Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
once

Raquel Saavedra (ONCE Tarragona): «El món digital encara no és plenament accessible per a tothom»

L'entitat celebra el Dia d'Internet amb un taller sobre accessibilitat tecnològica per a persones amb discapacitat visual

once
La directora de l'ONCE Tarragona, Raquel Saavedra, a la porta de l'oficina a la Rambla Nova | Toni Cabanillas

Raquel Saavedra ens rep, discreta i amable, al seu despatx al número 10 de la Rambla Vella. És la directora de l'ONCE Tarragona, l'organització d'escala estatal que vetlla per les persones amb discapacitat —de major i menor grau— visual. Amb motiu del Dia Internacional d'Internet d'aquest 17 de maig, l'entitat s'ha preocupat a posar l'accent en l'accessibilitat del món digital per a les persones amb dificultats visuals. La conclusió de la Raquel és clara.  «Encara queda molta feina per fer», reconeix sense amagar en cap moment de la conversa el somriure.

[predef]enquesta-tarragona-ciutat-243[/predef]

L'ONCE ha organitzat un taller adreçat als afiliats i als seus familiars i amics per reivindicar a través d'un debat  la necessitat que l'accessibilitat universal sigui una realitat al món digital. Les aplicacions mòbils, les plataformes de tecnologia, les xarxes socials, les pàgines web de molts mitjans de comunicació... «és cert que el món web cada vegada és més accessible, però encara hi ha molts deures pendents», explica.  «El món digital encara no és un món plenament accessible per a tothom», lamenta.

Un taller de l'ONCE acosta el món digital a persones amb discapacitat visual a Tarragona

El taller de l'ONCE a Tarragona serveix per facilitar als usuaris l'ús d'aplicacions quotidianes, «unes eines i serveis que els són necessaris i que tenim mitjans per acostar-la a les persones amb dificultats», explica la directora. L'aplicació mòbil de l'EMT, la de demanar cita mèdica, el localitzador Google Maps, aplicacions per identificar els colors o la llum, una APP que permet llegir com un escàner la tinta de papers físics... en definitiva, posar totes les eines existents al món digital al servei de qui les necessita.

«Les barreres que es troba una persona a qui li manca la visió no només són físiques: un accés més fàcil al món digital ens implicaria moltes facilitats que no sempre existeixen», exposa. Sí que existeixen eines per fer-les més accessibles, però el seu coneixement per aprofitar-ho és limitat. Saavedra celebra que, malgrat que sigui a poc a poc, la societat és cada cop més empàtica. «Cada cop més empreses ens consulten a l'hora d'obrir-se al món digital per adaptar-se a les nostres necessitats,  però és cert que no tothom ho té encara interioritzat», resol. De la mateixa manera que la realitat física ha de treballar per eliminar els obstacles, el món digital no pot cometre el mateix error.

També et pot interessar