Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat.

L'última enquesta del CIS dona una clara victòria a Illa el 14-F

L'estudi no dona projecció en escons, però és molt clara en el dibuix de l'estimació de vot

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha fet pública aquest dijous una enquesta en format 'flash', elaborada en tres dies durant la campanya elctoral a Catalunya. No és habitual que l'organització d'estudis demoscòpics publiqui enquestes en plena campanya electoral, però en aquesta ocasió ho ha fet. Així doncs, a escassos deu dies per a les eleccions autonòmiques a Catalunya, el CIS ha ofert un retrat sobre com quedaria el Parlament.

El PSC guanyaria les eleccions amb el 23,7% dels vots

L'estudi, fet amb una mostra menor a l'habitual no dona el resultat en escons, sinó que mostra tan sols el percentatge de vot. L'enquesta dona com a vencedor de les eleccions el PSC, amb el 23,7% dels sufragis; seguit a una certa distància per ERC, amb el 19,9%. La tercera plaça seria per Junts per Catalunya, que puja però queda lluny de la disputa per la victòria, amb el 14,6% en estimació de vot.

Segons el CIS, la quarta plaça en vots seria per a En Comú Podem (8,9%), seguit de Ciutadans (7,9%). Vox seria la sisena força més votada, amb el 6,9% dels sufragis, just per davant de la CUP, que obtindria una dècima menys. El PP es quedaria amb el 5,8% dels vots i el PDeCAT aconseguiria un 1,5% dels vots que li podrien permetre l'entrada al Parlament.

Una enquesta feta per intentar captar el sentit del vot dels indecisos

És la segona vegada que el CIS fa pública una enquesta d'aquestes característiques –la primera va ser amb motiu de la moció de censura de VOX- però mai fins ara ho havia fet en període de campanya electoral. De fet, habitualment el CIS publica una enquesta preelectoral completa. L'objectiu d'aquesta enquesta, segons l'ens que dirigeix Félix Tezanos, és «analitzar i identificar les principals tendències i dades de la realitat sociopolítica i electoral fruit de l'alt nombre de persones que prenen les seves decisions de vot durant la campanya».

El passat 21 de gener el CIS va publicar un sondeig preelectoral que situava el PSC (30-35 diputats), frec a frec amb ERC (31-33) i amb JxCat (20-27) en tercera posició. Ciutadans (13-15) quedava relegat a la quarta posició per davant d'En Comú Podem (9-12), CUP (8-11), PP (7) i Vox (6-10). En aquell baròmetre el CIS apuntava a la possibilitat que les formacions independentistes (ERC, JxCat i CUP) perdessin la majoria independentista amb una forquilla d'entre 59 i 71 diputats —68 majoria absoluta— i que les formacions independentistes —també amb PDeCAT— no superessin el 50% dels sufragis i es quedessin amb un 39,8%.