La Policia Nacional ha alertat de la nova tècnica que utilitzen els ciberdelinqüents per robar diners: 'l'estafa de l'amor'. Per fer-ho, els estafadors estableixen una falsa relació sentimental amb la víctima. Aquesta història d'amor, però, no té un final feliç.
Multitud de persones utilitzen les plataformes en línia per connectar i xatejar amb altres usuaris. No obstant això, cal tenir molta cura. I és que els estafadors d'internet han trobat, en aquest espai, una nova via per dur a terme les seves estafes.
En això consisteix 'l'estafa de l'amor'
L'anomenada 'estafa de l'amor' o 'romance scam' és una de les tècniques menys conegudes pels usuaris. Es tracta d'una pràctica delictiva molt diferent de les que estem acostumats.
En aquest cas, els estafadors intenten captar l'atenció de les víctimes establint-hi un vincle afectiu. Un cop aconsegueixen guanyar-se la seva confiança, els ciberdelinqüents s'inventen un motiu de pes per demanar diners a la víctima.
Les fases d'aquesta estafa que preocupa a Espanya
'L'estafa de l'amor' és un frau que els ciberdelinqüents duen a terme a través de les xarxes socials. L'estratègia, dividida en dues parts, segueix sempre la mateixa mecànica.
1. Primera fase: el primer contacte
La primera fase consisteix a crear un perfil fals. La idea és inventar un usuari amb les característiques oportunes per cridar l'atenció, però sense aixecar sospites.
Un cop creat, els ciberdelinqüents utilitzen el perfil fals per iniciar una conversa amb la víctima. Es tracta d'una operació a llarg termini, ja que l'estafador s'ha de guanyar la confiança de l'usuari abans d'iniciar la segona fase.
2. Segona fase: el robatori
Al moment on es genera un vincle fort entre les dues parts, l'estafador passa a l'acció. El ciberdelinqüent s'inventa qualsevol excusa per demanar una gran quantitat econòmica. Solen ser motius de pes, que posen la víctima entre l'espasa i la paret.
«Sortir d'un país que es troba en guerra, retenció de pertinences a la duana per treure-les o arreglar la documentació per visitar la víctima» són alguns exemples que exposa José Díaz, policia nacional.
Segons l'expert en delictes tecnològics, les primeres sol·licituds no acostumen a ser quantitats molt elevades. Tot i això, hi ha casos en què s'han realitzat transferències de gairebé un milió d'euros, deixant arruïnades les víctimes.
Darrere d'aquestes operacions sol existir-hi un grup de professionals que s'encarrega d'executar el pla. «N'hi ha que es dediquen a estudiar i a captar la víctima, altres es dediquen a rebre els diners que s'obtenen mitjançant comptes bancaris o 'WeTransfer', i la resta es dediquen a xatejar amb centenars de persones», comenta l'agent policial.
Recomanacions per no caure a 'l'estafa de l'amor'
La Policia Nacional ha llançat una sèrie de recomanacions que es poden seguir per evitar caure a 'l'estafa de l'amor'.
1. Restringir el perfil
Per augmentar la seguretat del teu compte, la policia recomana posar el perfil en mode 'privat' o restringir algunes funcions. D'aquesta manera, no tots els usuaris tindran accés a la teva informació personal i als estafadors els resultarà més difícil iniciar el contacte.
2. Investigar l'usuari
Quan un desconegut contacta amb tu a través de qualsevol plataforma, el millor és investigar-ho una mica. Pots fixar-te en el seu perfil d'usuari i ampliar la informació usant el cercador de Google.
3. Dubtar dels perfils sospitosos
Permet-te dubtar dels usuaris que consideris sospitosos. Encara que els perfils dels estafadors són cada cop més reals, hi ha alguns aspectes que et poden ajudar a detectar si un usuari és fals. Només t'has de fixar en els seguidors, les fotos i la manera d'escriure.