Matías Alonso porta des de l'any 2012 al Parlament de Catalunya. Alonso, militar de formació, va ser el primer diputat per la circumscripció de Tarragona que aconseguia Ciutadans en la seva jove història.L'aterratge d'Alonso al capdavant de la llista electoral taronja va aixecar una certa polseguera entre els seus adversaris polítics. Les crítiques el titllaven de 'paracaigudista', el malnom que es fa servir contra aquell polític que té pocs vincles amb el territori que representa.
Tanmateix, amb un tarannà tranquil i, en certa manera, rigorós, Matías Alonso ha anat millorant els resultats eleccions rere eleccions fins a la històrica victòria de Ciutadans l'any 2017, l'any de les eleccions del 155. En aquesta legislatura que no acaba, el polític vendrellenc ha format part de comissions tan delicades com la de «Matèries reservades» o la de «Seguretat viària». TarragonaDigital ha repassat amb Alonso l'actualitat política catalana i les receptes dels taronges pel panorama econòmic a les comarques de Tarragona.
«Ha estat una legislatura perduda al servei de la dèria separatista de la dreta més reaccionària i corrupta d'Europa»
— Quan seran les eleccions al Parlament?
— El senyor Torra ja hauria hagut d'anar-se'n i convocar eleccions quan el TSJC el va condemnar per desobediència. Aquesta legislatura, com ja va passar amb l'anterior, ha estat una legislatura perduda en què les principals institucions de la Generalitat, el Govern i el Parlament, han estat al servei de la dèria separatista dels hereus de la Convergència Democràtica de Catalunya, la dreta més reaccionaria i corrupta d'Europa, i de l'autoanomenada Esquerra Republicana, que potser és republicana però que d'esquerra en té ben poc.
— Ciutadans va ser la formació més votada l'any 2017. Quin resultat preveuen ara?
— Des que vaig guanyar el meu escó al Parlament de Catalunya per la província de Tarragona, a les eleccions del 25 de novembre de 2012, en què vaig ser el primer diputat de Ciutadans de fora de la província de Barcelona, hem seguit creixent a les autonòmiques catalanes cada cop que han estat convocades. El 25 de setembre de 2015 la llista que jo encapçalava a Tarragona hauria estat la més votada si no fos que Convergència i Esquerra anaven plegats. El 21 de desembre del 2017 Ciutadans va obtenir a Tarragona més del 27% del vot i 5 diputats, que no van ser 6 per un grapat de vots. La nostra aspiració, quan es convoquin: Tornar a guanyar!
— Aniran amb coalició amb el PP? I ara, com és que proposen una llista única constitucionalista? Això, de facto, no és un referèndum?
— Hi ha una possibilitat, que veurem si es confirma, de fer una coalició constitucionalista amb PSC i PP. Nosaltres, com a partit de centre liberal i progressista, hem demostrat a bastament que podem parlar amb els partits a la nostra esquerra i a la nostra dreta. La manca de llei electoral i el repartiment descompensat d'escons fan convenient una coalició no nacionalista per aturar la dèria separatista que ens ha fet perdre per complet almenys dues legislatures. I les eleccions autonòmiques són per renovar el Parlament de Catalunya; ni són un referèndum ni són un plebiscit.
«El procés és una enganyifa col·lectiva adreçada a mantenir captiu el vot dels prosèlits»
— Més enllà del procés, quines propostes polítiques ha posat sobre la taula Ciutadans?
— El que anomenem procés és un viatge cap enlloc. No és més que l'intent dels hereus del patriarca Pujol de mantenir-se en el poder. Aquest malaurat procés no és ni tan sols una utopia, és una enganyifa col·lectiva adreçada a mantenir captiu el vot dels prosèlits. Ciutadans hem impulsat la meitat de les iniciatives parlamentàries, en totes les àrees, però especialment en l'àmbit social i econòmic, però també en la seguretat pública, la salut i l'ensenyament. Vull destacar la llei de l'exempció de copagament als menors orfes tutelats per l'Administració i de la modificació de la Llei 14/2010, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, presentada per Ciutadans i aprovada al darrer ple ordinari d'aquest últim període de sessions, i l'augment de recursos econòmics adreçats a la dependència per tal de reduir les llistes d'espera.
— Les eleccions municipals de l'any passat van suposar un gir de 180 graus a municipis històricament constitucionalistes, amb forces independentistes emportant-se la victòria. Què ha fet malament el constitucionalisme perquè es donin aquests resultats?
— A les eleccions municipals del 26 de maig de 2019 no hi va haver cap gir significatiu, més enllà del canvi d'hegemonia en l'àmbit separatista entre ERC i els hereus de CiU. Tan Ciutadans com el PSC vam créixer en percentatge i vots a tota la província. El canvi més significatiu pot ser el del govern municipal a la capital, a Tarragona. Però qui va guanyar, la llista més votada, va ser el PSC. El nou govern municipal va assolir la majoria necessària gràcies al suport dels infal·libles, dels qui han estat el principal suport extern del separatisme en aquesta legislatura: En Comú-Podem. És a dir, queda clar que els prosèlits de Pablo Iglesias no són, ni de bon tros, constitucionalistes i estan molt més còmodes donant suport al separatisme arreu.
«El repte a Tarragona és evitar que s'acabi de malmetre el nostre teixit empresarial»
— La Generalitat ha cuidat de les comarques de Tarragona o les té oblidades?
— Per desgràcia, des de sempre amb aquests governs nacionalistes, a Tarragona estem a la cua en ocupació i generació de riquesa. Les comarques amb pitjors índexs econòmics i d'ocupació estan a la província, el Baix Penedès i el Montsià en són dos clars exemples. S'han perdut dècades de bonança econòmica que només han servit per desviar fons públics cap a partits i particulars. La corrupció institucionalitzada, ho hem vist en els casos que han anat sortint relacionats amb obra pública, ha estat una rèmora per les infraestructures necessàries per al desenvolupament i el creixement econòmic. S'ha perdut massa temps i diners i a Tarragona seguim a la cua.
— Quina és la recepta que proposen des de Ciutadans perquè les comarques de Tarragona puguin fer front a la crisi econòmica de la COVID-19?
— El repte és evitar que s'acabi de malmetre el teixit empresarial de la província. Hem de donar suport tècnic i liquiditat, amb els fons propis de la Generalitat i els que ens han d'arribar d'Europa, als autònoms i a les petites i mitjanes empreses. Però sobretot, hem de mantenir tant com puguem l'activitat econòmica. No és una bona notícia la caiguda del turisme, provocada en bona part per les males dades de l'impacte de la pandèmia a Catalunya. Però també se n'ha ressentit el turisme interior, el nacional, a conseqüència de la xenofòbia expressada reiteradament pels dirigents polítics del Govern. Hem d'esforçar-nos a evitar una nova crisi sanitària amb la COVID-19 i des del separatisme han de deixar de menysprear a la resta dels espanyols.
— Com es pot recuperar la marca turística de Tarragona? La Costa Daurada i Terres de l'Ebre poden viure només del turisme de proximitat?
— La marca turística més sòlida a Tarragona és la Costa Daurada. És una marca forta i consolidada, malgrat que no ha rebut prou suport des de la Generalitat. Però el problema gros el tenim amb la marca Catalunya. A l'estranger per la mala gestió de la COVID-19. A la resta d'Espanya, pel continu menyspreu envers els nostres compatriotes per part del govern de la Generalitat i els partits que li donen suport. El turisme és la principal indústria de la província i s'han d'esmerçar recursos en enfortir-lo i fer-lo el més competitiu possible. La Generalitat ni ho fa ni pensa fer-ho. Cal un canvi de govern.