En la tarda d'ahir dimarts, la Comissió de Salut Pública va mantenir una reunió que, segons fonts de la 'Cadena SER', s'ha demanat als assessors en vacunes de Sanitat que valorin en aquests dies el fet de seguir ampliant l'ús de la dosi de Janssen per inocular als grups de població en edats compreses entre 40 i 49 anys. Un dels punts característics d'aquesta vacuna és que és d'una sola injecció i actualment s'aplica a persones de 50 a 59, als de 70 anys, a persones amb alta dependència, col·lectius vulnerables, mariners o cooperants.
Encara que, la veritat, és que ha arribat un nombre de dosis molt reduït a Espanya, menys de 600.000. Per la seva banda, la Comissió de Salut Pública ha decidit que aquesta mateixa vacuna s'inclogui com a grup prioritari en el pla de vacunació als pacients amb fibrosi quística. D'altra banda, pel que fa a la dosi inoculada d'AstraZeneca, l'organisme anteriorment citat ha insistit durant la reunió a la recomanació d'aquesta mateixa per administrar-se a les persones menors de 60 anys ja vacunades amb primera dosi de la farmacèutica perquè rebin la segona dosi de Pfizer.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Així mateix, en el cas de rebutjar aquesta vacuna, es planteja de manera excepcional, poder vacunar amb AstraZeneca sempre que hi hagi prèviament una signatura del corresponent consentiment informat, tal com dictamina la mateixa Comissió de Salut Pública, que destaca la prioritat actual: «Estendre la vacunació de forma àgil per grups etaris per aconseguir que totes les persones estiguin vacunades en el menor termini possible». De forma excepcional, també ha arribat a un acord per així incloure les persones amb pronòstic de fibrosi quística entre els grups prioritzats i inclosos en el Grup 7 (col·lectiu de persones amb condicions de molt alt risc).
La vacunació prioritària per als malalts de fibrosi quística
Pel bé de molts, la malaltia de la fibrosi quística ha passat des d'ahir dimarts a romandre inclosa pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes en el grup 7 del pla nacional de vacunació, el qual aglomera aquelles malalties considerades «persones amb condicions de molt alt risc». D'aquesta manera, la proposta ha estat aprovada per part d'un consens dut a terme per la Comissió de Salut Pública, en la qual assistien professionals tècnics del Ministeri i les comunitats autònomes a petició del País Valencià, segons anuncia la Conselleria de Sanitat.
Afegit al grup de pacients anteriorment citat, dins d'aquest grup també estaven inclosos altres casos com alguns de trasplantament de progenitors hematopoètics, trasplantament d'òrgan sòlid i pacients que actualment se situïn en llista d'espera per a trasplantament d'òrgan sòlid, trasplantament pulmonar, renal, pancreàtic, cardíac, hepàtic o intestinal. Igualment, dins de l'estratègia per a aquest subgrup, també afecta els malalts de diàlisi de diferents graus, malalties oncohematològiques i diferents tipus de malalts de càncer amb quimioteràpia o sense. A més, també per als pacients amb casos de VIH, immunodeficiències o síndromes de Down als majors de 40 anys.
Per acabar, Ofelia Gimeno, directora general de Salut Pública valenciana que en tot moment s'ha mostrat defensora de la proposta, ha explicat que, després de concloure la reunió amb el personal de la Conselleria i amb els representants d'aquest tipus de patologies al País Valenciana, a la Conselleria es va al·legar que ara «és de justícia que aquestes persones tinguin un tractament especial», i per això s'ha plantejat i dut a terme. Així mateix, ha agraït al Ministeri i a la resta de comunitats la validació de la proposta.