La monarquia en crisi: una enquesta revela que més de la meitat dels espanyols prefereix una república

Un sondeig del diari 'Público' assegura que gairebé el 52% dels enquestats es decanten per un sistema de govern republicà

El rei Felip VI intervé des del Congrés dels Diputats en l'obertura de la tretzena legislatura.
Només un terç dels espanyols està a favor de la monarquia, segons una enquesat del diari 'Público'. | Europa Press

El rei Felip VI i la monarquia espanyola no deixen de rebre males notícies. Al darrer escàndol conegut del rei emèrit Joan Carles I, el trasllat d'un maletí amb 1,7 milions de d'euros a Suïssa quan encara era rei, aquest dijous se suma el resultat d'una enquesta que publica el diari 'Público' i que assenyala que els espanyols prefereixen una república a una monarquia com a sistema de govern. Segons el citat sondeig, el sentiment republicà és transversal en la majoria de franges d'edat, especialment entre els més joves.

Tot i que les enquestes del CIS no pregunten des de fa anys als ciutadans sobre la monarquia, el sondeig que ha fet Sináptica sí que ho ha fet i els resultats són bastant decebedors per la monarquia espanyola. Concretament, un 51,6% dels enquestats diuen preferir que Espanya sigui una república, mentre que només el 34,6% es decanten per la monarquia. Així mateix, prop del 60% consideren necessari un referèndum per triar la forma d'estat, mentre que un 29% no ho veu aquesta necessitat.

Els votants d'ERC i Unidas Podemos són els més republicans

El sondeig no ofereix dades territorialitzades, tot i que el citat mitjà assegura que «per lloc de residència, els resultats estan molt igualats». L'enquesta, en canvi, sí ofereix resultats per afinitat política. Així, els votants d'ERC i Unidas Podemos són els més favorables a la república, amb un 100% i un 89% respectivament. Aquells que s'identifiquen com a votants del PSOE i de Ciutadans també són favorables a una república, tot i que en un percentatge inferior del 55% i del 51%. 

Per la seva banda, els votants del Partit Popular són els més monàrquics amb un 71% de suport, seguits pels de VOX, que es manifesten favorables a la monarquia en un percentatge del 67%. El sondeig no dona dades de votants de Junts x Catalunya ni de la CUP. Les dades de l'enquesta, elaborada a partir de d'un miler de consultes telemàtiques, també revelen que un 39,2% dels enquestats creu que la restauració monàrquica de l'any 1975 va ser negativa, mentre que un 29,6% ho valora positivament.


Comentaris

envia el comentari