Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Urna ple investidura Reus

Els plens dels ajuntaments de la regió de Tarragona, a punt per investir 184 alcaldes i alcaldesses

Aquest dissabte, 15 de juny, es constitueixen els plenaris de tots els municipis de la província de Tarragona | D’aquesta sessió ha de sortir el pròxim alcalde o alcaldessa

Imatge d'arxiu de l'Ajuntament de Tarragona a la plaça de la Font
Imatge d'arxiu de l'Ajuntament de Tarragona a la plaça de la Font | Miguel Cabrerizo

 

Dissabte, 15 de juny, és el punt final a les eleccions municipals del passat 26 de maig. Després d’haver passat per les urnes i haver expressat l’opinió que es consideri més oportuna,  aquest dissabte ha arribat l’hora de transformar els vots en realitat, en regidors i equips de govern municipals.  Com funciona aquest procés? Com es tria un alcalde o alcaldessa?

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

La sessió d’aquest dissabte és pública, com totes. A Tarragona ciutat, per exemple, els consellers  i conselleres electes estan convocats a tres quarts de dotze, al Saló dels Tarragonins Il·lustres, on se’ls lliurarà la documentació.  La sessió de constitució començarà un quart d’hora després, a les 12 del migdia.

Un cop al saló de plens es procedirà, en primer lloc, a la constitució de la Mesa d’Edat.  Amb aquesta mesa constituïda, es procedirà a la comprovació de credencials i la presa de jurament, o promesa, del càrrec per part dels nous consellers i conselleres tarragonins. Aquest procediment es repetirà a la resta d'ajuntaments del territori i l'horari de la sessió plenària serà l'única variant que canviarà. 

Poden ser alcaldes tots aquells candidats que hagin liderat la seva llista

Un cop hi hagi plenari, és l’hora de triar el nou batlle, o alcaldessa, al municipi. Segons l’article 196 de la  Llei Orgànica del Règim Electoral General es poden presentar com a candidats tots els regidors i regidores que hagin liderat la seva llista electoral.

Serà elegit com a batlle o alcaldessa el candidat que assoleixi la majoria absoluta del seu corresponent plenari municipal.  En cas que cap candidat tingui el suport majoritari dels membres del ple passarà a ser la màxima autoritat del municipi, sempre segons la LOREG, aquell candidat que hagi liderat la llista més votada durant les eleccions. 

La legislació estatal encara contempla un altre escenari, difícil que es doni però que ha arribat a passar, que és el d’un empat a vots entre dues o més forces. Si s’arribés a aquesta situació, la llei diu que es triarà l’alcalde per sorteig.

Imatge del ple de constitució del 2015 a l'Ajuntament de Reus.
Imatge del ple de constitució del 2015 a l'Ajuntament de Reus. | Laia Solanellas

 

Vot secret i en urna

Un cop els regidors hagin votat pel seu candidat a alcalde, vot que hauran expressat de manera secreta i en urna, s’elegirà al batlle i aquest prendrà possessió, previ jurament o promesa, del càrrec.

Amb el nou càrrec, els portaveus dels diferents grups municipals procediran a l’explicació de vot, és a dir, a argumentar la seva decisió, i la jornada acabarà amb el primer parlament del primer edil del municipi.  D’aquesta manera els consistoris iniciaran el mandat 2019-2023 i no podran avançar eleccions perquè els ajuntaments són l’única administració, de l’organització territorial catalana, que no poden.