Valls té nova alcaldessa des del 15 de juny d'enguany. Dolors Farré va entrar al consistori municipal l'any 2008 amb el grup polític de Convergència i Unió i, en les legislatures de 2011 a 2019, ha estat al capdavant de la regidoria de Via Pública. Aquesta primavera passada es va fer públic que Farré encapçalava la candidatura de Junts per Valls a les eleccions municipals 2019, en substitució d’Albert Batet, renovant gairebé tots els membres de la llista electoral i incorporant cares de diversos sectors de la societat vallenca.
En aquesta conversa amb TarragonaDigital, de les primeres que concedeix als mitjans de comunicació, fem un repàs als temes d'aquest estiu que l'alcaldessa té damunt de la taula. Ho fem a peu de carrer, a cavall de les obres del Pavelló Joana Ballart o de les excavadores que treballen en la millora de l'espai fluvial del torrent del Catllar. De fet, ens trobem en una plaça amb un parc infantil que ha estat recentment renovat al barri del Vilar, i ella ha liderat tots aquests projectes com «la Dolors de sempre».
-Si ara fa un any t’haguessin dit que series la propera alcaldessa de Valls, què hauries respost?
Ser alcaldessa de la ciutat mai havia entrat dins dels meus plans. M'apassiona la feina de regidora de Via Pública i de Barris i aquest és un canvi important, ja que el nivell d'exigència i de dedicació molt més alt. El que tinc clar és que, a partir d'aquí, no tinc cap mena d'aspiració política futura, ni a la Diputació de Tarragona ni a la Generalitat de Catalunya.
-Quina va ser la teva reacció quan l’alcalde Batet et va proposar el relleu al capdavant de l’alcaldia?
Quan l'Albert Batet m'ho va proposar, em vaig quedar descol·locada, ja que mai m'hagués esperat una proposició d'aquest tipus. M'ho vaig haver de rumiar molt i ho vaig consultar amb la família, ja que el càrrec exigeix molts sacrificis i renúncies a nivell personal. Després d'analitzar la situació vaig decidir acceptar el repte i fer el pas endavant.
-Després de les eleccions, el panorama polític vallenc ha quedat molt similar al de l’anterior legislatura, ja que s'ha reeditat el pacte de Junts per Valls i ERC. Com valores l’acord i les relacions amb el teu soci de govern?
En cap cas el pacte que hem aconseguit amb ERC és una repetició de l'acord de govern de la legislatura anterior. Pel que fa a la candidatura de Junts per Valls, hi ha hagut una renovació de les persones i de regidors. També tenim un projecte de ciutat nou, amb pedres grans com la seu de la Policia Local o el nou edifici de l'Escola de Música Municipal i hem de garantir que això es faci durant aquesta legislatura. Per a mi, una cosa que també és molt important és el dia a dia del ciutadà. Hem de tindre un Valls bonic, que els carrers estiguin nets, que l'enllumenat funcioni i que, en definitiva, els vallencs se sentin orgullosos de passejar per la seva ciutat.
Pel que fa a la relació amb Jordi Cartanyà, el meu soci de govern, la valoro positivament. En els darrers quatre anys hem governat junts, ens coneixem i sabem quin tarannà té cadascú. Tenim clar que hem de treballar en les regidories d'una manera transversal i braç a braç entre les dues formacions polítiques.
-Aquest estiu hi ha diversos temes damunt de la taula que cal donar resposta, com és el cas de la inauguració del Museu Casteller de Catalunya. Quan està prevista la posada en funcionament de l'equipament?
Fa quinze dies que vaig visitar el Museu Casteller i està pràcticament enllestit. La gestió de l'equipament es va treure a concurs i va quedar desert. Com que és un museu tan gran i singular, ara s'està redactant un nou plec de clàusules per tal de concedir la seva gestió. En aquest sentit, no s'ha de tindre pressa per obrir-lo, ja que hem de comptar amb un plec en condicions per tal que les empreses es puguin presentar al concurs públic. Sobre la seva obertura, no m'agrada dir cap data. No sé si serà a finals d'any, això ho dirà la licitació del concurs i llavors es podrà donar una data concreta.
-Segons sembla, el trasllat del mercat de la roba en d’altres indrets de la ciutat, a causa de les obres del passeig dels Caputxins, no ha agradat a una part dels marxants. Quina és la resposta que dona l'alcaldessa a aquesta situació?
El tema del mercat setmanal de la ciutat és competència de la regidoria de Comerç i Turisme, i em consta que aquesta situació temporal es va pactar amb els marxants de les parades. És cert que la seva demanda inicial era d'estar tots junts en un sol indret, però després d'analitzar les diverses casuístiques es va acordar que les parades de roba es distribuirien entre la plaça dels Quarters, el carrer Germans Sant Gabriel i el Pati.
-Dijous passat, els treballadors del Pius Hospital de Valls van fer l’última concentració fins passat l’estiu en una demanda històrica per la manca de recursos assistencials i de personal que pateix el centre. Tenint en compte que la presidència del Pius recau en un representant del consistori, quina resposta es té prevista davant d’aquesta problemàtica?
Fins fa poques setmanes no hi havia el cartipàs municipal constituït i això pot haver alentit alguns tràmits. Puc assegurar que després del nomenament del nou Consell d'Administració del Pius Hospital, avui mateix ha sortit una carta meva dirigida al Comitè d'Empresa, en la qual s'emplaça l'equip a una reunió després de l'estiu per tractar la problemàtica assistencial i de personal que existeix.
-El Barri Antic també requereix d’una resposta municipal amb la implementació de mesures urgents. Quin pla de xoc es preveu en aquesta legislatura per fer front a la situació límit de degradació?
El programa electoral de Junts per Valls té com a prioritat el Barri Antic. Per a nosaltres és essencial que aquesta part de la ciutat surti de la grisor on està ara. En anteriors legislatures s'ha fet una inversió molt gran en aquesta zona en equipaments, millores d'enllumenat, de paviment, etc., però no n'hi ha prou. Ara s'ha d'apostar per l'habitatge, perquè al centre històric de Valls, si hi ha cases, hi ha vida i el comerç funciona.
Ahir em vaig reunir amb l'Associació de Veïns del Barri Antic per parlar de temes de seguretat i d'algunes problemàtiques dels últims dies. En aquest sentit, tinc clar que per revertir la situació cal la implicació de tothom, de veïns i de grups polítics, ja que és un tema que afecta a tota la ciutat i s'ha de crear un consens sobre quines actuacions cal tirar endavant. Com a Ajuntament, la nostra obligació és revertir l'estat actual del centre històric de Valls, però no és una cosa que s'aconsegueixi a curt termini, amb quatre o vuit anys, sinó que és una feina de formigues i n'estic segura algun dia n'obtindrem els resultats.
«Al setembre recuperarem l'històric edifici de ca Mercadé com a seu de la regidoria d'Ensenyament»
El Museu Casteller serà un gran al·licient pel Barri Antic, ja que portarà molta gent a passejar pels carrers. S'ha de mirar, però, com encaixem l'obertura de l'equipament amb la convivència dels veïns i dels recursos que actualment tenim. El que és segur és que el MCC serà un element dinamitzador del centre històric, i el comerç i d'altres equipaments també hi contribuiran. En la línia, aquest mes de setembre recuperarem un emplaçament històric com és l'edifici de ca Mercadé, ja que passarà a ser la seu de la regidoria d'Ensenyament de l'Ajuntament de Valls.
-I en matèria d’habitatge, l’Ajuntament i les regidories competents tenen propostes al respecte?
Com a Ajuntament, en els darrers mesos hem adquirit diversos habitatges que es destinaran a lloguer social. A més, tal com ja es va avançar en el nostre programa l'electoral, el pany nord d'edificis de la plaça de l'Oli passarà a ser municipal i es construiran pisos de lloguer social. També volem mirar de desencallar la construcció de pisos socials al carrer Forn Nou, a tocar de la Biblioteca Carles Cardó.
-La setmana passada es van donar a conèixer les dates i la seqüència ritual de les properes Festes Decennals de 2021. Com a alcaldessa quin és l’aspecte que et fa més il·lusió de viure de les festes?
Les Festes Decennals són l'esdeveniment més espectacular i únic de Valls. A dia d'avui, anem sobre calendari en l'organització i ja es respira ambient de Decennals en molts àmbits de la ciutat. Per a mi, els moments més emotius de les festes són la baixada i el retorn de la Mare de Déu de la Candela al seu cambril, és a dir, l'inici i el final dels deu dies de celebració. S'ha de viure, ja que és un cúmul de sentiments i de sensacions que no es poden explicar.
-Per últim, on anirà de vacances l’alcaldessa de Valls?
Enguany no faré vacances. L'agost és un mes que es pot treballar molt a gust, ja que l'Ajuntament està tranquil i es pot fer molta feina. A més, al ser inici de legislatura, s'han de posar en funcionament moltes coses i he cregut convenient postposar les vacances a l'estiu vinent. La meva feina m'apassiona.