Bones notícies en mig de la crisi del coronavirus. L'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, (AEMPS) ha donat llum verda aquest mateix divendres a l'estudi clínic que es farà als hospitals Clínic i Germans Trias i Pujol de Barcelona amb aquest aparell.
L’empresa catalana Protofy.xyz ha creat els respiradors d'emergència OxyGEN. Aquesta proposta ha traspassat fronteres i ha creat una enorme comunitat amb un únic objectiu: dotar als centres sanitaris del material necessari per combatre el coronavirus.Segons informen des de l’empresa, la setmana passada van provar els primers prototius amb dos pacients, i aquesta setmana es preveu utilitzar-los amb vuit més amb resultats positius.
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
Respiradors accessibles arreu del món
OxyGEN neix en plena crisi sanitària del coronavirus amb la missió de fer front a la manca de respiradors automàtics que pateixen els diferents centressanitaris de tot el món. «Vam dissenyar una màquina seguint un enfocament 'low tech' que permetés una fabricació massiva a tot el món», comenta Ignasi Plaza, conseller delegat de Protofy.xyz i màxim responsable del projecte OxyGEN.
El tret característic d'OxyGEN és que els plànols tècnics i la llista de materials necessaris per produir els respiradors estan disponibles dins una pàgina web accessible a tothom.
Des de l'empresa que l'ha dissenyat s’ha posat a disposició de qui vulgui els detalls tècnics per poder fabricar-lo arreu del món. Asseguren que hi ha empreses de països com EUA, Israel o l'Índia que l'estan fent servir de base per produir els seus. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha convidat als hospitals de tot l’estat a crear aquest aparell i combatre amb més força l’impacte del CoVid-19.
La planta de SEAT a Martorell participarà en la iniciativa
A l'estat espanyol, empreses com Seat o Hersill ja s'han fixat en el producte i el començaran a fabricar a partir d'aquest cap de setmana. Tal com ha anunciat l'automobilística aquesta setmana, la planta de Martorell tindrà al voltant de 150 empleats que es dedicaran a la producció de 300 respiradors al dia. A banda, el projecte també compta amb la validació de professionals de l'Hospital Germans Trias i Pujol i de l'Hospital Clínic de Barcelona.
Els respiradors dissenyats per Protofy.xyz funcionen de manera similar als respiradors que es troben a les ambulàncies. «El nostre prototip funciona com un accionador automatitzat d'un ambú, que és com una pilota de rugby de silicona que dóna aire; el que vam fer nosaltres va ser incorporar elements mecànics que pressionin l'ambú perquè proporcionin la respiració assistida adequada per cada pacient», explica Plaza.
Es podran atendre diversos pacients alhora
Gràcies a aquest sistema, «el personal sanitari que acciona l'ambú es podrà alliberar i així atendre diversos pacients alhora», remarca Lluís Rovira, cofundador de Protofy.xyz. Des de l'empresa han dissenyat dues versions d'OxyGEN perquè els respiradors es puguin adaptar a diferents cadenes de producció.
Per una banda hi ha la versió ‘M’, que es pot construir a base de fusta o acrílic des de tallers de menors dimensions. La versió ‘P’, en canvi, està pensada per a grans superfícies industrials, ja que la seva producció es fa a partir de materials metàl·lics.
Un llarg camí per recórrer
Tot i que els respiradors ja compten amb l'homologació de l'AEMPS, des de Protofy.xyz asseguren que es mantindran actius per millorar les prestacions dels dispositius. «Estem treballant en millores a nivell de muntatge i en la simplificació dels mecanismes», comenta Plaza.
A banda, l'empresa amb seu a Barcelona assessora constantment als diferents fabricants per assegurar que tota la producció es realitza de forma correcta. El següent repte és trobar al material suficient per poder fer front a una fabricació a gran escala. «Quan certifiques un dispositiu mèdic, el llistat de components ha de ser sempre el mateix; a hores d'ara, moltes fàbriques estan parades, i a vegades és difícil trobar grans estocs», conclou Plaza.