Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto de família dels empresaris ebrencs

Empresaris del Delta reclamen al Govern i al Ministeri accions immediates per protegir el litoral deltaic

Els agents econòmics signen dues cartes on es prioritza instal·lar dragues i regenerar l'amplitud de les platges

Foto de família dels empresaris ebrencs
Els agents econòmics signen dues cartes on es prioritza instal·lar dragues i regenerar l'amplitud de les platges | ACN

Agents econòmics i empresarials del Delta de l'Ebre han enviat dues cartes a la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i al president de la Generalitat, Quim Torra, on es reiteren i es detallen les problemàtiques del Delta, que ja es van exposar a les dues administracions en la presentació del Pla Delta de la Taula de Consens, després del temporal Glòria. En les missives es demana una actuació «urgent, prioritària i immediata» per regenerar l'amplitud de les platges des de l'Arenal fins al Trabucador, el litoral nord i els calaixos de Buda, implementant un sistema de dragues. També es demanen «accions d'emergència» i una dotació pressupostària per posar-ho en marxa mentre es busca una «solució més definitiva».

Els agents econòmics del Delta que signen les cartes, assenyalen que de la seva activitat empresarial depenen «bona part dels llocs de treball, majoritàriament en el sector primari i terciari», de la zona del Delta —amb més de 60.000 habitants. Apunten en les missives al Ministeri i al Govern, que la viabilitat de les seves activitats empresarials «depenen de manera important del bon estat i conservació d'indrets com la barra del Trabucador, l'Illa de Buda, la platja de la Marquesa, les badies dels Alfacs i el Fangar, i la desembocadura del riu Ebre», entorns de cultiu d'arròs i marisc, la producció salinera, la pesca o les activitats cinegètiques, «activitats, que potencien els atractius gastronòmics i turístics de tota la zona».

Les cartes recorden que el temporal Glòria i diverses llevantades han deixat malmeses moltes de les zones referenciades. «El mar ha engolit literalment la barra del Trabucador en diverses ocasions, ha provocat pràcticament un desastre mediambiental als Calaixos de Buda amb l'entrada d'aigua salada i un retrocés de més de 100 metres de la línia de la costa, ha inundat prop de 4.000 hectàrees a la Marquesa, ha accelerat el tancament progressiu de la badia del Fangar, i ha taponat amb sorra la bocana del riu que impedeix l'entrada i sortida d'embarcacions», detallen.

Els empresaris demanen «solucions ràpides i encertades» per evitar que aquests indrets acabin «desapareixent definitivament sota l'aigua amb els temporals de la pròxima tardor». Els agents econòmics del Delta prioritzen que s'implementi un sistema de dragues per regenerar l'amplitud de les platges, així com accions d'emergència i una dotació pressupostària fins que no es consensuï una solució més definitiva. Alerten que si no s'actua «de manera decidida», la situació les conseqüències en un futur immediat poden ser «devastadores, fatals i irreversibles», «amb la pèrdua d'uns valors ambientals i naturals únics».

Les cartes les signen la Cambra Arrossera del Montsià, la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l'Ebre, la Federació de Confraries de Pescadors de la Província de Tarragona, Infosa —gestora de les Salines de la Trinitat—, Propietat de l'Illa de Buda, Associació de Turisme Rural del Delta de l'Ebre i Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la Província de Tarragona a les Terres de l'Ebre.