Dolors Farré és l'alcaldessa de Valls des de 2019 i gairebé a l'equinocci de la legislatura, la gestió de la pandèmia ha centrat bona part dels recursos, els maldecaps i els esforços de l'actual equip de govern. La batllessa assegura a TarragonaDigital que «la Covid-19 ha obligat a fer un cop de timó a la vida social, econòmica i cultural de la capital de l'Alt Camp» i, en aquest sentit, alguns projectes emblemàtics, com la celebració de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de 2021, han vist truncat el seu curs tot esperant l'arribada de temps millors.
Sobre la taula hi ha, també, reptes importants a resoldre a curt termini, com la inseguretat, els robatoris i la degradació del BarriAntic. També s'haurà de donar una solució definitiva a l'obertura del Museu Casteller de Catalunya, ja que en els últims anys la realitat de l'equipament, que no s'ha arribat a inaugurar, ha esdevingut una de les pedres de la sabata del consistori.
— Tot just s’haurien celebrat les Decennals 2021. Com a alcaldessa de Valls, suspendre les festes deu haver estat una de les decisions més difícils, no?
Enguany hauríem d’haver fet festa grossa a Valls amb la celebració de les Decennals 2021. A causa de la pandèmia, la Taula de Coordinació de les festes va acordar, el passat 1 d’agost de 2020, ajornar sine die la celebració per tal de garantir el format habitual dels actes. Va ser una decisió a nivell de ciutat, presa per tots els òrgans organitzatius de l’esdeveniment i amb el suport de totes les entitats i institucions de Valls. Vist el context actual, ha quedat demostrat que fa sis mesos es va prendre la millor decisió de totes, tot i fer-ho a contracor.
No obstant això, aquests dies passats, tot i no celebrar les Decennals, la ciutat ha viscut espiritualment la Candela d’un any acabat en 1. Moltes cases han lluït els domassos i els llums, hem estrenat el nou orgue i l’església s’ha omplert de gent amb la novena, la Moixiganga i els oficis, sempre respectant les mesures d’higiene i de seguretat. En aquest sentit, malgrat les limitacions, Valls ha demostrat que la Cultura és un bé essencial i una prioritat, i gràcies a ella i a l’esforç de moltes persones hem pogut mantenir l’esperit candeler d’aquest any tan especial.
— Malgrat cert pessimisme, la ciutat ja treballa per celebrar les Decennals el 2022. Quins passos veurem en els propers mesos?
Tornarem a engegar tota la maquinària organitzativa, tal com va passar fa un any. Per sort, molta feina ja està feta i segons la previsió, cap a la primavera totes les comissions tornaran a treballar amb el possible escenari de 2022, ja que unes FestesDecennals requereixen molts mesos de preparació. Per això, aviat s’haurà de decidir si es tira endavant definitivament la programació, segons la previsió epidemiològica i el ritme de vacunació.
— Tot i la suspensió de les Decennals, han tirat endavant projectes de ciutat com la recuperació de la Font del Pati o la restauració de la Font de la Manxa.
El 2 de febrer vam restituir la font de la Dona que es pentina en el seu emplaçament original, el Pati. Era un projecte pendent que teníem com a ciutat, després de la remodelació que va patir la plaça fa alguns anys. Per això, amb motiu de la Candela 2021 aquest element tan estimat pels vallencs ha tornat a casa seva i durant l’acte d’obertura hi havia molta emoció i agraïment entre els assistents. Pel que fa a la Font de la Manxa, el projecte ja està aprovat i en els propers mesos començaran les obres.
— Les Decennals de 2022 serviran per veure obert el MuseuCasteller?
El Museu Casteller de Catalunya és un projecte envoltat de moltes il·lusions i també de moltes frustracions. Que la licitació de l’equipament quedés deserta ha estat el principal problema i això ha fet acumular tant de retard en l’obertura de les instal·lacions. Actualment s’està treballant en el nou plec de clàusules per tal d’intentar tornar a licitar la seva gestió. Personalment, no m’agrada dir dates, ja que a nivell tècnic sempre poden sorgir complicacions i endarreriments.
Tots sabem que a vegades l’administració és lenta i intentem agilitzar al màxim tots els tràmits. El Museu està acabat i només queda licitar-ne la gestió. Per això, ara destinem tots els esforços a acabar la redacció del plec de clàusules.
«Aquesta demora és un fet sense precedents al territori»
El MuseuCasteller de Catalunya és un projecte que ha patit massa entrebancs. Per sort, ara ja ens trobem a la recta final i s’ha de tenir en compte que es tracta d’un projecte estratègic de l’Ajuntament de Valls per a la dinamització del BarriAntic, del seu comerç i de la qualitat de vida. En aquest sentit, les instal·lacions formen part de tota una infraestructura d’equipaments culturals que en els últims anys s’han situat al nucli històric de la ciutat, com són la Biblioteca Carles Cardó, el Centre Cívic i en un futur, ca Padró i ca Xapes.
— Un altre dels grans temes de ciutat és la seguretat ciutadana al BarriAntic. Fa unes setmanes, s’ha viscut una onada de robatoris que han alterat la convivència al barri.
Des del 30 de desembre i fins al 7 de gener s’ha patit una situació inèdita quant a robatoris a la ciutat. Ara bé, puc assegurar que ha estat una cosa puntual propiciada per una persona que a dia d’avui ja és a la presó. Quan es va detectar el problema, l’Ajuntament va convocar la Junta de Seguretat Local amb diversos agents implicats com els Mossos d’Esquadra o la Policia Local i gràcies a l’operatiu extraordinari que es va implantar, en dos dies es va detenir l’individu.
— Quines mesures té previstes l’Ajuntament per revertir la situació?
El 2020 la Policia Local tenia una plantilla de 24 agents i de cara al 2021 s’incrementarà en 10 agents més. També es reforça, amb dues patrulles, l’anomenada Policia de Barri, que és a peu de carrer. Per altra banda, s’estan acabant d’instal·lar les càmeres de seguretat a la plaça del Blat i al carrer de la Cort i també s’han posat càmeres de lectura de matrícules de cotxe a les principals entrades de la ciutat. S’ha de destacar la bona comunicació que existeix entre la ciutadania i els comerciants del Barri Antic amb l’Ajuntament de Valls. Aquest diàleg constant fa que les incidències arribin més ràpid i es pugui actuar amb diligència.
— Una altra de les preocupacions principals com a alcaldessa és l’afectació que té la pandèmia a la ciutat, concretament a l’hospital i les residències. Com s’ha gestionat aquesta emergència des del consistori?
És una època molt dura i la gestió d’una situació d’aquestes característiques té una complexitat que poc ens imaginàvem. Per sort, a Valls tenim un equip de govern fort i les decisions que s’han pres han estat proactives en una crisi que afecta tots els àmbits de la nostra societat. Per exemple, el comerç i la restauració són uns dels principals perjudicats per les restriccions i des de l’Ajuntament destinem molts recursos per poder revertir la situació. A tall d’exemple, durant el 2020 hem destinat 160.000 euros a ajudes per a les empreses. També es reforcen les àrees d’Afers Socials, Sostenibilitat, Acció Cívica, Acció Comunitària o Vallsgenera.
— Com a alcaldessa, ets optimista i preveus una recuperació a nivell social, cultural i econòmica a curt termini?
En l’últim any, com a alcaldessa he après molt i en moments de dificultat és quan s’han de prendre decisions dràstiques i en poc temps. La ciutadania està molt tocada en tots els sentits i des de les administracions i governs cal garantir ajudes i recolzament, i s’ha d’estar al costat de les empreses, els sanitaris i la població. Soc optimista i crec que sortirem d’aquesta crisi més forts, ja que el més important en moments així és prendre decisions, tindre un govern sòlid i estar al costat de les persones.