IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El general Moragues i els esperits del Fossar de les Moreres

No són pocs els relats populars que parlen del càntic amarg del cap decapitat del general austriacista

El Fossar de les Moreres | Cedida

 
Durant el setge de Barcelona que es va produir durant la Guerra de Successió i que va acabar l'11 de setembre de 1714, no van ser pocs els soldats i lluitadors que van morir defensant el seu bàndol, i els morts s'havien d'enterrar en sòl sagrat, fossin d'un bàndol o d'un altre. El Fossar de les Moreres, el cementiri que pertanyia a la basílica de Santa Maria del Mar, era el lloc designat per enterrar els soldats morts en la batalla i estava presidit per una capella amb la imatge del Crist de l'Agonia.
Segons explica Sylvia Lagarda-Mata al seu llibre 'Fantasmes de Barcelona', el mestre enterrador del fossar creia que donava sepultura als defensors i als borbònics de costat, els soldats seguirien barallant-se fins i tot després de morts. Va ser per això que va decidir enterrar els defensors de Barcelona a l'interior del fossar, i els partidaris de Felip V a la banda de fora. Una decisió que va inspirar el vers de Serafí Pitarra que ara llueix de forma commemorativa a la plaça on hi havia el cementiri: «Al Fossar de les Moreres no s'hi enterra cap traïdor, fins perdent nostres banderes serà l'urna de l'honor.»
 
 
Un cop les tropes borbòniques van prendre la ciutat de Barcelona, el general Josep Moragues, que havia capitanejat la resistència contra l'exèrcit de Felip V a la Catalunya interior, va ser convocat a la ciutat comtal i condemnat a mort. Després de l'execució, i per advertir tothom de les conseqüències de rebel·lar-se contra el poder establert, el cap de general va ser exposat en una gàbia de ferro al Portal del Mar, a l'entrada del Fossar de les Moreres, durant més de dotze anys.
 
 
Bust del general Moragues | Cedida

 

Molts dels veïns dels carrers que envoltaven el Fossar de les Moreres asseguraven que cada nit el cap de l'il·lustre general revivia dins la seva gàbia i es planyia de la sort que havia patit, amb una veu apagada que ressonava pels carrerons i feia estremir tothom qui el sentia. Però no era l'única manifestació terrorífica dels perdedors de la guerra, ja que molts testimonis afirmaven que havien sentit i vist els espectres d'alguns soldats que tot i la mesura de l'enterramorts per garantir-los un repòs tranquil, vagarejaven pels carrers, cridats pel lament del general Moragues.
 
 
I hi ha qui afirma que aquestes ànimes continuen voltant pels carrers que envolten la basílica de Santa Maria del Mar, en sentir el plany del general Moragues.

Comentaris

envia el comentari