Armada amb un xiulet i el seu telèfon mòbil, Eliana Guerrero fa més de deu anys que destina hores del seu dia, altruistament, a patrullar pel metro de Barcelona. Així ho ha explicat a un programa de 'RAC1'. Guerrero no és policia, ni té cap relació amb els cossos de seguretat. Es tracta d'una advocada que, de manera voluntària, es dirigeix cada dia al metro de Barcelona per enxampar carteristes i evitar que cometin furts.
Cada any hi ha més de 120.000 furts a Barcelona, segons l'Administració de Justícia. El 20% d'aquests, són als transports públics, la majoria al metro. Es tracta, sens dubte, d'una de les destinacions favorites pels carteristes professionals, que aprofiten la gran afluència de gent d'aquest transport públic per robar pertinences de manera sigil·losa.
«Les seves mirades diuen moltes coses»
«Vaig decidir començar aquesta croada amb els carteristes quan vaig veure el robatori d’un estoig d’insulina i la posterior destrucció per part de la carterista. Des d’allà vaig dir: he de començar a fer alguna cosa, no pot ser que siguin tan infames de fins i tot destruir medicines d’un turista, i, a més, una medicina tan important com pot arribar a ser la insulina», explica Eliana Guerrero, coneguda com 'l'heroïna del metro'.
Explica que, després de tants anys, l'experiència li ha donat «bastantes facultats per detectar-los ràpidament», ja que «les seves mirades diuen moltes coses». «Als carteristes se’ls identifica per un llenguatge no verbal. Quan vaig començar a fer això, vaig estudiar programació neurolingüística perquè necessitava entendre el seu llenguatge corporal», diu.
Cap línia segura
Segons Guerrero, cap línia de metro a Barcelona és segura. Explica que la línia verda és bastant conflictiva, perquè hi ha molts turistes. També que la groga és «horrible» a l'hora d'anar a la platja, que la vermella està «plagada» de carteristes, o que les que tenen connexió amb Ferrocarrils o Renfe són «caòtiques». Malgrat tot, assegura que «avui en dia, no hi ha cap línia segura a Barcelona».
Però Guerrero no està sola en la causa. Els caça-turistes voluntaris s'organitzen a través de grups de Whatsapp, per rendir el màxim possible quan baixen a les línies de metro a fer la seva funció. «Al grup hi ha la gent que patrulla. Ens preguntem qui pot, a quina hora, a quina estació... Intentem cobrir com més hores millor, però som voluntaris i tenim feina, família, amics, compromisos...», diu Guerrero.
Cap suport
A més, tot i la gran professionalitat dels voluntaris, alguns d'ells dedicant-se a la causa des de fa molts anys, mai han rebut cap mena de benefici econòmic. «Ens paguem els bitllets, els esprais... Tot corre de la nostra butxaca. És altruisme total. Jo ara estic amb ‘Guerreros por Barcelona’ que és un grup que està donant molt bons resultats, gent molt implicada, i que de veritat vol canviar les lleis», explica 'l'heroïna del metro'.
Eliana Guerrero ha aprofitat per denunciar la situació i demanar a les administracions públiques que plantin cara als carteristes, ja que «no pot ser que les bandes organitzades actuïn amb total impunitat a Barcelona»: «Reconèixer la patrulla ciutadana és reconèixer que falten efectius i que hi ha un problema. L’Ajuntament i la Generalitat s’han d’unir i plantar-se a Madrid perquè tinguem un canvi al Codi Penal, que està obsolet», denuncia.