Josep Fèlix Ballesteros va ser la força més votada les darreres eleccions municipals del passat 26 de maig però no va poder revalidar el càrrec d’alcalde en sumar forces els partits independentistes per desallotjar-lo d’alcaldia.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
En aquesta conversa amb TarragonaDigital se’l veu personalment relaxat, satisfet d’haver recuperat alguns hàbits en l’àmbit personal que la dècada llarga de política local al més alt nivell li havia pres i amb el seu tarannà afable i proper més sincer que mai.
«Els èxits de l’alcalde Ricomà seran els èxits de tots»
— Alcalde, com senten aquests primers dies a l’oposició?
— Políticament és dur, doncs hem guanyat unes eleccions però no governem ni tenim l’alcaldia, però personalment us asseguro que és una meravella, un autèntic paradís.
— Quina Tarragona heu deixat al vostre successor, a l’alcalde Ricomà?
— Una Tarragona molt millor i més justa i equilibrada que la que vam trobar.
— Creieu que el nou equip de govern municipal podrà mantenir el vostre llegat?
— No sé si el verb és «creure» però sí que ho desitjo. Desitjo que la pugui mantenir. D’ençà que va sortir escollit per la majoria absoluta del plenari municipal, l’alcalde Ricomà és el meu alcalde i a mi no em sentireu ni una mala paraula ni de menyspreu ni de menysteniment cap a la seva persona. Ara, el primer que vaig fer quan va ser nomenat alcalde va ser desitjar-li èxits i es va quedar parat però els èxits de l’alcalde Ricomà seran els èxits de tots.
— Continuem fent balanç del seu pas per l’alcaldia de Tarragona. En una sola paraula, quin seria l’aspecte més positiu dels vostres 12 anys de mandat i, també en una sola paraula, quin seria l’aspecte més negatiu?
— En una paraula és difícil. L’aspecte més negatiu és que no hem aconseguit transformar suficientment l’administració perquè sigui àgil. O sigui, la burocràcia segueix sent massa lenta, massa feixuga, massa difícil, massa poc a favor del dinamisme de la ciutat, dinamisme econòmic, social. El positiu és que hem aconseguit fer avançar la ciutat sense deixar ningú enrere. És a dir, hem fet unes polítiques socials que totes les famílies que ho passessin malament, totes les famílies que estaven en situació de precarietat econòmica tinguin ajut i un puntal, sobretot els nens, les nenes i la gent gran.
«Enfocaria els Jocs Mediterranis de la mateixa manera»
— Enfocaríeu els Jocs Mediterranis de la mateixa manera?
— Igual, igual. Això sí, crec que alguns ho haurien d’enfocar de manera diferent. En comptes de plantejar un boicot a la cerimònia inaugural perquè venia el Rei haurien d’haver vingut amb les pancartes dins l’estadi, l’haguéssim omplert i ells haurien quedat satisfets.
— Heu anunciat que després d’aquests quatre anys us retireu de la política…
— De la política no, dels càrrecs públics. De la política no em retiraré mentre visqui perquè la porto inoculada a les venes.
— Qui us agradaria que fos el vostre successor? Ja sé que és complicat mullar-se en això…
— Doncs sí, la veritat és que sí. No t’ho sabria dir perquè a casa nostra hi ha uns quants i unes quantes. El perfil sí que el tinc clar. Ha de ser jove, m’és igual si home o dona, ha de ser clarament progressista i d’esquerres i que tingui el valor de posar Tarragona per damunt de qualsevol cosa, aquests per mi són els requisits. I deixar-se la vida, és clar; deixar-se de família, d’amics i de vida privada i dedicar-se en cos i ànima.
— El PSC de Tarragona és catalanista, espanyolista, independentista…
— És catalanista. Nosaltres diem una frase que a mi m’agrada molt, que deia en Joan Raventós, i que he heretat i he assumit com a pròpia, «nosaltres som socialistes i catalanistes per les mateixes raons».
— Us ha perjudicat l’acord amb el PP de l’anterior mandat municipal?
— Jo crec que no. Primer, perquè quan fèiem enquestes i preguntàvem primer qui és l’alcalde, deien Ballesteros, i quan preguntàvem qui governava, la resposta era el PSC. La immensa majoria no sabia que governava el PP. Governar amb el PP ens ha donat, no a nosaltres sinó a la ciutat, molta estabilitat. Estabilitat necessària per tirar endavant projectes importants per la ciutat.
«Ricomà ha de tenir present que hi ha un 65% de votant no independentista a la ciutat»
— L’alcalde Ricomà ha enterrat el projecte del bus gratuït. Com ho valoreu?
— Ja veurem si seran capaços de fer-ho, ja veurem. De moment ja han dit que no revertiran aquest 25% de descompte que han fet enguany.
— Sí, però darrerament ja ha dit de forma molt clara que no…
— Doncs ja veurem. Jo vaig sentir que deien que analitzarien l’estudi, el dossier. Si no fa això, no podrà fer el que necessitem fer a la ciutat, que és pacificar el trànsit, fer més zones de vianants, afavorir el comerç i sobretot fer una ciutat més caminable i amable.
— Heu anunciat uns pressupostos alternatius. Passat l’estiu, s’han de començar a preparar els nous comptes anuals del consistori. Si Pau Ricomà truca a la vostra porta, esteu oberts a negociar? Quines serien les vostres prioritats?
— I tant que sí. Les nostres prioritats serien les polítiques socials; les polítiques mediambientals, verdes i de sostenibilitat; les polítiques relacionades en recosir la ciutat, és a dir transformar les carreteres de l’Estat en vies urbanes, apropar els barris al centre i el centre als barris, i, finalment, aquelles que fan referència a la justícia social, polítiques d’igualtat, d’educació i de formació. Aquestes són les nostres prioritats i si a més a més es complementa amb una clara política esportiva adreçada a utilitzar i treure profit de les grans instal·lacions dels Jocs i una clara política cultural, doncs molt millor. Ara bé, tenim dues condicions més: el Banc d’Espanya i la Tabacalera.
— Un altre tema que ha hagut de fer front aquest nou equip de govern ha sigut el dels llaços grocs. Com ho valoreu?
— Es tracta d’una polèmica absolutament innecessària, absurda. L’Alcalde ha de fer la lectura que, a Tarragona, malgrat que el nombre de regidors i regidores puguin dir una altra cosa, continua havent-hi una distribució de vot en la qual el 65% és no independentista i el 35% independentista. Jo com alcalde, l’alcalde Nadal, l’alcalde Recasens, només autoritzàvem a posar a la façana principal de l’Ajuntament o símbols institucionals, legals, o aquells que s’aprovessin per unanimitat de tots els grups polítics. Posar banderes, símbols, que representen a una part de la població a la casa que és de tots em sembla que és una errada monumental i generarà polèmica absurda.
«Temo que, a partir d’ara, les decisions de Tarragona es prenguin des de Barcelona»
— Creieu que l’alcalde Ricomà estarà sotmès a interessos de partit, a interessos de la Generalitat?
— No ho sé. A mi també em van dir que em passaria i no m’ha passat. L’alcalde de Tarragona ha de ser prou fort perquè ningú l’influeixi des de fora en els interessos que són de ciutat. Tindrà molts ensurts però al final l’alcalde de Tarragona ha de ser alcalde de Tarragona per damunt de les mateixes sigles i això, els teus, no sempre ho entenen.
— Creieu que Tarragona, amb ERC, guanyarà o perdrà capitalitat?
— Em temo que la perdrà però desitjo, almenys, que la mantingui. Nosaltres hem liderat aquest territori de manera molt generosa i cooperativa i desitjo que almenys això ho mantingui però em temo que si no va amb compte, ho perdrem. Per què ho dic això? No és una sospita infundada però la senyora Noemí Llauradó, de Reus, el primer què fa per decidir què passa a la ciutat de Reus és dir que posen les decisions en mans de les executives nacionals. Això és una aberració en política local. Escolti’m, les decisions a Tarragona les prenc jo, les decisions a Reus, les prenc jo i això és el que no sé si seran capaços de fer.