L’empresa del fill d’Aznar gestiona més de 40.000 milions en actius immobiliaris

Haya Real Estate ha assolit gairebé la totalitat de la cartera de pisos propietat dels bancs

José María Aznar Botella al costat del seu pare
José María Aznar Botella al costat del seu pare | EFE

Des de la seva creació l'any 2013, Haya Real Estate està creixent com l'escuma i en només cinc anys ja ha passat a gestionar més de 40.000 milions d'euros en actius immobiliaris. L'empresa va ser creada per la companyia americana Cerberus Capital Management amb l'objectiu d'administrar els pisos i les cases que van passar a ser propietat dels bancs després dels impagaments d'hipoteques durant la crisi financera.

José María Aznar Botella, fill de l'expresident del govern espanyol, va incorporar-se a Haya el mateix any de la seva fundació i des d'aleshores és membre del consell d'administració. En aquest període, l'empresa ha acumulat guanys de 90 milions d'euros —ja tenen una mitjana superior als 30 milions l'any—i ha repartit 107 milions en dividends.

Gestiona gran part dels immobles dels bancs

Durant el seu primer any de vida, Haya ja va aconseguir tancar acords amb Bankia, Sareb i Cajamar. L'empresa va pagar 39, 235 i 225 milions d'euros respectivament per fer-se en exclusivitat amb la comercialització de la seva cartera d'habitatges. A més, l'any 2017, també es va fer amb els pisos i les cases de Liberbank a canvi de 85 milions d'euros.

Per tal de poder fer front a aquests pagaments, el novembre de 2017, Haya va treure dues emissions de bons corporatius per un valor de 475 milions d'euros —una sèrie de 250 i una altra de 225—. La primera amb un cupó fix del 5,25% pagador semestralment i la segona, Euribor a tres mesos més 5,125%, liquidat trimestralment.

Així doncs, Haya gestiona actualment actius immobiliaris per valor de 40.159 milions d'euros. Concretament, 24.119 milions corresponen a Sareb, 6.494 a Cajamar, 5.580 a Bankia i 3.966 a Liberbank. A més, el novembre de 2017, també es va quedar amb el 80% de la cartera del BBVA per uns 4.000 milions d'euros.

L'any passat, Haya va administrar la compravenda de pisos, cases i locals per un valor de 4.245 milions d'euros, superant les xifres d'exercicis anteriors. Això li va reportar a l'empresa unes comissions de 79 milions d'euros per la gestió i 161 milions per l'activitat, a més de 16 milions d'ingressos col·laterals.

José María Aznar Botella, conseller de l'empresa

Presidida per Juan Hoyos Martínez de Irujo, Haya Real Estate compta des dels seus inicis amb el fill de José María Aznar com a membre del consell d'administració de l'empresa. Els grans resultats econòmics de l'empresa han suposat un augment dels emoluments que cobra l'òrgan de govern de l'empresa, passant dels 2,1 milions d'euros als 4,4 milions, entre els quals es troba el sou fix i variable a més dels incentius dels membres que també són executius.

De cara el futur, aquestes xifres encara podrien arribar a augmentar, ja que Cerberus té la intenció de col·locar Haya en borsa a principis de 2019. Per això, està intentant augmentar la seva cartera d'habitatges i ja ha comprat per 2.700 milions una part dels actius residencials del Banc Santander i per 9.100 gairebé la totalitat de l'exposició immobiliària del Banc Sabadell.


Comentaris

envia el comentari