Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una de les pistes de bàsquet de l'escola Cèsar August

Tarragona incrementarà la neteja de les escoles per lluitar contra la Covid-19

El conseller d'Ensenyament de Tarragona assegura que davant quarantenes puntuals podran prestar portàtils als alumnes amb més necessitats

Una de les pistes de bàsquet de l'escola Cèsar August
Centres de Tarragona s'han dirigit al consistori per poder disposar d'espais municipals per poder fer educació física o l'hora d'esbarjo | Àngel Ullate

Aquest dilluns, 14 de setembre, pels volts de 20.000 nens i nenes de la ciutat de Tarragona tornaran a escola després de sis mesos, la gran majoria, sense treure el cap pel centre. La data arriba amb l'ensurt diari d'unes xifres de contagi per la COVID-19 que no paren de créixer arreu del país.

En aquest escenari,  pares i mares d'arreu de Tarragona no poden evitar tenir un neguit sobre si és segur, o no, portar els xiquets i xiquetes a l'escola. Polítics d'àmbit estatal intenten enviar missatges de tranquil·litat i alts responsables catalans també. Tanmateix, el polític que sempre s'emporta el rebre és el de proximitat, el regidor.

TarragonaDigital ha parlat amb Manel Castaño, regidor d'Educació i Seguretat Ciutadana, entre altres competències, de l'Ajuntament de Tarragona. Li hem preguntat, principalment, sobre com s'ha preparat aquest  inici de curs. També hem posat sobre la taula un problema a l'alça al nucli històric de la ciutat: la inseguretat a la Part Alta.

«Els centres ens fan demandes d'espais municipals per educació física o l'hora d'esbarjo»

Estem a menys d'una setmana de l'inici de curs més incert. Els pares poden portar els seus fills a les escoles amb tranquil·litat?
— Els pares podran portar els seus fills a les escoles i esperem que també ho puguin fer amb tranquil·litat. Nosaltres actuem seguint les normes de PROCICAT i de Salut i creiem que les escoles han d'obrir i han d'obrir amb seguretat. Ens trobem davant d'una situació on tots aprenem i nosaltres hem treballat perquè es pugui tornar a l'escola amb tota la  normalitat possible.

La Generalitat s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament per planificar l'inici de curs? Us han demanat espais? N'han demanat els centres?
— Hem treballat, i treballem, conjuntament amb Educació. Els centres han fet alguna demanda i en donarem resposta. Es tracta de  demandes puntuals, lligades amb activitats a l'aire lliure, i on ens sol·liciten poder utilitzar un parc o un camp de futbol per poder fer educació física o l'hora d'esbarjo. Per posar un exemple, el Miracle ha demanat poder utilitzar el parc de les granotes; l'escola Torreforta ha demanat el camp de futbol, i la plaça del Primer de Maig, que és de la Generalitat, per a fer educació física; i el PAX ha demanat poder utilitzar l'espai del seu antic centre, que es troba a tocar del nou.

Quina és la ràtio que hi ha les escoles públiques i concertades de Tarragona? S'ha aconseguit la ràtio de 20 alumnes per aula que s'havia acordat per aquest curs entre els centres públics i concertats de Primària?
— A les  escoles  de Tarragona la mitjana de  ràtios, es troba al voltant dels 20 alumnes. Hi haurà centres on la ràtio serà superior i centres on serà inferior. Allà on no sigui possible aquesta ràtio, se separaran els grups. Cada centre ha preparat el seu pla per a la tornada a les aules en funció dels espais i professorats de què pugui disposar.

Es reforçarà el suport als alumnes amb  necessitats especials en aquest curs afectat per la COVID-19?
— Es tracta d'una competència del govern català, d'Educació. Vull recordar que, de les 8.000 places noves que ha anunciat la conselleria, no només hi ha docents, sinó també tècnics d'educació infantil, educació especial, etc. Nosaltres garantirem un entorn segur per aquests alumnes.

 

«Hem adquirit 300 portàtils que es podran prestar en cas de quarantena puntual»

El conseller d'Educació de l'Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño
Castaño aspira a mantenir, l'any vinent, el mateix nivell d'inversió en els centres educatius de Tarragona | TarragonaDigital

—Quines mesures ha pres l'Ajuntament de Tarragona de cara a mantenir una higiene ideal als centres d'ensenyament?
— Doncs, per exemple, hem fet un seguit d'actuacions destinades a garantir una correcta ventilació. També hem ampliat el contracte de neteja perquè no només es porti a terme la neteja diària, sinó també se'n faci una als matins, posant l'accent en els  espais comuns, com els lavabos. Així mateix, instal·larem papereres de pedals per poder deixar els residus sense tocar.

— Quin és l'estat dels equipaments escolars de Tarragona? Quines serien les actuacions prioritàries?
— Entre 2019 i 2020, hem invertit 700.000 euros del pressupost municipal en diferents actuacions com, per exemple, les teulades, les finestres o les cornises. Ho hem fet allí on ha calgut, tant als barris com al centre. Hem actuat a Sant Salvador, al Cèsar August i al Pau Delclòs, per donar noms. De cara a l'any vinent, al pròxim pressupost, i si la crisi ho permet, volem mantenir el  mateix nivell d'inversió.

Què s'ha fet des de la conselleria per combatre la bretxa digital? La bretxa digital, on es nota més?
— La inversió de l'Ajuntament de Tarragona de 80.000 euros, destinats a completar l'esforç d'Educació en la lluita contra la bretxa digital, és molt destacada, sobretot si ho mirem de manera proporcional i pel que fa a la població escolar. Amb aquests 80.000 euros hem cobert les necessitats dels centres d'alta complexitat d'arreu de la ciutat i hem pogut comprar 300 portàtils. Aquests equips, destinats a les famílies vulnerables i als alumnes que acaben cicle, estaran a les escoles i es podran prestar en cas de quarantena puntual.

«Hem augmentat el patrullatge de la Guàrdia Urbana a la Part Alta»

Com a conseller responsable de Seguretat Ciutadana, Tarragona compleix les normes de seguretat contra la COVID-19?
—Hem sigut un dels municipis, globalment, on hem aconseguit mantenir uns nivells de contagi baixos. Gràcies a això, durant el desconfinament érem dels primers a canviar de fase. Ara bé, quan s'ha acabat el desconfinament, hi ha hagut una certa relaxació, ha augmentat la interacció social i ara ens trobem en una zona de risc. Davant aquesta situació, ens hem centrat a fer pedagogia de les mesures de seguretat, sobretot en els establiments de restauració. La  Guàrdia Urbana  ha aixecat actes quan ha tocat, quan s'han donat casos de gent que no respecta la distància social o fuma quan no toca, per exemple. També en festes o en botellots que, a més a més, han generat actes per soroll.

Com està funcionant el programa Vibio a la Part Alta? Es preveuen mesures complementàries per a tranquil·litzar als veïns?
— Estem reforçant el programa Vibio. Ara que veiem que el Serrallo està normalitzat, hem  augmentat el patrullatge a la Part Alta. Aquesta mesura genera un efecte dissuasiu però no pot ser l'única solució. És per això, perquè hi ha algunes històries difícils, que treballem conjuntament amb departaments com Serveis Socials, perquè també s'ha d'actuar en aquest camp.

Imatge d'una operació conjunta de la Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra a la Part Alta de Tarragona
Manel Castaño, conseller de Seguretat, assegura que han augmentat els patrullatges a la Part Alta de Tarragona | Mossos d'Esquadra