Imatge de l'oficina de treball

Li embarguen tota la pensió després de consultar això al SEPE: «La meva ruïna»

A més, li sol·liciten la devolució de més d'11.000 euros que no té

El testimoni de Carmen Angulo és inquietant. Va anar al Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) a fer un tràmit i, al cap d'un temps, va comprovar com li embargaven la pensió. Considera que és un error per part de l'organisme públic, que li reclama més d'11.000 euros.

Els fets tenen el seu origen el 2014. Aleshores estava separada, «va morir el pare de la meva filla i vaig començar a cobrar una pensió de viduïtat», explica al portal Noticias Trabajo. Tot just arribava als 290 euros, cosa que considera una «misèria».

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Al cap de poc temps torna a Espanya després d'un període residint a Andorra. Com que no tenia una feina, va optar per demanar el subsidi per desocupació per a majors de 52 anys. Allò va permetre que cobrés una mica més de 700 euros, podent beneficiar-se de les dues ajudes.

Compta que amb aquells diners era suficient per viure i que no necessitava reincorporar-se al mercat laboral. De fet, va optar per sol·licitar un préstec al banc per dedicar-se a viatjar. Tenia clar que ho acabaria tornant en cobrar de l'administració.

El problema que es va trobar a la Seguretat Social

En complir els 60 anys, el març del 2020, s'interessa pels anys que té cotitzats. Decideix anar a una oficina de la Seguretat Social, on és atesa per «una funcionària horrible. Al principi semblava que sabia i que estava interessada a ajudar-me», però comprovaria que aquesta treballadora va ser «la causa de la meva ruïna».

Foto d'un home comptant bitllets de 50 euros.
La dona percebia gairebé 1.000 euros del subsidi de desocupació de majors de 52 anys i la pensió de viduïtat. | GETTY IMAGES

La intenció de Carmen era conèixer els detalls de la seva vida laboral, ja que tenia al cap acollir-se a la jubilació anticipada. Però va quedar perplexa per la reacció de la treballadora pública, que no entenia que pogués cobrar tan poc per la pensió de viduïtat.

Al cap d'un temps rebria una carta notificant-li l'augment de la paga fins a 635 euros «sense jo haver-ho demanat». A més, se l'informa que cobrarà amb retroactivitat des de començaments d'any. Cosa que no entrava en els seus plans perquè podria afectar el cobrament del subsidi de més grans de 52 anys.

Tot això passa quan irromp la pandèmia a les nostres vides. Les administracions públiques estaven tancades i resultava impossible demanar-hi una cita. Mentrestant, ella seguia cobrant del SEPE aquesta prestació, a més de la pensió de viduïtat.

El conflicte amb el SEPE

Va anar al SEPE tan aviat com va ser possible per consultar la seva situació. Va advertir que li havien pujat la pensió de viduïtat i que no arribava al 75% del Salari Mínim Interprofessional (SMI). Però entenia que era incompatible amb l'altra ajuda de l'atur en cobrar al voltant dels 1.000 euros.

No obstant això, van intentar tranquil·litzar-la. «Em van dir que no em preocupés, que la prestació es multiplica per 12 mesos i que entrava dins del marc legal». L'any següent, el març del 2021, va aportar al servei d'ocupació la declaració anual de rendes i li van tornar a prolongar l'ajuda.

Tot semblava anar pel camí correcte fins que li arriba una carta del SEPE el gener del 2022. Se l'informa que «superava el 75% de l'SMI i que es procediria a la suspensió del subsidi».

Assegura que s'ha quedat «estupefacta per la incompetència de la funcionària que m'ho havia renovat». A partir d'aquí, li adverteixen que s'està cometent una irregularitat des del març del 2020. Es tracta de la data en què se li va incrementar la paga de viduïtat sense sol·licitar-ho.

Foto de l'exterior d'una oficina del SEPE a la Comunitat de Madrid.
El SEPE li reclama la devolució d'11.000 euros. | Europa Press

La justificació que li donen és que «s'havien prorratejat les pagues dobles de la pensió. Que era un error no haver-me'n informat i que ho sentien molt». Però això no li serveix de consol a Carmen.

Ha patit un greu contratemps, ja que se li han suspès dos anys de cotització per a la jubilació, passant de 22 a 20 anys. A més, també li reclamen 9.245 euros per tot el que va cobrar durant aquest parell d'anys del subsidi de majors de 52. Com que no els ha tornat, se li han anat sumant recàrrecs fins a assolir més d'11.000 euros.

Ara li embargaran la pensió de viduïtat

Des del SEPE ja li han advertit que han apressat la Tresoreria General de la Seguretat Social perquè li embarguin la pensió. «És l'únic que tinc per subsistir», lamenta. La seva situació resulta molt preocupant i s'haurà de veure les cares amb ells als tribunals.