Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Les empreses de serveis, la primera força laboral a Tarragona

La facturació assolida el 2017 per aquestes empreses arriba als 690 milions d'euros, un 3% del PIB del territori

El president de l'AEST, Miguel Angel Rodríguez, durant la presentació dels resultats
El president de l'AEST, Miguel Angel Rodríguez, durant la presentació dels resultats | Caralp Mariné

 

La indústria química tarragonina és sens dubte un dels sectors econòmics clau del territori. Ara bé, les empreses de serveis que treballen per aquest sector són, precisament, les que més llocs de treball generen. Segons dades de l'Associació d'Empreses de Serveis de Tarragona (AEST) la facturació assolida per aquestes empreses el 2017 va ser de 690 milions d'euros, un 3% del PIB. El nombre de treballadors va arribar als 7.500, essent la primera força laboral de les comarques de Tarragona. Les empreses de serveis treballen per diversos sectors, entre ells el químic.

Empreses de serveis, primera força laboral a Tarragona

El 2017 van treballar en aquestes empreses de serveis 7.500 treballadors de forma directa a tot el territori. En total suposa el 17,4% dels ocupats industrials que estan assegurats a la Seguretat Social  aquí a Tarragona. La contribució salarial d'aquestes empreses al territori és de 290 milions d'euros.

L'any passat aquestes corporacions, que ofereixen serveis d'instal·lació, manteniment o muntatge, van realitzar 14 milions d'hores treballades. El 65% dels contractes laborals són indefinits, i un 9,5% de les empreses va augmentar la plantilla entre el 2017 i 2018, segons les dades extretes per l'AEST a partir de les empreses afiliades. Aquesta associació engloba el 80% del total d'empreses de serveis de les comarques de Tarragona. Les dades que s'han presentat aquest dijous, 22 de novembre, fan referència a l'Informe d'activitat 2016-2018 de l'associació. 

El president de l'AEST, Miguel Angel Rodríguez, ha valorat l'esforç que ha fet el sector per la formació específica. Una iniciativa engegada fa uns anys per fer front a la manca de relleu generacional, entre altres coses. En total les empreses destinen de mitjana 500 euros per treballador a l'any a temes de formació. La majoria d'aquests programes estan destinats a la seguretat, recurs al qual més esforços posen des de l'AEST.

Imatge de treballadors del sector servei treballant a la indústirca
Imatge de treballadors del sector servei treballant a la indústria   | TarragonaDigital

 

L'AEST va impulsar juntament amb l'Institut Pere Martell de Tarragona el 2007 un Cicle d'FP Dual: el Cicle Formatiu de Mecatrònica Industrial. Un 40% de les empreses de serveis tenen alumnes del cicle formatiu realitzant pràctiques, i un 21% tenen com a treballadors alumnes que provenen d'aquests estudis.

El perfil de les empreses de serveis tarragonines

La companyia tipus del sector té 80 treballadors de mitjana, seu social a Tarragona i es dedica al manteniment i instal·lació, tenint com a principal client el sector químic o la indústria en general. Té, a més, una experiència de 27 anys.

De fet, el 43% de les empreses de serveis tenen com a principal client la indústria química. La indústria en general representa el 25% dels clients, l'obra civil i infraestructures el 12%, la nuclear l'11% i el turisme i altres el 9%.

El 80% de les empreses es dediquen al manteniment i instal·lacions, el 15% a instal·lacions i muntatge i un 5% només realitza manteniment. Un 50% tenen seu a Tarragona, un 15% a Barcelona, un 25% a Madrid i un 10% a altres indrets. El president de l'AEST també ha destacat l'alt grau de presència internacional que tenen aquestes empreses. Un 45% estan internacionalitzades, és a dir, duen a terme tasques a l'estranger.

Un 27% de les empreses tenen menys de 20 treballadors, un 25% entre 20 i 50, un altre 25% entre 50 i 100, i un 23% tenen més de 100 treballadors. Són precisament aquestes, les més grans, les que més llocs de treball generen, el 66,8% del total.