El Departament de Salut no preveia arribar a una situació epidemiològica com l'actual a Catalunya fins a finals d'aquest mes de setembre. «Esperàvem aquests indicadors a finals de mes, no avui», ha reconegut aquest dimarts el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. «Hem passat d'una Rt de 0,9 a 1,13 en molt pocs dies, i d'una taxa d'infecció per sota de 80 a 90 també en pocs dies», ha advertit.
En aquest sentit, Argimon ha insistit en la importància d'adoptar «mesures individuals pensant en la col·lectivitat» perquè «el virus es multiplica», i en ser «igual d'exigents» a les cafeteries que a les escoles. Pel que fa a la mobilitat, tenint en compte l'imminent pont de la Mercè a Barcelona, ha demanat a la ciutadania una «mobilitat responsable» i pensar si és «estrictament necessari» moure's.
Durant la seva compareixença, Argimon s'ha fixat en el grau d'inclinació ascendent de la gràfica per alertar del creixement del risc de rebrot. En aquesta línia, ha explicat que l'Alt Pirineu i Aran i Barcelona són les dues grans regions sanitàries que contribueixen més a la corba. A la zona de Lleida, en canvi, «segueix la tendència a la baixa».
Nou cribratge massiu a Manlleu
El Departament de Salut té previst aquest dimecres iniciar un nou cribratge massiu a Manlleu, a la comarca d'Osona, on s'espera fer 1.200 proves PCR entre la població. Argimon també ha explicat que s'adoptaran noves mesures per frenar l'increment de casos a la Cerdanya, en la mateixa línia de les aplicades en municipis com Girona, Salt o Reus.
Josep Maria Argimon ha compartit els resultats dels darrers cribratges fets a Barcelona. Al barri de Raval Nord, del 15 al 17 de setembre, es van realitzar 1.316 PCR, de les quals 43 van ser positives (3,3 %). Mentre que a Trinitat Vella, durant el passat cap de setmana, s’han fet 1.690 PCR, de les quals 48 han estat positives (2,8 %). Des de l’inici dels cribratges massius fins ara, s'han realitzat 69.575 proves PCR, de les quals un 2,4 % han presentat positivitat (1.641 casos).