Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos agents de Protecció Civil amb mascareta aconsellant un home gran a Reus

Entra en vigor l'estat d'alarma a Espanya

La intenció del govern espanyol és que s'allargui fins el 9 de maig

Dos agents de Protecció Civil amb mascareta aconsellant un home gran a Reus
L'estat d'alarma ha entrat en vigor a Espanya aquest diumenge. | Cedida

Espanya torna a estar en estat d'alarma. El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat a les 18.25 hores d'aquest diumenge, 25 d'octubre, el decret d'estat d'alarma aprovat aquest matí pel Consell de Ministres. D'aquesta manera, doncs, l'estat d'alarma ha entrat en vigor des d'aquest moment a tot el territori espanyol, excepte les illes Canàries. Aquest és el segon estat d'alarma que s'activa a la pràctica totalitat del territori espanyol després del que va estar vigent, també per la pandèmia, entre el 14 de març i el 21 de juny d'aquest 2020.

El document, de 8 pàgines, justifica el toc de queda perquè «bona part de les trobades de risc es produeixen en horari nocturn, d'acord amb la informació facilitada per les comunitats autònomes», i aquest fet «redueix substancialment l'eficàcia d'altres mesures de control implementades». Segons el decret, la restricció de mobilitat nocturna és una mesura «proporcionada amb un potencial impacte positiu en el control de la transmissió» perquè evita «situacions de contacte de risc vinculades a entorns socials».

Arrimadas critica a Sánchez per descentralitzar l'estat d'alarma

Al seu torn, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha expressat el seu suport a la declaració de l'estat d'alarma però ha reclamat al govern espanyol que «prengui les regnes» i «no derivi les responsabilitats» a les comunitats autònomes. «És necessari que coordini i assumeixi les seves responsabilitats, que tingui el comandament de la situació i que no delegui a cada comunitat autònoma a fer el que vulgui», ha exigit en un vídeo penjat al seu compte de Twitter.

D'altra banda, ha reclamat un pla de coordinació de recursos i llits d'UCI «perquè és més que probable que entre comunitats calgui cogestionar i compartir recursos» en aquesta segona onada de la covid-19. També ha exigit un pla de rescat per als sectors més afectats. Arrimadas ha garantit que Ciutadans serà «un partit responsable d'estat» que dona suport a aquesta mesura «per evitar un confinament total com al març» i creu que ja s'haurien d'haver pres mesures contundents fa setmanes.