El brot que hi ha a Linyola (Pla d'Urgell) continua sumant positius un dia més. Segons l'alcalde Àlex Mases ja se supera la setantena de casos de Covid-19 i el Departament de Salut ha informat que aquesta setmana s'han detectat 48 casos, mentre que la setmana passada 8.
Per aquest motiu, l'Ajuntament considera que seria «interessant» fer un cribratge massiu al municipi, ja que al que es va fer la setmana passada a Mollerussa, adreçat a tota la comarca, hi van anar pocs veïns. Mases també ha lamentat la certa «passivitat» de Salut i el PROCICAT quan divendres passat ja van alertar que la situació s'estava descontrolant. De cara al cap de setmana, es farà una crida a continuar amb el confinament municipal «per evitar que això surti de Linyola».
L'alcalde de Linyola, Àlex Mases, ha assegurat que la situació al poble encara està «descontrolada» i que després de tancar el consultori mèdic per un cas positiu entre els facultatius, estan rebent suport del CAP de Mollerussa amb l'enviament de personal. En aquest sentit, ha insistit que el missatge a la població continua sent el mateix, el de reduir la mobilitat i els contactes. Aquest dimecres els han arribat 1.000 mascaretes de la Diputació de Lleida que repartiran voluntaris de la Creu Roja.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
L'alcalde lamenta la «passivitat» del Departament de Salut
Que els casos de Covid-19 s'estaven descontrolant es va començar a percebre la setmana passada. L'Ajuntament ja va emetre una alerta per xarxes socials divendres i Mases ha explicat que es van posar en contacte amb els departaments de Salut i Educació, així com amb el PROCICAT, per tal que «prenguessin cartes en l'assumpte». Això no obstant, l'alcalde ha lamentat certa «passivitat» i també «sensació d'impotència» per part dels facultatius del consultori. A partir d'aquí, han intentat tancar al màxim el poble i conscienciar als veïns.
Segons Mases, la virulència d'aquest brot no l'havien tingut mai al poble, ja que en els darrers mesos només es registraven pocs casos cada setmana i la majoria asimptomàtics. Ara hi ha gent que té símptomes importants, amb veïns ingressats a l'hospital i alguns a l'UCI.
El brot no està focalitzat en cap sector determinat de la població, però Mases sí que ha reconegut que en la propagació del virus hi ha influït la «relaxació» de grups de joves i mitjana edat, que segurament han fet trobades per sobre del límit. Així mateix, també ha considerat que la mobilitat també hi ha tingut alguna cosa a veure.
Per tot plegat, des de l'Ajuntament es veu com una contradicció que a partir del cap de setmana que ve es flexibilitzin mesures com la de l'aixecament del confinament perimetral municipal i demanen que la ciutadania el continuï fent per evitar que el brot s'escampi a altres municipis de la comarca.
Seguim amb la tasca de sensibilització a peu de carrer per fer front al coronavirus. Avui, a #Linyola. Recordeu que no val a badar! No abaixeu la guàrdia. La distància social, la neteja de mans i la mascareta són bàsics per frenar la corba de contagis #PlaCreuRojaResponpic.twitter.com/wC5gksKSIz
— Creu Roja Pla Urgell (@CreuRojaPlaUrge) December 16, 2020
Finalment, Mases ha dit que seria «interessant» fer un cribratge massiu al poble. Una acció que de moment s'ha descartat per part del Departament de Salut, que ha indicat que els possibles casos ja s'estan testant al CAP de Mollerussa. Malgrat que un cribratge massiu «potser dona falses esperances» perquè hi acostumen a anar els qui fan les coses bé, Mases considera que, si es fes al poble, serviria perquè hi anés més gent de la que es va desplaçar la setmana passada a Mollerussa per participar en el que es feia d'àmbit comarcal.