Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Les empreses de telecomunicacions, les que més reclamacions van rebre el 2018 a Tarragona

L’Agència Catalana de Consum valora positivament que la meitat de les queixes es van resoldre per la via de la mediació o l’arbitratge

Imatge de la seu de Vodafone, a Madrid | Cedida

 

Les empreses de telecomunicacions i Internet, amb Vodafone al capdavant, van ser les que més reclamacions van rebre per part dels consumidors a l’Agència Catalana del Consum l’any 2018 a la regió de Tarragona, segons va exposar l'organisme ahir dimarts, 2 d'abril. Les van seguir les companyies de subministraments bàsics.

Globalment, el nombre de reclamacions es va incrementar un 21% respecte a l’any anterior fins a les 2.500, si bé el nombre de denúncies van baixar, fins a les 92. L’Agència Catalana del Consum es mostrava satisfeta pel fet que un 52% de les reclamacions es van resoldre per la via de la mediació o l’arbitratge.

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Vodafone, Orange i Telefònica, el top 3

La directora de l’Agència Catalana del Consum, Elisabeth Abad, va detallar que les empreses amb més reclamacions van ser Vodafone, Endesa, Orange, Telefònica, Xfera Mòviles, Vueling, Naturgy, Evofinance i iDental. Abad va apuntar que l’increment de reclamacions, en part, és conseqüència de les campanyes impulsades des de l’organisme: «les nostres campanyes comencen a tenir l’efecte desitjat. Volem ciutadans més sensibilitzats en matèria de consum», va destacar.

De les 2.564 reclamacions interposades pels consumidors, el 52,25% es van resoldre per la via de l’arbitratge. Un procediment pel qual ja es demana una compensació econòmica pel dany o tracte sofert. Abad va explicar que per tramitar-la «primer s’ha de fer la queixa a l’establiment, a través dels fulls de reclamació i si al camp d’un mes no hi ha una resposta satisfactòria o no s’està d’acord amb la proposta de l’empresa, des de l’Agència Catalana del Consum s’inicia un expedient avisant que farem la mediació».

En cas que aquest procediment no sigui suficient, el client té l’opció d’anar a l’arbitratge: «La mediació és automàtica, l’arbitratge necessita una petició i que l’empresa hi estigui adherida», va matisar la directora. Tot i això va valorar que a Catalunya han percebut que «hi ha una cultura del pacte per evitar anar a la justícia, que pot tardar dos anys a resoldre». Amb l’arbitratge els terminis no s’allarguen més enllà de les dues setmanes, tal com va assegurar. L’objectiu de l’organisme és passar del 52% al 60% durant el 2019.

Telefònica, una de les empreses que rep més reclamacions a Tarragona | Cedida

 

Menys consultes i denúncies

Durant el 2018 es van reduir les consultes en un 15%. Segons Abad, la raó es troba en el fet que les xarxes socials han agilitzat els terminis i, amb això, la tendència s’accentuarà, perquè la nova pàgina web permetrà tramitar-les sense passar per les oficines. També han caigut el nombre de denúncies presentades a la demarcació, en concret un 40%, fins a les 92.

En canvi, s’han incrementat les inspeccions. Se’n van realitzar 849 a la demarcació, fet que representa un creixement del 43%. D’aquestes, el 38% es va dur a terme en el marc d’una campanya, mentre que el 21% va estar motivada per una denúncia. Abad va valorar aquestes xifres perquè «els productes detectats en les inspeccions atempten contra la seguretat, sobretot de nens i nenes». Molts d’aquests articles, entre els quals hi ha principalment joguines i aparells tecnològics, «han estat fabricats fora de la Unió Europea», va detallar.

També et pot interessar: