Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Ferran Bel

Ferran Bel, secretari d'organització del PDeCAT: «Si no ens entenem amb Junts, no serà per no intentar-ho»

El polític tortosí avança que treballen perquè els consistoris puguin utilitzar els seus romanents

Ferran Bel, amb Eusebi Campdepadrós, al balcó del Mediterrani, a Tarragona
L'actual diputat al Congrés va ser, durant onze anys, alcalde de Tortosa | TarragonaDigital

Ferran Bel  és un dels polítics més destacats de les comarques tarragonines. No només per haver estat onze anys al capdavant de l'Ajuntament de Tortosa —durant els quals va capgirar la capital de les Terres de l'Ebre com un mitjó—, sinó per l'experiència acumulada a Madrid, al Senat i al Congrés, i a Barcelona. 

De fet, a la capital catalana, el polític tortosí es troba al bell mig de la sala de màquines d'un transatlàntic que s'ha transformat en barca motora, i que ha de competir amb embarcacions pràcticament idèntiques. Ferran Bel és, des de fa un parell d'anys, secretari d'organització del PDeCAT, l'organització hereva del llegat de la totpoderosa Convergència i Unió. Bel, a més a més, és economista i professor universitari. Per molts companys de partit, aquest destacat polític és sinònim de bon polític, de rigor i treballador.

Per conèixer com veu el futur a la política catalana, com està la situació al Congrés i quin ambient es respira a tot el món postconvergent, hem parlat amb Ferran Bel.

 

«Treballem per obligar el govern a permetre que els ajuntaments utilitzin els seus romanents»

Escolti, la política ha agafat una velocitat de creuer. Fa quatre mesos tots els mitjans parlàvem dels nous Pactes de la Moncloa i la manca d'entesa va transformar aquell possible acord en una comissió al Congrés, de la qual heu format part. La  comissió de reconstrucció ha tingut alguna traducció pràctica o ha sigut  foc d'encenalls?

— Crec, sincerament, que és una llàstima pel temps dedicat, i per la gent que vàrem fer comparèixer, però és possible que no tingui cap utilitat. Un exemple s'ha produït la setmana passada, on el Gobierno i la part del PSOE de la FEMP, han intentat deixar sense efecte la resolució respecte a la utilització dels romanents de tresoreria dels ajuntaments que jo mateix vaig transaccionar amb els altres grups i que va tenir el vot favorable de tots els grups menys el socialista. Aquesta comissió haurà estat una altra oportunitat perduda.

I què pensen fer amb el tema dels romanents? A Tarragona, alguns alcaldes destacats, com el de Tarragona i el de Reus, s'han posicionat clarament en contra d'aquest acord...
— El govern espanyol no ha respectat els acords de la comissió del Congrés, i nosaltres com a grup parlamentari estem treballant amb la resta de grups perquè  s'obligui el govern a permetre que els ajuntaments puguin  utilitzar lliurement els seus romanents. A la vegada...

— Digui...
— Volem que el fons de 5.000 milions d'euros que  s'estableix per al món local, es distribueixi entre tots els ajuntaments, i no sols entre els que facin un préstec a l'administració general de l'estat. És incomprensible que els ajuntaments hagin de prestar diners al govern central.

Ferran Bel, a l'esquerra, amb dues companyes del grup parlamentari de Junts, al Congrés dels Diputats
Bel assegura que lluitaran al Congrés perquè els consistoris puguin utilitzar els seus romanents | TarragonaDigital

 

«Qui parli que s'ha de substituir el turisme per una altra activitat, és un irresponsable»

Quines mesures podria aplicar el govern espanyol per aturar el cop de la crisi econòmica a les comarques de Tarragona, molt dependent del turisme i la indústria? El  turisme a Tarragona es pot substituir per alguna altra activitat econòmica?

— El turisme és una activitat econòmica de la qual no podem ni devem prescindir. Qui parli que s'ha de substituir per una altra, és un irresponsable. Ara bé, això és compatible en treballar amb noves activitats econòmiques per al nostre territori. Una altra cosa és que hàgim d'incentivar canvis per millorar encara més la seva qualitat i fer-lo més sostenible, en tot cas aquests canvis no seran a curt termini.

Per últim, sobre Madrid, quina serà la posició del Partit Demòcrata de cara a la moció de censura de VOX al mes de setembre?
— Aquesta moció no té cap mena de sentit, més enllà d'intentar que un partit d'ultra dreta tingui una visibilitat que no es mereix. Òbviament  votarem en contra.

 

«No permetria que el Tribunal Suprem decidís la data de les eleccions a Catalunya»

Com a secretari d'organització del PDeCAT, quan creieu que seran les eleccions al Parlament?
— Convocar anticipadament les eleccions és una potestat que sols té el president de la Generalitat. He dit en diferents ocasions que no permetria que fos el Tribunal Suprem (TS) qui fixi la data de les eleccions a Catalunya, i vist com actua el TS, a partir del 17 de setembre ho pot fer en qualsevol moment.  El president ha de decidir.

L'espai de l'antiga CiU arriba totalment fragmentat, amb tres opcions electorals sobre la taula: PDeCAT, PNC i Junts per Catalunya? Què diferencia al PDeCAT de les altres dues opcions?
— De fet, respecte a l'antiga CIU, les opcions dissortadament, en són algunes més. El Partit Demòcrata representa un projecte polític amb un model de país, i de societat, ben definit. Els altres dos, que vostè esmenta, són realment escissions del mateix Partit Demòcrata, i caldria preguntar a ells el motiu de fer, una altra vegada, una nova formació política.

David Bonvehí, assegut, i a la dreta Ferran Bel
Ferran Bel, a la dreta, va acceptar el càrrec de secretari d'organització del PDeCAT fa un parell d'anys | TarragonaDigital

A les comarques de Tarragona s'estan produint traspassos de noms destacats, alguns veterans com Quim Amorós, o nous fitxatges, com l'antiga subdelegada socialista Teresa Pallarès, cap a la formació de Junts per Catalunya. Teniu por que es transformi en un degoteig? Creieu que algun nom destacat en l'actualitat del PDeCAT de Tarragona, pot passar a la formació del president Puigdemont?
— Por, no, cap. Cada persona és lliure per elegir o canviar de partit polític quan cregui convenient i, amb tots els respectes per les dues persones que vostè esmenta, estic segur que elles tindran els seus motius personals, que explicarien els seus canvis d'opció política. Nosaltres treballem per a  intentar arribar un acord amb Junts, per a no fragmentar més l'escenari electoral, però aquest acord ha de ser amb contingut polític i on es fixi un model de país i de societat, més enllà d'opcions personals. Si és possible, perfecte; si no ho és, no serà perquè el Partit Demòcrata no ho haurà intentat de totes les formes possibles.

«Ciutadans no deixarà cap llegat a la política catalana»

Amb l'espai de CiU fragmentat, és possible entendre's amb ERC?
— L'entesa postelectoral amb els altres partits polítics, no sols ha de ser possible, sinó que és necessària, i encara més amb les actuals circumstàncies. Si alguna formació política es pensa que es pot estar sempre enfrontat amb tothom, s'equivoca, i no serà capaç mai d'aportar solucions per al país i la seva gent. Seria un força política que, potser, podria tenir cert rèdit electoral a curt termini, però inútil a mitjà i llarg termini.

Ciutadans va ser la força més votada de les darreres eleccions catalanes. En els pròxims comicis tot indica que la caiguda serà destacada. Quin llegat creieu que ha deixat Cs a la política catalana?
— Cap, sincerament cap ni un, almenys de positiu, Li passarà com en l'àmbit estatal, amb una caiguda històrica, quedarà com una  força política testimonial.