Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Judit Pere al despatx

Judit Pere, regidora de Festes: «La Festa Major era l’última oportunitat per celebrar alguna cosa a Montblanc»

El 24 d'agost l'Ajuntament de Montblanc va anunciar la suspensió de l'esdeveniment a causa de l'alt risc de rebrot a la comarca

Judit Pere al despatx
La regidora de Cultura i Festes, Judit Pere | Albert Oliva

La regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Montblanc, emocionada, va haver de llegir el dilluns 24 d’agost un comunicat en el qual es donava a conèixer la suspensió  de la Festa Major  de la capital de la Conca de Barberà prevista pel setembre. L’augment de casos de  Covid-19 i l’alt risc de rebrot dels territoris propers van fer que l’equip de govern, juntament amb la Comissió de Festes, adoptés aquesta mesura dràstica amb la finalitat de preservar la seguretat i la  salut  de tots els montblanquins i montblanquines.

Avui, des de TarragonaDigital conversem amb la Judit Pere  per tal de conèixer, d’una manera més detallada, com es prepara i com s’adapta un esdeveniment d’aquestes característiques a la  crisi sanitària  actual. La regidora també ens desvela quin sentiment plana sobre la vila ducal després de veure truncada la feina de molts mesos i a les portes de l’inici de la festa més estimada de totes.

—La Festa Major de Montblanc era una de les més treballades i amb més garanties de seguretat del país. Què us ha fet tirar enrere a l’últim moment?

—La Festa Major d’enguany ha tingut molts mesos de preparació i era l’última oportunitat per poder celebrar alguna cosa a Montblanc, ja que no hem tingut ni Setmana Santa, ni Setmana Medieval ni les Festes de Sant Maties. Ara bé, un dels factors que ens ha fet prendre la decisió de cancel·lar la programació ha estat el gran èxit que ha tingut el procés d’inscripció en els diversos actes. Tant les ballades del Seguici infantil com el Seguici gran o l’estrena del ball de Gitanes es van omplir molt ràpidament i això ens feia preveure una massificació de gent  important en aquells dies.

Per altra banda, a finals d’agost es va accentuar molt el risc de rebrot a la Conca de Barberà i per aquest motiu l’equip de govern es va reunir d’urgència per valorar quins riscos hi havia si seguíem endavant amb la celebració. Teníem clar que si es feia Festa Major, hi hauria una mobilitat de gent important pel nostre territori, ja sigui a través dels professionals que vindrien a actuar o amb la presència de turisme i espectadors. Per tant, vam decidir que havia de prevaldre la salut dels veïns  per sobre de tot.

—Però encara hi havia una mica de marge abans de prendre la decisió, no?

—El Festival Essències també va ser un factor condicionant a l’hora de prendre la decisió, ja que hi havia aspectes contractuals que s’havien de decidir. Mai saps quan és el millor moment per suspendre un esdeveniment com la Festa Major, però no era just seguir endavant amb les inscripcions dels diversos actes quan cada cop agafava més força la idea d’anul·lar  tota la programació.

Roda de premsa sobre la Festa Major de Montblanc.
La regidora Judit Pere anunciant la suspensió de la Festa Major. | Albert Oliva

—Però a la resta del país es continuen fent festes amb actes molt semblants als que hi havia preparats...

—La lectura que es pot fer de les diverses realitats municipals és molt relativa. A la Conca de Barberà teníem un exemple d’èxit clar, que era el de la Festa Major de l’Espluga, i vam pensar que a Montblanc també podia funcionar. Ara bé, en una situació d’emergència sanitària com l’actual, cada setmana varien les dades i la casuística de cada municipi i pot distar molt el risc  que hi ha a Montblanc del que hi ha a Tarragona. També hem de tenir en compte que l’aforament limitat  dels espais feia que molts montblanquins i montblanquines no poguessin participar dels actes de la Festa Major, i això era un aspecte que no ens semblava just per a ningú. Amb tot, passats uns dies, hem vist que la gent del poble ha entès la nostra situació i ens ha recolzat, i això ens avala en la decisió.

—Com a regidora, deu ser una de les decisions més difícils que has hagut de prendre...

—He viscut aquests dies amb molta tristesa i el dia 8 de setembre serà un dels dies més difícils de l’any. Tot l’esforç que s’ha fet per poder dur a terme la Festa Major ha quedat en un calaix i estic segura que aquest sentiment passarà a formar part de la nostra història  com a poble. També tinc clar que les dues festes majors que em quedem com a regidora, les de 2021 i 2022, seran les més lluïes que s’hagin vist en molt de temps.

—Com es prepara una Festa Major plena d’incerteses i sense una normativa concreta?

—Afortunadament, a Montblanc hi ha una Comissió de Festes  molt vàlida i els grans actes de la Festa Major ja es lliguen un any abans. Enguany, a més, hi havia tota la complexitat de les mesures de seguretat i higiene, i per aquest motiu els serveis tècnics de l’ajuntament i la brigada municipal, juntament amb protecció civil i la policia local, han treballat colze a colze. A tall d’exemple, hi havia previst un desplegament d’una quinzena de  voluntaris en cada acte.

Assaig del ball de Gitanes de Montblanc
Enguany s'havia d'estrenar el ball de Gitanes | Cedida

—En què es basarà, doncs, la Festa Major 2020? Hi pot haver alguna rèplica dels fets que van passar a la Vilafranca per Sant Fèlix?

—És innegable que per molt que no hi hagi actes al carrer, cada montblanquí tindrà un esperit especial aquests dies. A més, els actes religiosos es celebraran igualment amb totes les mesures de seguretat i a cada casa, portes endins, seran dies de Festa Major. Pel que fa als fets que van passar a Vilafranca, penso que l’entesa que existeix entre l’Ajuntament de Montblanc i les entitats del Seguici Popular  és immillorable i, per tant, qualsevol iniciativa seria pactada i treballada, sense necessitat d’arribar al punt que es va viure a Sant Fèlix.

—A nivell pressupostari com ha afectat la suspensió dels actes? Es reprogramaran?

—Afortunadament, la majoria dels actes no s’han cancel·lat sinó que s’han ajornat un any per donar suport al sector cultural. Així, les actuacions previstes no es pagaran enguany, sinó el 2021, si bé és cert que algunes productores ens han demanat una bestreta. Pel que fa al pressupost total, d’uns 80.000 euros, es destinaran al fons comú del consistori i s’utilitzaran pel que més convingui.

—Montblanc cada any viu una tardor culturalment intensa amb les fires, Clickània, Terrània, etc. Quin panorama es preveu?

—Tots els esdeveniments s’han suspès a causa de la situació actual. Tant de bo a finals d’any aquesta tendència millori, però fins que no tinguem indicis positius l’Ajuntament de Montblanc no s’aventurarà a programar cap esdeveniment cultural ni multitudinari i esperarem al primer trimestre de 2021.