Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la vaga estudiantil contra el canvi climàtic a Barcelona a mitjans de març

La Generalitat declara l’emergència climàtica a Catalunya

El Govern s’uneix a altres institucions i es compromet a adoptar mesures per complir els objectius climàtics i demanarà al Parlament un ple anual sobre aquest tema

Imatge de la vaga estudiantil contra el canvi climàtic a Barcelona a mitjans de març
Imatge de la vaga estudiantil contra el canvi climàtic a Barcelona a mitjans de març | Catalunya Diari

 

La Generalitat ha declarat oficialment l’emergència climàtica a Catalunya i s’uneix així a les accions formals d’altres institucions en aquest sentit. L’objectiu de l’executiu és adoptar mesures per assolir els objectius establerts a la Llei del canvi climàtic aprovada l’any 2017 ide transició energètica.

A més, el Govern vol incrementar els incentius i prioritzar les polítiques i els recursos públics destinats a la «necessària» transició cap a un model energètic 100% renovable, prioritzant polítiques públiques que impliquin un baix impacte climàtic i una millor contribució a l’adaptació de mesures contra el canvi climàtic.

En la mateixa línia, la Generalitat pretén adoptar mesures per aturar la «preocupant» pèrdua de biodiversitat i promoure la recuperació d’ecosistemes, identificant i acompanyant els sectors econòmics que han d’ajudar a aquesta transició climàtica que han d’implicar l’impuls d’activitats de baixes emissions de gasos d’efecte hivernacle. També sol·licitarà al Parlament la celebració anual d’un ple monogràfic sobre el canvi climàtic.   La famosa i jove activista sueca, Greta Thunberg, s'ha fet ressò a les xarxes socials del pas endavant de Catalunya  en la lluita contra el canvi climàtic: 

Mesures per encaminar Catalunya cap a la transició climàtica

L'acord també compromet el Govern a adoptar les mesures encaminades a reduir la «vulnerabilitat» d’aquells sectors socials més sensibles als impactes del canvi climàtic i a aquells altres que aquesta transició pot afectar d’una forma més clara. A més, l’executiu pretén assumir un noumodel de mobilitat urbana basat en el transport públic, el vehicle compartit i els modes de micromobilitat, així com en vehicles d'emissió zero.

En aquest sentit, l'executiu afirma que elaborarà, conjuntament entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d’Empresa i Coneixement, una estratègia territorial per a la implantació de les instal·lacions d’energia renovable, fonamentalment eòlica i fotovoltaica, «necessàries per a desenvolupar la transició energètica a Catalunya», afirma, complint així amb els objectius de la Llei del canvi climàtic en matèria d’energia.