I ho tens cada dia al súper: les empreses que estan en risc de desaparèixer a Espanya

El tancament de la restauració ha provocat una caiguda del 50% de la facturació en el sector

L'associació empresarial càrnia, Anafric, ha assegurat sentir-se «abandonada» i ha reclamat al govern espanyol formar part de la línia d'ajudes directes. La patronal ha afirmat que cap dels CNAE inclosos en el Reial Decret llei té en compte el sector carni, ramader o de pells, proveïdors de l'hostaleria i amb un comportament paral·lel a aquest sector. De fet, el tancament de la restauració ha provocat un descens de la facturació de fins al 50% en gran part de les empreses càrnies. L'associació ha alertat que aquestes companyies tindran «greus dificultats per sobreviure» si no reben ajudes directes i ha avisat d'un possible augment dels concursos de creditors i operacions de compra per part d'empreses d'altres comunitats.

«Si l'objectiu del Reial Decret llei és protegir el teixit productiu fins que s'aconsegueixi un percentatge de vacunació òptim, recuperar la confiança i l'activitat econòmica i evitar un impacte negatiu estructural que porti a la recuperació de l'economia espanyola, no es pot deixar de banda un dels sectors que més aporta al PIB», ha assegurat el president d'Anafric, José Friguls.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Davant aquesta situació, Anafric ha estat treballant amb la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries i amb el Departament d'Empresa i Coneixement per incloure aquest sector en la línia d'ajudes directes. «Veiem que el suport és nul», ha lamentat Friguls.

En qualsevol cas, el govern espanyol ha assegurat que modificarà el decret d'ajudes directes per donar «marge adicional» a les comunitats per «ajudar sectors i empreses particularment afectats als territoris». Els convenis que va enviar el Ministeri d'Hisenda la setmana passada a les autonomies ja obrien la porta a ampliar els 95 sectors que el decret inicial fixa que podran aspirar a rebre part dels fons de 7.000 milions d'euros.

Retail.cat critica la manca d'ajudes directes de l'Estat al comerç

Per altra banda, el president de Retail.cat, Joan Carles Calbet, ha criticat aquest dimarts a la Comissió d'Indústria, Comerç i Turisme del Congrés dels Diputats la manca d'ajudes directes al comerç «a dia d'avui» per part de l'Estat, de qui ha dit que és «qui recapta impostos i té la capacitat d'endeutar-se». «Ha estat la pobre Generalitat que ens ha donat ajudes per comprar EPI, compensar tancaments en algunes zones o de botigues durant la tercera onada», ha comentat. En la seva compareixença davant el grups, també ha demanat més seguretat jurídica sobre els ERTO, dels quals ha dit que cal prorrogar, i els lloguers dels locals. A més, també ha plantejat la regulació de la «competència deslleial» de grans plataformes com Amazon que tributen a l'estranger.

Calbet ha agraït les ajudes que en aquest cas ha donat la Generalitat però ha lamentat que són «insuficients i molt curtes» ja que les pèrdues han estat «milionàries». Sobre el paquet d'ajudes que va aprovar recentment l'executiu de Pedro Sánchez de d'11.000 milions d'euros, dels quals uns 7.000 són ajudes directes, el president de Retail.cat considera que són discriminatòries i els criteris per optar-hi són «restrictius».

Per exemple, ha dit que quedarien fora les empreses que el 2019 van tenir pèrdues, les que van tenir un 30% en el descens de la facturació o que aniran en funció del CNAE. «Si tots som iguals i paguem impostos per igual, per què es discrimina»", s'ha preguntat.

Altres demandes que el president de Retail.cat ha traslladat als grups han estat polítiques fiscals «actives, reals i efectives» per ajudar a recuperar el consum, una reducció de l'IVA i exempcions o bonificacions d'impostos. Calbet ha denunciat que moltes empreses han hagut de pagar els mateixos impostos que el 2019 tot i tenir completament restringida la seva activitat.


Comentaris

envia el comentari