Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

L’energia solar dels oceans la capten les bactèries i no les algues

La nova teoria contradiu el que es creia fins ara. Així ho conclou un estudi internacional en què ha participat l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona

L’energia solar dels oceans la capten les bactèries i no les algues | Christian Gloor (CC)

 

La llum del sol, principal font d’energia dels ecosistemes marins, és capturada principalment per bactèries i no per algues verd-blaves com es creia fins ara. Així ho conclou un estudi internacional publicat a la revista ‘Science Advances’ i que ha comptat amb participació catalana de la mà de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona del CSIC. 

Les bactèries heteròtrofes normalment s'alimenten degradant la matèria orgànica, però al mar algunes poden realitzar un altre tipus de fotosíntesi gràcies a dos pigments que s'anomenen proteorodopsina i bacterioclorofil·la, que transformen la llum en energia bioquímica, tal i com fa la clorofil·la en les algues i plantes.

Segons aquest estudi, la bacterioclorofil·la té un paper molt modest a l’hora de permetre l’entrada de l’energia solar al mar, mentre que la proteorodopsina sí que capta la mateixa quantitat que la clorofil·la, inclús més en algunes ocasions. 

Imatge de les algues a la Costa Brava | TV3

 

Es trenca la teoria vigent fins ara

Aquests resultats trenquen totalment amb la teoria tradicional vigent fins ara que afirmava que gairebé tota la llum solar en els ecosistemes marins era capturada per una gran varietat d’algues i cianobacteris. A més, destaca també la conclusió que indica que la llum del sol és una font d’energia essencial per a la supervivència de les bactèries que es troben en aigües molt pobres en matèria orgànica.

D’aquesta manera, l’estudi aporta informació nova i molt important sobre els organismes que estan a la base de la cadena tròfica marina i que serveixen d’aliment a una gran quantitat d’espècies marines.

Imatge del vaixell Sarmiento de Gamboa que ha servit per dur a terme la investigació
Imatge del vaixell Sarmiento de Gamboa que ha servit per dur a terme la investigació | CSIC

 

Una expedició per estudiat el Mediterrani Oriental

L’equip d’investigació que ha dut a terme l’estudi va embarcar-se al vaixell Sarmiento de Gamboa per tal d’estudiar el Mediterrani Oriental, ja que es tracta d’una de les zones marines més pobres en nutrients del món.

L’objectiu era comparar les dades amb les obtingues al Mediterrani Occidental o a l’Atlàntic. D’aquesta manera, els experts han quantificat tots els pigments, han calculat la seva distribució geogràfica i la quantitat d’energia capturada per cadascun d’ells.

També et pot interessar...