El barri Gaudí de Reus acollirà la primera experiència d'energia verda produïda per l'Ajuntament i oferta a la ciutadania. Es tracta d'una comunitat energètica d'autoconsum, un projecte que hauria de veure la llum durant el primer semestre de l'any vinent.
Es complementa, en aquest sentit, amb una segona actuació per part del consistori com és la instal·lació de plaques solars als sostres de cinc escoles. Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient reusenc, ha volgut mostrar les inversions en matèria energètica com un exemple de treball en clau de futur.
«Som conscients que ens trobem en un context econòmic complicat, en un marc de crisi sanitària molt fort, però també estem convençuts que ens en sortirem, tenim una perspectiva de futur». Assegura que «més enllà de la crisi sanitària, l'Ajuntament està impulsant mesures econòmiques per a la reactivació econòmica avui, no perdem de vista quin ha de ser el model de ciutat del futur».
Aquesta línia es concreta, en la seva àrea, en un paquet d'inversions de 400.000 euros dels quals, avui, se n'ha anunciat el futur de la meitat. Amb uns 210.000 euros de pressupost, actualment s'estan preparant les licitacions públiques per oferir la redacció i l'execució de dos projectes diferents.
El pressupost previst és d'entre 10.000 i 20.000 euros per a la redacció de totes dues iniciatives, i destinar, per tant, entre 190.000 i 200.000 euros a l'execució en si d'aquests projectes. Uns projectes que s'estan redactant i que, per tant, encara s'hauran de treure a concurs públic per licitar-los, adjudicar-los i posar-los en marxa.
Rubio ha preferit no comprometre's a assenyalar una data concreta per a la seva posada en funcionament, però ha augurat que «si el projecte el rebéssim el mes de novembre, entre preparar la licitació i fer l'adjudicació, podríem parlar que el primer trimestre del 2021 tindríem l'adjudicació feta i començaríem a tirar endavant les obres».
Primer pas per subministrar energia verda a la ciutadania
L'Ajuntament de Reus ja té en fase de redacció el projecte que ha de significar el següent pas en matèria de subministrament energètic i autoconsum. Es tracta de la instal·lació de la primera comunitat energètica d'autoconsum que, segons ha detallat Rubio, es preveu ubicar al barri Gaudí, a la coberta del polilleuger Ciutat de Reus.
El projecte es concreta en una estació fotovoltaica que produirà 30 quilowatts en règim d'autoconsum que, a més de subministrar l'energia de l'equipament, també alimentarà dependències municipals. El regidor de Medi Ambient ha posat d'exemple el Mas Carandell, el Centre Cívic Mestral, l'Institut Gaudí i les des escoles que actualment hi ha al barri, tant Els Ganxets com la Ciutat de Reus, ubicada a l'edifici que acabarà ocupant Els Ganxets.
El canvi legislatiu aprovat fa vora un any, ha recordat, també permet que aquesta estació subministri electricitat als habitatges particulars situats a 500 metres a la rodona. «Els excedents o part del percentatge de l'energia que produeixin aquests 30 quilowatts puguin ser aprofitats per veïns que visquin en aquest radi», ha detallat Rubio.
Actualment s'està estudiant quina fórmula s'haurà d'aplicar perquè, a la pràctica, els veïns comprin drets d'explotació de la futura instal·lació energètica municipal. Aquests drets els permetran tenir energia «mai millor dit quilòmetre zero i 100% verda i sostenible», ha insistit.
Un volum que, amb tot, no arribarà a suposar mai el subministrament energètic sencer d'una llar, però que sí que permetrà complementar-lo per reduir la factura actual o, almenys, el pes de l'energia no renovable en el consum elèctric. Segons especifica el regidor, s'està treballant en la redacció del projecte, un procés en el qual s'hauran d'aclarir qüestions com la proporció d'energia que quedarà disponible per la ciutadania i la manera com s'hi podrà accedir entre altres qüestions.
El segon projecte previst manté la línia que ja s'havia anunciat, i és instal·lar plaques solars als sostres de les escoles. Es tracta, en aquest cas, de les escoles Isabel Besora, Pi del Burgar, La Vitxeta, Rubió i Ors i Alberich i Casas. En concret, el que es vol és «buscar la màxima eficiència del rendiment de la instal·lació de plaques fotovoltaiques per reduir el màxim possible la factura de la llum», exposa Rubio.
Un pas que no implicarà que les escoles quedin desconnectades de la xarxa elèctrica. El regidor admet que «sabem que hi ha dies en els quals no hi ha producció solar i som conscients que no s'arribarà mai a tenir el 100%». Apunta que això podria canviar amb el pas del temps, i que ara mateix es tenen en compte «els costos i la tecnologia que tenim avui, sabent que les bateries tenen un cost molt elevat que el que farien seria dilatar en el temps l'amortització de la inversió».
S'eliminen els criteris per a la bonificació de l'IBI per instal·lar plaques solars
Aquest estiu es va anunciar una bonificació d'entre el 30% i el 50% de l'IBI durant dos anys per aquells reusencs que instal·lessin plaques solars. Una rebaixa que quedava regulada pel valor cadastral de l'immoble i que, finalment, deixarà de fer-ho. Al ple d'aquest divendres, quan s'aprovin les ordenances fiscals del 2021, aquest punt concret quedarà modificat.
«L'Ajuntament de Reus bonificarà el 50% de l'IBI durant dos anys a tots els immobles sense limitació per valor cadastral», ha anunciat el regidor de Medi Ambient. La condició que sí que es manté per poder obtenir la bonificació és que la instal·lació suposi almenys el 30% de la potència contractada per l'immoble.
Reus es presenta per a dos projectes europeus d'energia verda
El consistori reusenc s'ha presentat a dos projectes europeus a través de la coordinació de la Diputació de Tarragona. El projecte ICON «té per objectiu la transició energètica a través de l'apoderament de les administracions locals», ha explicat. Compta amb un finançament de 120.000 euros i amb quatre socis més a la candidatura.
A la pràctica suposa, segons detalla Rubio, que «buscaríem la part de la disseminació per intentar aproximar-nos molt més a la ciutadania amb agents i educadors per explicar-los quines són les mesures que l'Ajuntament de Reus posa damunt de la taula». El segon projecte s'anomena Climate Neutral Cities and Neutral Economies —en anglès, Ciutats Climàticament Neutres i Economies Neutres—.
«Va en la línia d'assistir les ciutats per desenvolupar i incrementar els plans d'acció climàtics i d'innovació social relacionats amb l'energia», ha explicat. En aquest cas concret, a la carta que s'ha enviat s'hi exposa que l'Ajuntament de Reus «té la capacitat d'invertir; hem explicat quines són les instal·lacions que ja existeixen i quines són les que teníem en cartera per anar posant en funcionament».