralitzat per la por i es col·lapsa, amb molts problemes relacionats amb les palpitacions, la respiració, la sudoració, etc. 


Comentaris

envia el comentari