IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El misteri de la llum de Manresa

El 21 de febrer la capital del Bages celebra la seva festa major d'hivern, el dia de la llum

Aquest dimarts, 21 de febrer, Manresa celebra la seva festa major d'hivern, el dia de la llum, que commemora un fet misteriós que va succeir l'any 1345 i pel qual encara no se n'ha trobat explicació. Normalment aquestes festivitats estan dedicades a un sant o a alguna divinitat, però la capital de Bages dedica la festa a l'aparició d'una llum misteriosa que va salvar la ciutat de la sequera, una llum que els manresans van qualificar de divina, però que podria tenir alguna altra explicació, si és que realment va aparèixer.

La història del misteri de la llum de Manresa comença l'any 1333, que popularment es coneix com «lo mal any primer» perquè en aquelles dates Catalunya va començar a patir una sequera, que acompanyada d'altres problemes climàtics, va fer que la collita minvés considerablement. La conca central del país va quedar especialment afectada, i els problemes derivats d'aquesta sequera i onada de fam es van anar repetint, perquè no va ser només un any que les pluges es van oblidar de caure a la zona, sinó que la sequera es va anar allargant i les conseqüències per a la població cada cop eren més terribles.

El Consell de Ciutat de Manresa va decidir projectar la construcció d'una séquia que havia de portar l'aigua del riu Llobregat fins a la ciutat, un projecte que el rei Pere III va aprovar el 1339, i que es va començar a construir el mateix any. Però llavors, Galcerà Sacosta, Bisbe de Vic i propietari d'unes terres a Sallent, va prohibir que la construcció passés per les seves propietats. Com que la construcció del canal va continuar tot i la prohibició del bisbe, Sacosta va castigar la ciutat el 1341, tancant totes les esglésies i excomunicant els seus consellers.

El 21 de febrer de 1345, l'església del Carme va ser il·luminada per una llum misteriosa que va anar ascendint fins a desaparèixer, així ho relaten diversos documents de l'època. Veient aquest senyal diví, el bisbe de Vic no va poder negar l'evidència i va aixecar el càstig a la ciutat, i va permetre que finalitzessin les obres de la séquia que hi havia de fer arribar l'aigua. Per això, el 21 de febrer, Manresa celebra el dia de la llum, però, què hi ha de cert en aquesta aparició? Alguns experts creuen que l'aparició de la llum va ser una invenció dels manresans, altres comenten que sí que podria tractar-se d'una aparició real i divina, i algunes veus, no tan nombroses, creuen que podria ser un altre tipus de senyal, extraterrestre.


Comentaris

envia el comentari