Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un investigador en un laboratori, observant mostres per un microscopi

Una eminència en coronavirus revela com ens haurem de vacunar

Luis Enjuanes duu a terme un projecte innovador que podria estar llest per l'estiu del 2021

Imatge d'un investigador en un laboratori
Un espanyol podria trobar la cura definitiva per la Covid-19 | Europa Press

El viròleg espanyol Luis Enjuanes, director del laboratori de Coronavirus del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB), dependent del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), fa 35 anys que estudia aquest tipus de malaltia. Enjuanes va desenvolupar una vacuna provocada per un coronavirus l'any 2014, i ara assegura que, juntament amb el seu equip, estan portant a terme un dels projectes més innovadors del món per desenvolupar una cura contra la Covid-19

Projecte innovador

Enjuanes garanteix que «la nostra és l'única vacuna que es basa en el mateix virus. És una versió sintètica a la qual hem eliminat els gens que contribueixen a la seva virulència i propagació, i per tant és un candidat a vacuna molt segur». A més a més, el que també diferencia el seu projecte és que la seva vacuna s'administraria  per via nasal  en comptes d'injectar-se, i es faria a través d'un esprai  que arribaria directament a les mucoses: «És un gran avantatge que presenta l'antigen en el tracte respiratori, que és el que s'ha de fer per induir immunitat secretora en les mucoses dels pulmons».   

En conclusió, es considera una vacuna que podria generar una major immunitat  «tant sistèmica com secretòria» i molt segura perquè es tracta d'un virus modificat i exempt de virulència o capacitat de propagació. Enjuanes ha volgut concretar que el seu projecte avança  més lent  que els altres que es porten a terme al Regne Unit, als Estats Units o a la Xina, ja que «van més de pressa perquè es basen en sistemes més coneguts».

Disponible el 2021

El viròleg preveu l'inici dels assajos en animals a partir del juliol o agost, i en animals més grans a la tardor. «Al gener podríem començar amb els assajos clínics tipus 1,2 i 3 amb  humans. Els dos primers enfocats en la seguretat i el tercer en l'eficàcia», indica Enjuanes. Si tot funciona correctament, la vacuna podria estar en disposició de la població a l'estiu de 2021

Luis Enjuanes creu que les vacunes podrien induir una immunitat d'entre un i tres anys, però que per aconseguir vèncer al virus s'ha de realitzar una «immunització de masses». «Per això és necessari vacunar almenys al 70% de la població, que és quan els estudis mostren que el virus a poc a poc desapareix», ha dit finalment.