A l’espera de ‘El Niño’, el fenomen climàtic més perillós de l’hivern

Provoca que la temperatura de l’aigua de la zona tropical sud del Pacífic pugin de forma inusual. És una amenaça per a moltes zones poblades del món

Aquest hivern torna el ‘El Niño’, el fenomen climatològic que s’origina al mig de l’oceà Pacífic i que causa efectes imprevisibles però localment devastadors en altres zones del planeta i que poden suposar una autèntica amenaça per a moltes zones poblades.   

En aquest sentit, l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) adverteix que hi ha fins a un 80% de possibilitats que, al llarg dels tres propers mesos, aparegui ‘El Niño’. Segons els experts, les conseqüències més devastadores d’aquest fenomen es donen durant el període hivernal. 

No obstant, es creu que enguany les conseqüències de ‘El Niño’ seran menys catastròfiques que el 2016, l’últim any que es va donar el fenomen. En aquella ocasió, la sobtada pujada de la temperatura de l’aigua del Pacífic austral va provocar l’emblanquinament del 30% de la barrera de corall australiana i la mort de part d’ella. 

Com afecta ‘El Niño’ al nostre planeta?

‘El Niño’ és fruit d’una seria de circumstàncies climàtiques que fan elevar de forma brusca i inusual l’aigua de la superfície de l’oceà Pacífic. En concret, això passa a la zona tropical d’aquesta zona marítima de l’hemisferi sud i pot durar diversos mesos. De fet, l’any 2016 va tenir lloc entre el març i el novembre.

L’augment de la temperatura de l’oceà de fins a 1,2º ve donat per la modificació d’alguns corrents atmosfèrics i això provoca un daltabaix del temps tropical, que canvia de forma brusca. Les conseqüències de tot plegat es noten sobretot a tot el Pacífic, Nord-Amèrica i el mar del Carib, on es poden donar fenòmens meteorològics molt severs. 

Per contra, les sequeres augmenten en altres punts de la Terra amb aquest fenomen
Per contra, les sequeres augmenten en altres punts de la Terra amb aquest fenomen | Arxiu

Conseqüències de ‘El Niño’ i possibles efectes a Europa

Segons l’OMM, ‘El Niño’ pot tenir «greus conseqüències» per a l’agricultura, els recursos hídrics o la salut, ja que la temperatura global es pot veure augmentada l’any vinent i ajuntar-se amb el canvi climàtic, cosa que pot provocar un gran xoc climàtic. 

El que sembla més segur a mig termini és que, al llarg dels propers mesos, el fenomen causarà greus inundacions a Sud-Amèrica, Estats Units i punts d’Europa. Contràriament, s’esperen sequeres al Carib i onades de calor a Austràlia, sud-est asiàtic i Sud-Àfrica. Inclús, es creu que durant l’època d’huracans aquests efectes es veuen més agreujats, tot i que alguns experts asseguren que es redueix el nombre d’aquests ciclons.

Pel que fa a Europa, ‘El Niño’ acostuma a provocar temperatures més càlides amb pluges a la part atlàntica, però també entrades sobtades molt fredes durant l’hivern, també a la península ibèrica. S’haurà de veure quins acaben sent els efectes indirectes d’aquest fenomen a casa nostra al llarg dels propers mesos.