El 19 de novembre de 1945, en ple franquisme, un jove reusenc va enterar una ampolla amb un missatge amagat durant les obres de l’Institut Salvador Vilaseca. TV3 ha recordat aquesta emotiva història en l’edició del Telenotícies Comarques en la qual el protagonista és Francesc Roig Ciuró. En aquella època era habitual que els paletes deixessin missatges ocults allà on treballaven. Es podien trobar objectes de tota mena, des de monedes, declaracions d’amor o fins i tot escrits d’un caire més polític.
[predef]reus-144[/predef]
En Francesc Roig Ciuró, durant les obres de remodelació de l’institut com a convent per adaptar-lo a un centre d’ensenyament, va escriure: «Reus, 19 de novembre de 1945. Em dic Franco Roig Ciuró. Tinc 15 anys. Jo i el meu tiet que fa companyia amb el Sr. Modest Gené fem obres aquí a l’institut. Molts petons a vosaltres en el dia que trobeu això, que potser sigui l’any 2000, si es que la bomba atòmica encara no ha destruït el món. Quico Roig Ciuró. Amen».
El missatge va romandre amagat a l’Institut fins als anys 90 quan van descobrir l’ampolla en unes obres d’ampliació. «Em van avisar i em va fer molta gràcia recordar la història», explica Francesc Roig en declaracions a TV3.
Actualment, aquell jove reusenc ara té 89 anys. I no només va escriure un missatge, sinó que en va elaborar un de més compromès: «Una mica de política. Potser pensen vostès que som bruts, però es que no tenim sabó, ni pa, ni carbó, doncs aquest Franco de la merda que té el poder es creu que vol matar-nos».
En Francesc assenyala que tota la seva família era d’esquerres i antifranquista i que les bombes atòmiques, que van caure uns mesos abans al Japó, el van impactar molt. «Esclar, jo només tenia 15 anys i pensava que difícilment arribaríem a l’any 2000, perquè aquestes armes destruirien tota la terra».
Cal assenyalar que un missatge d’aquelles característiques en ple franquisme hagués comportat problemes. Malgrat això, Roig no va tenir problemes en escriure’l: «De por no en tenia, perquè vaig pensar: que li poden fer a un crio? Segur que hagués anat a la presó, però només 10 o 12 anys». Francesc Roig no va tornar a escriure més missatges, i la costum d’amagar textos en ampolles a les obres s’ha anat perdent amb el temps.