YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

L’energia eòlica compleix 35 anys a Catalunya

La producció elèctrica a partir d’aquesta font renovable és insuficient per a la demanda energètica que hi ha i som lluny de l’objectiu que el 2030 el 50% de l’energia provingui de renovables

La major part dels parcs eòlics es concentren a la demarcació de Tarragona | Arxiu

Fa 35 anys es posava en marxa el primer parc eòlic de l’Estat espanyol a Garriguella, a l’Alt Empordà. Aquesta decisió posava Catalunya al mapa de les energies renovables experimentals. Els molins de vent, el nom popular dels aerogeneradors, de fa 35 anys no se semblen pas amb els que es reparteixen al llarg del territori català, des de l’Empordà a les Terres de l’Ebre.

  • També et pot interessar: Instal·len un enorme aerogenerador flotant davant de la costa francesa

Els actuals aerogeneradors produeixen 250 vegades més energia que els originals, es mouen a partir del vent i generen electricitats per cada vegada les seves aspes donen una volta. El vent és un recurs natural molt abundant a casa nostra, no s’esgota i no es contaminant. L’energia surt transformada i es distribueix a la xarxa elèctrica.

El desenvolupament de la tecnologia eòlica ha permès estendre els parcs eòlics

El compte de Twitter dels Enginyers de Camins de Catalunya informa que el parc de Garriguella, inaugurat l’abril de 1984, constava de 5 aerogeneradors promoguts per ENHER i la Generalitat de Catalunya. Cada aerogenerador tenia una potència de 24 kW. En total el parc abastia a 60 famílies. Avui en dia un sol aerogenerador genera electricitat per a 2.500 llars.

Es van desmuntar el 1988, un cop demostrada la viabilitat tecnològica de l'eòlica. Aquest fet demostra la reversibilitat d’aquesta energia renovable. Els molins més moderns que hi ha al país generen 4.000 kW per hora i treballen un 50% més d’hores que les de fa 35 anys, fins a un total de 3.000 hores anuals. Durant la primera dècada del segle XXI, es van construir a Catalunya fins a 40 parcs eòlics, però des de 2013 no s'obre cap nova estació.

Espanya es el quart país del món amb potencia eòlica instal·lada

Moltes veus ecologistes demanen que s'hauria de potenciar més l'energia eòlica a Catalunya els pròxims anys
Moltes veus ecologistes demanen que s'hauria de potenciar més l'energia eòlica a Catalunya els pròxims anys | @EolicCat

 

L’estat espanyol genera un gran volum d’energia elèctrica des dels seus 1.123 parcs eòlics, és un dels quatre màxims productors d’energia eòlica per sota de la Xina, Estats Units i Alemanya.

Catalunya va ser pionera en la construcció de molins de vent el 1984, però actualment es la sisena comunitat autònoma en el rànquing de megawatts instal·lats: 1.274 MW que es produeixen en 46 parcs eòlics, molt lluny dels 5.561 MW de Castella i Lleó. El 2010 es van adjudicar 22 nous parcs al territori català però cap ha tirat endavant.

Segons dades facilitades des del Ministeri mediambiental, l’energia eòlica catalana representa el 5,5 % del total de potència instal·lada a Espanya, que suma 22.990 MW, i el pes de la demanda elèctrica catalana és d’un 19 % del total, per tant, la producció eòlica és del tot insuficient. Per complir l'objectiu que el 2030 el 50% del mix elèctric català provingui de renovables, s’hauria de reprendre aquella dinàmica que va fer Catalunya pionera, líder i referent a Europa.


Comentaris

envia el comentari