Una excavació que s’està duent a terme a la Cova dels Xaragalls, a Vimbodí i Poblet, ha permès fer una troballa que serà de gran interès per estudiar el poblament prehistòric i protohistòric a la Conca de Barberà. Un equip de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) ha posat al descobert un enterrament col·lectiu de fa uns 3.000 anys, corresponent al Bronze final. L’excavació va començar el passat 18 de febrer i es preveu que s’allargui fins al 15 de març.
Entre el material descobert durant els primers dies de la campanya d’enguany hi abunden restes humanes, d'animals i ceràmiques de caràcter funerari de fa sobre 3.000 anys. L’estudi d’aquestes restes permetran un coneixement aprofundit d'aquestes poblacions que representen el substrat preromà del poblament de la conca de Barberà.
A més, gràcies a aquestes troballes serà possible desenvolupar la recerca de la tecnologia ceràmica, l'aprofitament i explotació dels ramats i efectuar estudis genètics de les restes paleoantrolpològiques, cosa que permetrà establir el caràcter genètic local o si existeixen dinàmiques d'intercanvi amb altres zones geogràfiques.
Els treballs d'aquesta campanya permetran documentar d'una forma rigorosa els conjunts arqueològics més recents de la cavitat en el que destaca els materials relacionats amb enterraments humans col·lectius de l'edat del bronze (fa sobre 3.000 anys).
Els membres de l’IPHES que hi treballen pensen que part de les coves poden contenir restes de diferents períodes cronològics des del pleistocè mig (500.000) fins a la prehistòria recent (primeres poblacions ibèriques).
La intervenció arqueològica compta amb el suport logístic de Bodegas Torres ‘Finca Grans Muralles’, l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet i la col·laboració del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet (PNIN).
Molts materials de la Cova dels Xaragalls s’han perdut
Segons han explicat des de l’IPHES, la Cova dels Xaragalls ha estat molt pertorbada per excavacions antigues i a causa d’aquesta intrusió i destrucció molts materials s'han perdut i els que s’han conservat es troben dispersos entre els museus comarcals i altres dipòsits particulars, o es desconeix la seva localització. Els treballs de recerca que des de fa un temps desenvolupa l’IPHES han de contribuir a recuperar i fer valdre tot aquest patrimoni.
El treball de camp i la recerca al jaciment de la cova dels Xaragalls forma part del projecte quadriennal de recerca de l’IPHES ‘Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona’, finançat per la Generalitat de Catalunya. També està inclòs en el Grup de Recerca reconegut i finançat per l’AGAUR (Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca) ‘Social, cultural and biological Evolution during the Pleistocene (StEP)’.