Els navarresos Marea actuaran aquest divendres a la Tarraco Arena Plaça a les 19.00 hores.

Marea: «El públic de Tarragona no mereix l'administració que té ni els problemes de la TAP»

El bateria de la reconeguda banda de rock de Navarra, Alén Ayerdi, critica l'Ajuntament de la ciutat i parla sobre el nou disc «El Azogue», que presenten divendres a la TAP

Marea arribarà aquest divendres a la Tarraco Arena Plaça, on presentarà el seu nou disc «El Azogue». Actuaran a les set de la tarda, després d'accedir a avançar l'horari del concert, una mesura adoptada per complir amb la sentència del jutge contra la TAP. La banda de rock navarresa assegura que ho ha acceptat perquè «el públic de Tarragona s'ho mereix», però carrega contra l'Ajuntament i les maneres de fer dels gestors del recinte. «El que no és normal és actuar en ple estiu, a la costa i a les set de la tarda en un espai tancat», lamenta el bateria de la banda, Alén Ayerdi. 

Els navarresos arriben a la ciutat amb el nou disc sota la màniga, després de passar vuit anys allunyats dels escenaris. Satisfets pel seu nou treball, que consideren el «millor» que han fet fins ara, desitgen compartir amb Tarragona els nous temes i també els himnes històrics com «Corazón de mimbre» o «Perro verde». 

«El Azogue», el millor àlbum de Marea en 22 anys d'història

- Han passat vuit anys des de la presentació de «En mi hambre mando yo» (2011). Per què heu esperat tant?

- Alén Ayerdi: Era una pausa obligada. Tot i això, aquest CD s'està gestant des de l'any 2015 i s'ha dilatat el procés. 

- Què va passar?

- A mi em van operar del cor, al Colibrí —guitarra solista— de l'oïda i al Kutxi —cantant— de la gola. Dit d'altra manera, quan estàvem en plena ebullició, els motors del grup es van aturar. 

- Durant aquests vuit anys tots heu tingut projectes paral·lels. De fet, tu has format part de Ciclonautas. És compatible?

- És compatible i a més serveix perquè arribin noves idees a la banda. Jo a Marea, per exemple, no podria desenvolupar la música que he fet amb Ciclonautas. Han estat vuit anys fantàstics. 

- I aquest 2019 ha arribat «El Azogue». Com el definiríeu?

- És el millor disc que hem fet. No ho hauríem de dir nosaltres, però és així i en uns anys tots els que ens escolten ho diran. És un CD amb moltes bones cançons, una versió millorada de Marea. De fet, hem tingut problemes per escollir el 'single', una cosa que no ens passava des de «Besos de Perro» (2002). 

Alén Ayerdi, bateria de Marea, durant una actuació celebrada aquest 2019 en el marc de la gira «El Azogue».
Alén Ayerdi, bateria de Marea, durant una actuació celebrada aquest 2019 en el marc de la gira «El Azogue». | Los Marea

 

«Som l'únic grup de rock que després de 20 anys conserva els membres originals»

- La gent tenia ganes de Marea?

- Sí, i s'ha notat perquè el disc no ha baixat del top ten de vendes des que va sortir. 

- I l'ambient que es respira als concerts?

- Molt bona rebuda i moltes ganes. A més, hi toquem sempre 9 cançons de les 10 que té el disc, a més dels himnes de sempre, clar. 

- Després de 22 anys sobre els escenaris, seguiu mantenint la relació del principi entre els membres del grup?

- Aquest és el nostre secret, que seguim sent els cinc amics de Pamplona que vam començar. Som l'únic grup de rock que després de vint anys manté els membres originals. 

- Com ho heu fet?

- Sobreposant sempre allò personal per sobre del professional. Respectem les nostres inquietuds i seguim sent els de sempre.

Marea canvia l'hora del concert «per satisfer el nostre públic»

- Aquest divendres actuareu a Tarragona. En alguns moments el concert va perillar a causa de la sentència judicial que impedeix a la TAP celebrar esdeveniments musicals entre les 21.00 hores i les 07.00 hores. 

- Vam estar a punt d'enviar-ho tot a la merda. Si hem vingut ha estat pel nostre públic. 

- Què en penseu de la situació que es viu a Tarragona?

- La ciutat no es mereix l'administració que té ni el que ha passat amb la TAP. Per una banda, l'Ajuntament s'ha desentès totalment de la situació i ni tan sols ha recorregut la sentència. I de l'altra, els gestors de la TAP deuen tenir moltes coses a amagar que no han fet bé durant aquests anys. 

- El consistori no ha ajudat a buscar una solució?

- No ha fet absolutament res. El que no és normal és actuar en una ciutat com Tarragona, amb tantes hores de sol, un divendres d'agost, a les set de la tarda i en un recinte tancat. Ens hauria agradat viure una nit de rock com a la resta de ciutats on anem, però no ha estat possible. 

- Què espereu del públic tarragoní?

- Ja sabem que és un públic de rock boníssim. Esperem que gaudeixi amb nosaltres, per això hem vingut.