Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Unes garrofes i les flors del garrofer, en una finca de Masriudoms (Baix Camp)

El preu de la garrofa es dispara i els pagesos es preocupen per l'augment de robatoris

L'elevada demanada i la menor producció fan que el preu estigui per sobre d'un euro el quilo

La garrofa està vivint un gran moment, comercialment parlant. Un producte que s'ha vist marcat per l'augment de preu i la preocupació dels pagesos dels furts comesos en les finques. 

L'elevada demanda i la menor producció de la collita de garrofa han disparat el preu a més d'un euro el quilo. Un valor que no s'havia vist en dècades. Un fet en conseqüència de la necessitat d'aquest producte per part de la indústria alimentària quan l'oferta d'aquest fruit és menor en comparació a altres campanyes.

Enguany, Unió de Pagesos ha previst una producció un 45% menor a l'any passat, el que es tradueix en 6.000 tones de garrofes.

L'augment de rendibilitat, per contra, ha comportat robatoris als camps. Segons el responsable de la garrofa del sindicat agrari, Jordi Castellnou, durant les últimes setmanes els agricultors tarragonins han accelerat la collita per evitar nous furts

Augment de preu de la garrofa

El preu de la garrofa ha canviat en els últims quatre anys. En dècades, els productors de garrofa, cobraven menys d'un euro per quilo. La revaloració del garrofí —la llavor de la garrofa— s'ha intensificat aquest estiu, després d'una crisi sanitària vinculada a l'elaboració de gelats.

Aquests productes —que contenien goma de garrofí— es van veure afectats per la contaminació per òxid d'etilè i van haver de ser retirats del mercat. Les indústries alimentàries van haver de buscar nous proveïdors i davant la poca oferta del moment, van provocar un augment exponencial de preus que s'ha mantingut fins a l'actualitat.

El gerent de la Cooperativa Comercial Garrofa, Francesc Xavier Cort, ha apuntat a l'ACN que des del sector agrícola i cooperatiu tenen «por» perquè aquests preus arribin a un topall i baixin a valors anteriors.

En el cas del preu de la llotja de la zona del Baix Camp i Tarragonès, des de la Unió de Pagesos reiteren la necessitat que aquests organismes cotitzin preus en la línia del mercat per pagar un «preu just» als productors.

Baixa la producció de garrofes en aquesta campanya

El 2021 s'ha vist marcat per una davallada en les tones de garrofa. Una mala notícia després de la collita «excel·lent» en termes de producció de l'any passat.

La Cooperativa Comercial, ubicada a Mont-roig del Camp i amb una vintena de cooperatives de primer grau associades, va recol·lectar set milions de quilos de garrofa el 2020 i s'estima que enguany només en siguin tres i mig.

La qualitat de la collita actual també s'ha vist afectada negativament. L'inici de la campanya a mitjans d'agost ha provocat que moltes garrofes segueixin a l'arbre i que per tant, siguin verdes.

Gran part del pes del fruit, el 90%, prové de la polpa. La resta correspon a la llavor, el garrofí, que realment li dona el preu al producte. Les últimes pluges, però, han provocat que hi hagi més humitat a les garrofes i, això, ha entorpit els processos d'extracció del garrofí.

Les cooperatives, per aquest motiu, han hagut d'invertir més esforços en el correcte emmagatzematge del fruit. D'aquesta manera s'ha volgut evitar fermentacions no desitjades que podrien malmetre el producte.

Les últimes precipitacions, per contra, també han fet que les garrofes siguin més grosses de l'habitual.

Els furts, un problema en els camps 

Els robatoris en camps de garrofes han estat una constant en bona part del Camp de Tarragona. Uns incidents que han portat a molts pagesos a començar la campanya abans del mes de setembre per reduir les possibilitats de furts al camp. 

Recentment, s'ha posat en marxa el Document d'Acompanyament i Traçabilitat Agrícola (DATA) amb la intenció de frenar la compra-venda de garrofes robades. Es tracta d'un sistema per comprovar l'origen del fruit entre compradors i venedors i que ha estat celebrat pel sector.

Des del sindicat agrari, Castellnou ha insistit en la necessitat d'impulsar la Declaració Única Agrària (DUN) per incrementar el control envers el transport dels sacs i evitar robatoris de cara la campanya vinent.

De moment els pagesos del Camp de Tarragona segueixen en contacte a través de grups de Whatsapp per alertar d'intrusos a les finques. Tot i això, des del sindicat agrari insisteixen en no encarar-s'hi i avisar als Mossos d'Esquadra.

Un ventall d'usos i oportunitats econòmiques

La garrofa s'ha tornat una oportunitat de negoci i cada cop són més els emprenedors que ho veuen així. En aquest sentit, l'interès en aquest fruit no ha estat només per part dels agricultors.

Una empresa de Bràfim, Menjamiques, fa quatre anys que elabora cremes, xocolates i pastissos amb les garrofes. Ara, planteja obrir un centre de desenvolupament rural l'estiu vinent amb dos cooperativistes més, Socarrel i Fruits del Gaià. Es tracta d'una nau, ubicada al casc antic, on els socis uniran esforços per posar en valor els productes de quilòmetre zero.

La propietària de Menjamiques, Clara Martín, ha insistit que «al consum de xocolata 'tropical' li queda poc temps» i per això posa tots els esforços des del 2017 en apostar per la garrofa com a alternativa alimentària.

Ara bé, reconeix que encara hi ha un gran desconeixement que envolta aquest fruit. És per aquest motiu que ha iniciat un projecte de micromecenatge per publicar el llibre-receptari 'Garrofa, delícia mediterrània' on s'hi inclouen propostes gastronòmiques per a tots els gustos.

Martín s'ha marcat un doble objectiu amb aquesta publicació: donar a conèixer les possibilitats d'aquest aliment a la cuina i allunyar l'estigma que l'envolta. La recollida de fons seguirà en marxa a través de la plataforma Verkami fins al 30 d'octubre.