Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
sant-joan-valls

Marc Ayala, regidor de Cultura de Valls: «Hem hagut de desfer la Festa Major i repensar-la de dalt a baix»

TarragonaDigital conversa, a un mes vista de l'inici de la Festa Major de Sant Joan, amb el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Valls

sant-joan-valls
Les balladetes del seguici a la plaça del Blat són un dels moments més esperats de la festa | Pere Toda / Ajuntament de Valls
 

La Festa Major de Sant Joan de Valls  de 2020 serà, en molts sentits, excepcional. La crisi sanitària  que ha desencadenat la pandèmia del coronavirus  i els més de dos mesos de confinament per evitar la seva propagació han condicionat, notòriament, l'esdeveniment principal de l'Alt Camp. Segons Marc Ayala, el regidor de Cultura, «la situació límit actual ens ha obligat a prendre decisions difícils, però des de l'organització hem volgut mantenir, malgrat les limitacions, el sentit ritual de la Festa Major i evitar la seva suspensió, cosa que malauradament no ha passat en d'altres municipis».

— Com es pot definir la Festa Major de Sant Joan 2020?

— Teníem clar que volíem mantenir viu l'esperit santjoaner i, per això, ens hem esforçat molt en adaptar i reorientar les activitats previstes, dins de les possibilitats que la situació actual i la normativa de desconfinament ens han permès. Tenint molt present també, en tot moment, el món cultural i les reivindicacions professionals d'aquest àmbit econòmic, un dels que més patirà aquesta crisi.

A nivell intern hem hagut de desmuntar  una Festa Major que es comença a preparar cada any molts mesos abans i que ja estava pràcticament enllestida, per a repensar-ho tot de dalt a baix. Sabem que segurament viurem aquest Sant Joan amb certa nostàlgia, i potser fins i tot amb un punt de tristesa, però malgrat tot ho celebrarem, i molt aviat hi tornarem.

— Quins són els objectius que s’han perseguit en la proposta que es va presentar la setmana passada?

— Doncs essencialment han estat tres: mantenir un mínim esquelet ritual  de la festa, blindar els ajuts i suport municipal a entitats i associacions, i garantir la protecció de totes les actuacions programades possibles, en la línia de la defensa del sector cultural. En aquest sentit, són moltes les peticions per part de grups i empreses culturals cap a les administracions demanant que no se suspenguin les actuacions i evitar així mals majors.

Un programa d'actes editat, imprès i distribuït a les cases

D'aquesta manera, el Sant Joan d'enguany mantindrà un programa d'actes editat, imprès i distribuït a totes les llars que prestarà suport comunicatiu als actes organitzats per les entitats. També gaudirem d'anuncis sonors de la festa com són les matinades, els tocs de campanes o els morterets pirotècnics. L'Àliga presidirà, com és habitual, el balcó del Saló de Plens, i els oficis de  Completes, Diada de Sant Joan i Vot del Poble es realitzaran presencialment amb aforament limitat i també en streaming. Unes Completes que mantindran la ritual ballada de l'Àliga dins el temple i la interpretació del toc de castells amb l'orgue.

Marc Ayala
El regidor Marc Ayala en una fotografia d'arxiu | Ajuntament de Valls / Pere Toda

— Per què s’ha apostat per oferir els concerts en streaming i no per reprogramar-los en una nova data i en format presencial, tal com la setmana passada va reclamar la CUP?

— Aquesta és una decisió que ha estat molt treballada i meditada, a partir d'una anàlisi exhaustiva de les possibilitats reals que oferia el pla de desconfinament presentat per part de l'Estat fa unes setmanes, i que, un cop treballat tècnicament, vam compartir amb la resta d'entitats i grups municipals.

A data d'avui no disposem de cap previsió ni garantia que ens permeti saber quan es tornarà a permetre l'organització i celebració d'esdeveniments multitudinaris  com són els concerts de festa major. La major part de festivals musicals del país estan a la corda fluixa tot esperant més informacions sanitàries i governamentals, i molts d'ells ja han optat per la suspensió. Aquest escenari incert i dubtós és el converteix en una opció molt poc probable, en un calendari proper, la reprogramació del conjunt del programa musical que estava previst per aquest Sant Joan.

I encara cal tenir més coses en compte, com la dificultat d'encaixar de nou tots els grups en unes noves dates o el fet que l'escenari principal de l'aparcament del Barri Vell  no sigui un espai idoni ni òptim un cop passat l'estiu, pel risc de fred, vent o pluja en tractar-se d'un espai descobert. Amb tot, el criteri que ha prevalgut per prendre la decisió ha estat el de mantenir les actuacions, i amb elles, els catxets dels grups actuants.

«Hem volgut estar al costat d'un sector que patirà molt»

Vam oferir a les formacions l'opció de fer actuacions virtuals o de ser reprogramants en el termini d'un any, i els propis grups van optar, majoritàriament, per la primera opció, que és l'única via segura que els permet blindar les actuacions en les dates previstes, i amb elles, la seva remuneració. Com deia, hem volgut estar al costat d'un sector que patirà molt tot el que està passant.

Com a administració pública hi teníem el deure, i crec que com a ciutat podem ser un referent en aquest aspecte per a molts altres municipis. Tot just aquesta setmana hem conegut que el Mercat de Música Viva de Vic, un dels esdeveniments musicals i culturals més importants del país, també es decantarà per aquesta opció de plataformes i suports digitals en l'edició d'aquest any.

— El teixit associatiu de la ciutat té un pes molt important en l’organització de la festa. De quina forma ha participat en la presa de decisions?

— Durant les darreres setmanes hem anat conversant i compartint inquietuds i dubtes amb el conjunt d'entitats, associacions, agents culturals i comissions organitzadores de la festa, per tal que la proposta final pogués recollir, tant com fos possible, les inquietuds de tothom. Com sempre dic, Sant Joan i el conjunt de la vida cultural d'una ciutat tan rica com Valls no s'entendrien ni serien possibles sense tots aquests col·lectius que s'hi dediquen desinteressadament.

-— A trenta dies vista de l’inici de la Festa Major, i segons l’evolució de la desescalada, hi ha la possibilitat de ‘salvar’ algun acte ritual de Sant Joan més enllà dels que ja s’han anunciat?

— El que ara estem fent és treballar de valent per desenvolupar la producció i les operatives que han de fer possible realitzar tots els actes que ja s'han anunciat amb garanties i màxima seguretat, cosa que no és gens fàcil. Des de l'Ajuntament treballem prioritzant els criteris de la prudència i la responsabilitat, i volem evitar en tot moment qualsevol acte propi que pogués suposar una crida a la  concentració multitudinària de públic.

És cert que el desenvolupament de la desescalada pot anar millorant, com també pot empitjorar, i per tant, de moment ens centrarem en el que ja s'ha comunicat, mentre seguim amb atenció l'actualitat i les mesures sanitàries que se'ns indiquen amb periodicitat. Amb tot, el pla de desconfinament no contempla que es puguin desenvolupar esdeveniments multitudinaris dempeus a la via pública, com a mínim fins al 25 de juny, cosa que fa del tot inviables actes com les sortides del Seguici cerimonial, el correfoc o el piromusical.

sant-joan-valls
L'orquestra Mitjanit inicia la primera nit de Sant Joan a Valls | Ajuntament de Valls / Pere Toda

— Es treballa amb la possibilitat d’una sortida extraordinària del Seguici Cerimonial i de recuperar alguns actes de gran format per Santa Úrsula, per exemple?

— En contacte amb el conjunt d'entitats que fan possible la festa els vam traslladar que, sempre que la situació sanitària ho permeti i que les pròpies entitats ho desitgin, estudiaríem la possibilitat de realitzar, durant la Fira de Santa Úrsula  d'aquest any, una sortida extraordinària del Seguici cerimonial i del seguici petit de la ciutat, vist que no hauran pogut tenir lloc dos dels actes més tradicionals del cicle anual com són el Tomb del Poble i el Tombet. De tota manera, aquesta idea, que les entitats veuen d'entrada amb bons ulls, quedarà supeditada a les condicions i mesures que s'exigeixen d'aquí a llavors, i que a hores d'ara encara desconeixem. Ens agradaria.

— Valls, juntament amb Reus, obre la temporada de les grans festes majors del país. En què es diferencia el format del Sant Joan vallenc amb el de Sant Pere de Reus?

— Crec que ambdues ciutats hem apostat per mantenir certs gestos rituals de la festa tot fent ús dels suports digitals. I en això val a dir que tant Reus com Valls no hem renunciat a celebrar les nostres festes patronals.

La Casa de la Festa en un nou format

Segurament, però, les principals diferències seran que, en el nostre cas, els vallencs i vallenques també podran visitar una exposició del seguici en una Casa de la Festa extraordinària, que tindrà lloc al Teatre Principal, i també en el fet que des de Valls hem apostat clarament per mantenir una programació musical de nivell, tot i el desconfinament, en una aposta clara per fer de la Cultura un dels eixos dins les mesures municipals d'emergència, com ho són altres ajuts als  comerços o serveis de proximitat. Aquesta part de suport professional crec que també diferencia les dues propostes.

—  Davant de les informacions aparegudes sobre la possible represa de les activitats per part d’algunes colles castelleres, veus viable que, finalment, es pugui veure algun castell, ni que sigui de manera simbòlica, el dia de Sant Joan?

— Aquest és un tema francament complex. Seguirem, com hem fet fins ara, l'evolució del desconfinament, tot mantenint el contacte i el diàleg permanent amb les dues colles dels  Xiquets de Valls, amb qui ens hem reunit els darrers dies. Compartim amb elles que, indiferentment de quan acabi sent la represa l'activitat castellera, la seguretat ha de ser el més important.

decennals-valls
Aixecament dels pilars dels Xiquets de Valls durant l'ofici del 2 de febrer de 2011 | Laia Solanellas

—  Per altra banda, quins escenaris es preveuen, pel febrer de 2021, des de la comissió organitzadora de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela?

— Els preparatius per a les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela del 2021 segueixen en marxa segons el previst. Ja fa més de dos anys que s'hi treballa amb intensitat per elaborar, amb la feina de totes les comissions de treball, un programa d'actes ampli i complex, que cada cop està més definit.

No hem aturat els preparatius durant aquests darrers mesos, i els treballs han seguit avançant a molt bon ritme. Tal com ja vam fer amb Sant Joan, nosaltres ho tindrem tot a punt per a poder celebrar les properes Festes Decennals del 2021.

—  Es manté, en tots els casos, el pressupost de les festes valorat en més de 2 milions d’euros?

— Tal com deia, encara s'està configurant i acabant de perfilar el conjunt d'activitats i les necessitats tècniques i de producció que se'n deriven i, per tant, tancant-ne també tots els detalls logístics i econòmics.

El pressupost de les Festes Decennals de la Candela compta no únicament amb el pressupost directe municipal, sinó també amb diversos suports d'altres administracions, patrocinis, ingressos per venda d'entrades i el més important, un estalvi acumulat per part de l'Ajuntament durant els darrers deu anys, en el que el consistori ha fet un gran esforç envers la fundació i amb el que, sens dubte, el punt de partida és ja millor que en les anteriors edicions i que ha de poder permetre encarar-ne la celebració del 2021 amb més facilitat que en d'altres ocasions.