Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge dels responsables de la Sala Fred Astaire de Terrassa durant el tancament, amb cartells de protesta i una tenda de campanya per passar la nit

Empresaris de l'oci nocturn es tanquen als seus locals per reclamar al govern espanyol el rescat del sector

L'objectiu és evitar la fallida de prop de 2.600 empreses catalanes del sector i la destrucció de 17.000 llocs de treball a Catalunya

Imatge dels responsables de la Sala Fred Astaire de Terrassa durant el tancament, amb cartells de protesta i una tenda de campanya per passar la nit
Diversos locals d'oci nocturn de Catalunya es van sumar a la jornada de protesta per reclamar mesures pel sector. | Sala Fred Astaire Terrassa

Els empresaris de l'oci nocturn de Catalunya es van tancar la nit de dimecres a dijous amb les seves plantilles en els seus bars musicals i discoteques, sumant-se a la jornada de protesta 'Insomni', convocada per la Federació Nacional d'Empresaris d'Oci i Espectacles (España de Noche), amb el suport de la plataforma #somosocionocturno. Amb aquesta acció, van reivindicar l'ampliació dels ERTO i un pla de rescat per evitar la fallida de prop de 2.600 empreses catalanes del sector i la destrucció de 17.000 llocs de treball a Catalunya, segons va informar en un comunicat Gremi d'Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província.

L'objectiu de la protesta és carregar contra «la pèssima gestió política del govern espanyol sobre l'ampliació dels ERTO i la seva resistència a abordar un pla de rescat per a garantir la supervivència econòmica de les pimes, els treballadors i l'economia d'un sector durament i injustament castigat amb el tancament de la seva activitat». La protesta va començar a les set de la tarda del passat dimecres amb la lectura d'un manifest amb les reivindicacions del sector i es va allargar fins a les set del matí de dijous, quan es va posar punt final a la reivindicació.

Segons dades del Gremi d'Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província, actualment el 25% dels locals catalans ja ha tancat (935 locals), i s'estima que a finals d'any es podrien arribar a destruir més de 17.000 llocs de treball directes, i arruïnar el 70% de les pimes del sector de l'oci i els espectacles.

Les mesures que reclamen

Els empresaris de l'oci nocturn demanen, davant la situació creada per la pandèmia de coronavirus, la posada en marxa d'un pla de mesures econòmiques i de rescat per a les empreses i locals d'oci i espectacles. També reclamen l'ampliació dels ERTO, la reducció de l'IVA al 4% i ampliar la moratòria dels crèdits ICO a tres anys, així com la suspensió de la quota d'autònoms i la reducció de l'IRPF al 15%.

Una altra de les reivindicacions és la millora dels tràmits del SEPE per tal que els treballadors acollits a un ERTO puguin ingressar les seves prestacions, ja que alguns no han cobrat res des del passat mes de març. I per últim, reclamen una rectificació del ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez, sobre unes declaracions sobre el sector de l'oci nocturn.

El passat 14 d'agost, el govern espanyol va decretar el tancament de l'oci nocturn a tot l'Estat, una decisió que a Catalunya es va prendre setmanes abans. Els empresaris lamenten la criminalització del sector i han intentat revertir les mesures portant el cas als tribunals, però la justícia ha avalat la decisió de l'Executiu i de les comunitats autònomes.