Franco

L'enterrador de Franco creu que el cadàver «sortirà força sencer»

Gabino Abánades, l'enterrador, ha assegurat que serà «fàcil» exhumar-lo

Gabino Abánades, actual alcalde del municipi de Sacecorbo (Castella-La Manxa),  va ser fa més de 40 anys l'encarregat d'enterrar a Francisco Franco al Valle de los Caídos. Tan sols un dia després que el Tribunal Suprem hagi acceptat la seva exhumació, Abánades ha donat alguns detalls sobre l'enterrament i s'ha posat a disposició del govern per si aquest el necessita durant l'exhumació, així ho ha fet en una entrevista a 'El Món a Rac1'.

L'enterrador assegura que el va embalsamar «molt bé» i per això ha expressat: «Crec que el cadàver sortirà força sencer. Estarà momificat i encartonat, com diuen els forenses», donant alguns detalls més sobre com es podrien trobar el cos del dictador una vegada oberta la sepultura. L'alcalde ha explicat que  ell mateix va ser el responsable d'enterrar a Franco, sempre sota les ordres del govern, i també l'encarregat d'organitzar l'equip que va dur a terme la tasca. 

Segons el mateix Abánades, tot i que  l'enterrament va ser com «qualsevol altre», el protocol va ser diferent. A més, assegura que hi havia un «silenci sepulcral, militars i la família». També ha donat detalls sobre com va ser la cerimònia: «El vam portar a pas lent dins de la cripta, el vam deixar a terra i el vam baixar dins la tomba».

El procediment és «fàcil»

Exhumar-lo, sempre segons l'alcalde, seria «molt fàcil» sempre que ho facin professionals, ja que Franco es troba enterrat a dos metres de profunditat. «Primer cal treure la làpida; s'accedeix a la sepultura, es trenca l'envà de ciment» enuncia, i continua «es treuen els trossos trencats, s'eleva el fèretre, es trasllada fora de la sepultura i es canvia de fèretre per tornar a inhumar-lo». Amb tot, l'enterrador creu que si en el seu moment es va tardar vint minuts a sepultar-lo, es podria desenterrar en una «mitja hora», no gaire més.

També et pot interessar...