El rei Felip VI intervé des del Congrés dels Diputats en l'obertura de la tretzena legislatura.

La monarquia en crisi: una enquesta revela que més de la meitat dels espanyols prefereix una república

Un sondeig del diari 'Público' assegura que gairebé el 52% dels enquestats es decanten per un sistema de govern republicà

El rei Felip VI i la monarquia espanyola no deixen de rebre males notícies. Al darrer escàndol conegut del rei emèrit Joan Carles I, el trasllat d'un maletí amb 1,7 milions de d'euros a Suïssa quan encara era rei, aquest dijous se suma el resultat d'una enquesta que publica el diari 'Público' i que assenyala que els espanyols prefereixen una república a una monarquia com a sistema de govern. Segons el citat sondeig, el sentiment republicà és transversal en la majoria de franges d'edat, especialment entre els més joves.

Tot i que les enquestes del CIS no pregunten des de fa anys als ciutadans sobre la monarquia, el sondeig que ha fet Sináptica sí que ho ha fet i els resultats són bastant decebedors per la monarquia espanyola. Concretament, un 51,6% dels enquestats diuen preferir que Espanya sigui una república, mentre que només el 34,6% es decanten per la monarquia. Així mateix, prop del 60% consideren necessari un referèndum per triar la forma d'estat, mentre que un 29% no ho veu aquesta necessitat.

Els votants d'ERC i Unidas Podemos són els més republicans

El sondeig no ofereix dades territorialitzades, tot i que el citat mitjà assegura que «per lloc de residència, els resultats estan molt igualats». L'enquesta, en canvi, sí ofereix resultats per afinitat política. Així, els votants d'ERC i Unidas Podemos són els més favorables a la república, amb un 100% i un 89% respectivament. Aquells que s'identifiquen com a votants del PSOE i de Ciutadans també són favorables a una república, tot i que en un percentatge inferior del 55% i del 51%. 

Per la seva banda, els votants del Partit Popular són els més monàrquics amb un 71% de suport, seguits pels de VOX, que es manifesten favorables a la monarquia en un percentatge del 67%. El sondeig no dona dades de votants de Junts x Catalunya ni de la CUP. Les dades de l'enquesta, elaborada a partir de d'un miler de consultes telemàtiques, també revelen que un 39,2% dels enquestats creu que la restauració monàrquica de l'any 1975 va ser negativa, mentre que un 29,6% ho valora positivament.